MENÜ

IQA Quidditch World Cup 2018'de bronza madalya sevinci

30 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde İtalya’nın Floransa şehrinde düzenlenen IQA Quidditch World Cup 2018’de ülkemizi temsil eden “Türkiye Takımı” turnuvadan bronz madalya ile döndü.

IQA Quidditch World Cup 2018'de bronza madalya sevinci

İlki 2016 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde 21 ülkenin katılımıyla düzenlenen ve Türkiye’nin dünya altıncılığı elde etmiş olduğu turnuvaya bu yıl aralarında Malezya, Hong Kong, Güney Kore ve Brezilya’nın da olduğu tam 29 ülke katıldı. Türkiye’de hiçbir destek almadan bu sporu 2014 yılından beri ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, Uludağ, Bilkent, Işık, Bilgi, Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinde yapan gençler, kendi çabalarıyla ve ceplerinden ödeyerek gittikleri turnuvada büyük bir milli başarı sergileyerek izleyenlerin gurur duyacağı bir performans ortaya koydular.

Türkiye Takımı turnuvanın ilk gününde grup maçlarında sırasıyla Güney Kore, Fransa, Polonya ve Finlandiya ile karşılaşıp yalnızca Fransa’ya yenilerek genel sıralamayı sekizinci bitirdi. İkinci güne genel sıralamada dokuzuncu olan Kanada ile eşleşerek başlayan milli oyuncularımız, kıran kırana bir mücadele sonrası bir önceki turnuvada dünya dördüncüsü olan ve sporun ekollerinden sayılan Kanada’yı eleyerek, genel sıralamada bir numara olan Almanya ile çeyrek finalde eşleşti. Almanya karşısındaki sıkı performansıyla yarı finale adını yazdırdıktan sonra ise Belçika ile eşleşen Türkiye Takımı, Belçika karşısında güzel bir performansa rağmen aldıkları yenilgiyle üçüncülük maçı için Birleşik Krallık ile oynamaya hak kazandılar. 2016 Dünya Kupası üçüncüsü Birleşik Krallık’ın herkesin favorisi olduğu maçta oyuncularımız kusursuz bir performans göstererek bronz madalyayı almaya hak kazandılar. Kıran kırana geçen Belçika – Amerika Birleşik Devletleri finali ise ABD’nin altın madalyayı almasıyla sonuçlandı.

Quidditch Nedir?
Ünlü yazar J.K. Rowling’in Harry Potter romanlarında büyücülerin oynadığı fantastik bir spor olan quidditch, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Alex Benepe ve arkadaşları tarafından “muggle” hayatına uygun olarak yeniden yazılmış ve dünya çapında hızla yayılmış bir spordur. Her iki takımda 7 kişinin oynadığı sporda 3 adet kovalayıcı (beyaz kafa bandı takarlar) ve 1 adet tutucu (yeşil kafa bandı takarlar) “quaffle” adı verilen havası hafif alınmış bir voleybol topunu rakip takımın çemberlerinden geçirerek sayı yapmaya çalışır. Takımlardaki ikişer adet vurucu (siyah kafa bandı takarlar) ise yakar top sporunda kullanılan üç adet topla rakip oyuncuları vurarak saf dışı bırakmaya çalışır. Oyunun on yedinci dakikasında dahil olan ve tarafsız bir atlet olan snitch koşucusu ise oyunun on sekizinci dakikasında giren birer arayıcı (sarı kafa bandı takarlar) tarafından yakalanmaya çalışılır; snitch özünde cır cırtlı bir kumaşla bir şorta tutturulmuş bir tenis topu olur, bu şortu giyen tarafsız atlet ise snitch koşucusudur. 77 metreye 44 metre oval bir sahada oynanan oyunun en önemli özelliklerinden birisi cinsiyet kuralı olan karma bir spor olmasıdır; aynı anda sahada olan 7 oyuncudan en fazla 4 tanesi aynı cinsiyetten olabilmektedir.

Türkiye’de 2014 yılında ODTÜ’de başlayan spor bugün hala ülkemizde resmi olarak kabul edilmese de dünyada ve ülkemizde popülerliğini arttırmaya devam etmektedir. Dört defa Türkiye Kupası düzenlenmiş olan quidditch sporunun ülkemizde 4 yıldır aynı zamanda 16 takımın yarıştığı bir ligi bulunuyor. Lig ve kupa şampiyonları ise her sene Avrupa Quidditch Kupası’na gitmeye hak kazanıyor. Türkiye’den giden takımlar son üç senedir Avrupa Quidditch Kupası’nda ilk dörde girerek kendilerini burada da kanıtlamış, üstelik bunu herhangi bir sponsor yahut maddi destek görmeden ve tüm harcamalarını birikmiş paraları ile ceplerinden ödeyerek yapmışlardır.
Türkiye’de az bilinen bir camia olan quidditch sporunda oyuncular, özünde çok çalışkan bir grup üniversite öğrencisidir. Okulla beraber antrenmanlarını yürütmeye çalışan bu gençler, bir yandan da ciddi paralar gerektiren yurtdışı turnuvalarına katılabilmek için ekstra işler yaparak para biriktirmeye çalışmaktadır.

Haberin Devamı
YORUM YAZ