MENÜ

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt yazdı: Yabancının gizemli çekiciliği

‘Canavar’ı son dönemde bıkkınlık veren seri katil hikayelerinden biri sanırsanız yanılırsınız. Beklenmedik bir aşk öyküsü, psikolojik gerilim ve daha bir dolu mesele var bu filmin kaynattığı kazanda.

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt yazdı: Yabancının gizemli çekiciliği

‘Canavar’ henüz ilk sahnesinden sizi ele geçiren filmlerden. Çekim mekanlarının kendine has ışığı, karakterlerinin yüzleri, gizemli havaları, filmin atmosferi sizi en baştan tavlıyor. İngiliz yönetmen Michael Pearce henüz ilk uzun metrajını çekse de filmde acemilikten eser yok.

Haberin Devamı

Herkesin birbirini tanıdığı küçük kasabalardan birinde geçen ‘Canavar’ın ana karakteri, küçükken işlediği bir suç nedeniyle hep sorunlu çocuk muamelesi görmüş olan ve etraftan yalıtılmış bir gençlik geçiren Moll. Kıvırcık kızıl saçlarıyla daimi bir çocuk izlenimi veren Moll, bir gün kasabaya gelen bir yabancının çekimine kapılıyor. Bu yabancı onu zor bir durumdan kurtarmış olsa da, onda da tekinsiz bir şeyler var sanki. Moll ona ne denli güvenmek istese de, onu özgürleştirecek insanın bu genç adam olduğunu sezse de bir türlü bu tekinsiz hissi verenin ne olduğunu çözemiyor.

Kasabada bir seri katilin ortaya çıkması da herkesin içini daha da çok korku ve şüpheyle dolduruyor. Yabancıya karşı tüm kasabanın ve Moll’un ailesinin takındığı tutum, bize tanıdık gelmeyen şeylere verdiğimiz reaksiyonlara benziyor. Kasabada cinayetler arttığında film polisiye bir öyküye dönüşmekten ziyade, önyargılarımız, acizliklerimiz, şiddet eğilimimiz hakkında bir öykü anlatıyor.

Haberin Devamı

Moll, zincirlerini kırıp gitme dürtüsü ve güvenli yuva ihtiyacı arasındaki tereddütlerin cisimleşmiş hali oluyor. Moll ve yabancı arasındaki karşı konulamaz tutku, filmin muhteşem görsel anlatımının içinde unutulmaz sahnelere tanık ediyor bizi.

Nihayetinde, basit bir türe ya da tanımlamaya sığmayacak, pek çok farklı duygunuza hitap edecek bir film olarak ilgiyi hak ediyor ‘Yabancı’.

The Predator

1987’de ortalığı kasıp kavuran ‘Predator’ı hepimiz hatırlarız. Bir grup özel tim mensubu asker Orta Amerika ormanlarında görevdedir. Ne olduğunu anlayamadıkları bir varlık onları tek tek avlamaya başlar ve orada neden bulunduklarını sorgulamalarına sebep olur.

Arnold Schwarzenegger’in başrolde olduğu bu ilk ‘Predator’ın başarısı, günümüze kadar uzanan 6 filmlik serüvenin kıvılcımını çakmış oldu.

Serinin yolu bir noktada ‘Alien’ filmleriyle kesişti ve her daim bolca seyirci topladı. Öyküyü yeniden canlandıran 2018 yapımı ‘The Predator’ ilk fimin gerilimli tonundan hayli farklı bir yola sapmış.

YORUM YAZ