MENÜ

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt yazdı: Mahallenin vicdanı

Televizyondan tanıdığımız ‘jön’ ikilisi Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman’ın imzasını taşıyan ‘Mahalle’ bir grup yakın arkadaşın aracılığıyla, mahalle denen şeyin bu çağda neye tekabül ettiğini sorguluyor.

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt yazdı: Mahallenin vicdanı

Tiyatro yıllarından bu yana tanışan Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman’ı başka bir yerden değilse bile ‘Kuzey ve Güney’deki performanslarından hatırlarsınız. Oyunculuğuyla tanıdığımız bu iki isim, hem kamera önüne hem de arkasına geçtikleri ‘Mahalle’ ile hayli zorlu bir işe kalkışıyor, ahlaki sorgulamalarla dolu, seyirciyi zorlayan bir filmle yönetmenlikte kendilerini sınıyor. Geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul Film Festivali’nde yarışan film, çocuk tacizi gibi tekinsiz bir konunun etrafında, linç kültürünü ve toplumsal önyargılarımızı didiklerken, ahlaki ikiyüzlülüklerimizi yüzümüze vuruyor. Esnaflık yapan birkaç yakın arkadaşın ‘yırtma’ hayalleriyle, gündelik muhabbetleriyle ilerleyen ‘Mahalle’ hiç beklenmedik kavşaklardan ivmelenerek dönüyor ve tüm karakterlerinin ahlakını sorgulayan sert bir yola giriyor. Popüler sinemamızda daha çok ihtiyacımız olan türden, meselesi olan, karakterlerini kurmak için emek harcayan bir film... Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman’ın bu çabalarının, birkaç haftada ‘senaryosuz’ filmler çekip gişesine bakan ‘ticari’ kafalı yerli sinemacılarımıza örnek olması dileğiyle...

İpliklerin Kralı

Uzun zamandır merakla beklenilen “Phantom Thread”e gitmek için Daniel Day-Lewis’in son filmi olduğunu bilmek dahi yeterli! Efsane aktörün sinemaya veda filminin beyni, “Manolya” ve “Kan Dökülecek”in arkasındaki virtüöz Paul Thomas Anderson olunca “Phantom Thread”in eli daha da güçleniyor. 1950’lerin Londra’sında geçen bu dönem filmi, toplumun kaymak tabakasına özel elbiseler diken işkolik ve kaskatı bir adamın, daha önce hiç rastlamadığı türden bir kadınla birlikte değişen hayatını perdeye taşıyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ