MENÜ

Güven sorunu 'VAR'

Yazarlarımız, Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemini masaya yatırdı.

Güven sorunu 'VAR'

Yazarlarımız, Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemini masaya yatırdı.

Haberin Devamı

MEHMET DEMİRKOL

'Kararlarda yorum hep olacak'

VAR seyirciyle hakem arasındaki bilgi asimetrisini ortadan kaldırmak için var, bütün tartışmaları bitirmek için değil. Yoksa kararlarda yorum hep olacak. Bu ne demek? Sen 34 kameradan ultra slow motion’la (ağır çekim) maçı seyredip adamın terinin nereye düştüğünü görürken, yardımcı 15 km hızla çizgi üzerinden koşup aynı zamanda koştuğu yere değil, 90 derece soluna bakarak ofsaytı kovalarken, birisine çarpıp arkasına giden topun çizgiyi geçip geçmediğini görmek zorunda.

Bu kadar büyük sahada...

Sonra sen oturduğun yerden ‘ya VAR olmasın ya!’ de. Mantıklı olalım. Bu kadar büyük bir sahada bu kadar az hakemle yönetilen başka spor yok. Video desteği olmadan oynanan da. VAR zamanla gelişecek ve hızlanacak belki sahadaki hakeme gerek kalmayacak. Yalnız şu önemli: Faul ve elle oynamalarda temasın olup olmadığını slowda izlemek tamam ama sonrasını akan görüntüde izleyip değerlendirmek gerekir. Çünkü ikisi çok farklı.

Haberin Devamı

ALİ ECE

VAR teoride doğru

VAR'ın şu andaki hali daha yeni, mutlaka güncellenmesi, geliştirilmesi gerekiyor. Eksikleri olsa ve oyunu zaman zaman kötü etkilese de Türkiye Milli Takımımız'ın Uluslar Ligi macerasında VAR yokken ne saçma hataların skoru nasıl etkilediğini en kötü şekilde hatırladık. 2020 model VAR'ı 1990'lar başında çıkan cep telefonlarıyla karşılaştırmak ve gelişmesi için zaman tanımak lazım. Cep telefonları ilk çıktığında değil yazı yazmak, net bir konuşma yapmak bile çok zordu ayrıca telefonlar benim kafamdan bile büyüktü. Şarjı da çok çabuk biterdi.

Hakemliğe müsait değiller!

VAR'ın başlama mantığı teoride doğru: Maç yayınlarında tekrar gösterimde gözüken hakem hatalarını eskiden hakem hariç herkes görüyordu şimdi VAR ile hakemin de bunları görme şansı var, bu şansı iyi kullanamayanlar demek ki hakemliğe müsait değiller yani sorun VAR’dan çok hakemlerin VAR'ı kullanımında.Faul ve elle oynamalarda temasın olup olmadığını slowda izlemek tamam ama sonrasını akan görüntüde izleyip değerlendirmek gerekir. Çünkü ikisi çok farklı.

Haberin Devamı

DENİZ ÇOBAN

Tartışmalar bitmez

Tarafsız gözle, futbolu zevk için izliyorsanız; sizin için kazanan ve kaybedenden daha çok oynanan futbol önemlidir. Mutluluğu oynanan futbolun kalitesinde bulursunuz. Maalesef, hatalı bir taca bile tahammülün olmadığı, hatalı bir tacın neticesinde günler süren tartışmaların yaşandığı bizim futbol kültürümüzde, yalnızca takımımızın galibiyetinde mutlu olabiliyoruz. O yüzden VAR’lı ya da VAR’sız bizim ligimizde hakem tartışmalarının biteceğine inanmıyorum.

Değişen bir şey olmadı

Tartışmaları bitirmesi beklenen VAR, daha büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Önceden sahadaki hakemi konuşuyorduk, şimdi VAR masasındaki hakemi konuşur olduk. Daha önce yapılan ofsayt hatasında yardımcı hakemi tartışılırken, şimdi VAR’daki hakemin çizgiyi hatalı çizdiğini konuşur olduk. O gün de komplo teorileri futbolun baş aktörüydü, bu gün de değişen bir şey olmadı.

Futbolumuza çözüm değil

Futbolumuzun sorunu VAR sorunu değildir. Futbolumuzun asıl sorunu: 'Güven sorunudur!' Asıl aşılması gereken nokta burasıdır. VAR’ın mükemmel olması ya da VAR’ın yerine bulacağınız yeni sistem, güven sorunu yaşayan futbolumuza çözüm olmayacaktır. Futbolu robotlar yönetse ve sıfır hata yakalansa bile “Bu robotların yazılımını yapan firmanın sahibi, şu kulübe yakın kişi!” diye yeni bir tartışma konusu bulabiliriz.

Haberin Devamı

Hoşumuza gitse de...

Türkiye Kupası maçlarında oyunun kesilmeden oynanması, maç sonu ilave sürelerin 4 dakikayı geçmemesi, tartışmaların yaşanmamış olması hoşumuza gitse de samimi olmakta fayda var. Rekabetin düşük olduğu maçlarda hakem umurumuzda olmuyor. Tersi olduğunda hakemlerin başına gök kubbeyi dar ediyoruz.

YORUM YAZ