MENÜ

Gülkız Tulay: ''Hedef 1 milyon!''

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Asbaşkanı Gülkız Tulay, 2018 Türkiye Şampiyonası’nda FANATİK’e konuştu. Tulay’ın mesajları çok net: “Sporda daha fazla kadın. Daha fazla sporcu. Daha fazla proje. Daha fazla çalışma. Daha güzel Türkiye. Daha güzel yarınlar”

Gülkız Tulay: ''Hedef 1 milyon!''

Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, son yıllardaki başarılı hamleleri, geleceğe yönelik projeleri ve satranç sporunun Türkiye’deki etki alanları ve daha fazlasını FANATİK’e anlattı. Güriş Holding sponsorluğunda Mirage Park Resort Otel’de düzenlenen 2018 Türkiye Şampiyonası’nı yerinde takip eden Başkan Tulay, büyük bir hedeften bahsetti: “1 milyon sporcuyu aşacağız”

Haberin Devamı

Satrançla tanışmanız nasıl oldu?

1998’de oğlumun satranca başlaması, kapıları araladı. Oğlum ve kızımın tutkusu, anne olarak satrançla ilgilenmemi sağladı. Bu sporun memleketim Tarsus’ta geniş kitlelere yayılması için çalışmalara başladım. Türkiye’nin ilk satranç eğitim kulüplerinden olan Tarsus Zeka Satranç Kulübü’nü, ardından da Mersin Zeka Satranç Kulübü’nü kurdum. 2004-2008 döneminde TSF yönetim kurulu üyeliği yaptım. 2008-2012 arasında alt yapı ve Milli takımlardan sorumlu asbaşkan olarak devam ettim. 2012’de oy çokluğu ile başkanlığa seçildim. TSF’nin ilk kadın başkanıyım. 2016’da ikinci kez başkan seçildim. 2014’ten bu yana da Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Asbaşkanıyım.

Gülkız Tulay: Hedef 1 milyon

14 yıldır yöneticilik yapıyor

Haberin Devamı

2004 yılından Satranç Federasyonu’nda yöneticilik yapmaya başlayan Gülkız Tulay, 2012’den bu yana da başkanlık koltuğunda oturuyor. Tulay halen FIDE Asbaşkanlığı görevini de yürütüyor.

Az sayıdaki kadın başkandan birisiniz...

2016’da tek kadın başkan bendim. 2018’e geldiğimizde üç kadın başkan olarak görev yapıyoruz. Kadınlara çağrım şöyle; Spor çocuk ve genç demek. Onlara yol göstermek, Türkiye’nin aydınlık geleceği için örnek bireyler yetiştirmek demek. Bunu en iyi kadınlar yapar. Yönetim kurulumuzda olsun, hakem ya da antrenör olsun azımsanmayacak kadar kadın sayımızı yükselttik.

Türkiye’deki lisanslı satranç sporcu sayısı şuan kaç? Hedefiniz nedir?

Federasyonumuzda, 2012 yılında 189 bin lisanslı sporcu varken, bugün 900 bin sporcuya yaklaştık. Hedefimiz bir milyonu aşmak. Daha fazla kişinin hayatına dokunmak istiyoruz.

Kadın sporcu az olmamasına karşın, antrenör ve yönetici kademesinde erkeklerin egemenliği hakim. Durumu dengelemek için neler yapılmalı?

2012’de başkan olduğumda kadın sporcu sayısı 45 bin, kadın hakem sayısı 681, kadın antrenör sayısı 12 bin ve kadın il temsilcisi sayısı 3 idi. Son beş yılda kadın sporcu sayısını 300 bin, kadın hakem sayısını 2000, kadın antrenör sayısını 23 bin ve kadın il temsilci sayısını 8 rakamlarına çıkarttık. Yönetimimizde dört kadın üyemiz olduğunu da belirtmek isterim. Daha fazla teşvikte bulunacağız.

Haberin Devamı

Satrancın daha fazla bilinmesi için yeni projeleriniz var mı?

İş Bankası’nın önemli destekleri ile 21 bini aşan satranç sınıfı açtık. “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi ile öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri satrancın dünyasına dahil etmeye devam ediyoruz. Ana sponsorumuz Bankası’nın destekleri ile; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 17 görme engelli okulunda, T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı ceza ve infaz kurumlarında kalan suça sürüklenmiş çocuklarımıza ve şehit çocuklarımıza satranç sınıfları açtık. “Sokakta Satranç Var” etkinliği ile Türkiye’nin dört bir yanında köylere kadar satranç etkinliği düzenliyoruz.

Bu ayın sonunda Konya’da 16 yaş altı Dünya Satranç Olimpiyatları düzenlenecek. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın, Türkiye’ye katkıları nasıl olacak?

Dünya satranç otoriteleri ve dünyaca ünlü satranç ustalarının ilgisini çeken turnuvalara ev sahipliği yapıyoruz. 2019 Avrupa Kadınlar Satranç Şampiyonası ve 2020 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası’nı da ülkemizde yapacağız. Ülkemizin spor turizmine katkı sunuyoruz. Başarı bilinirlik getiriyor. Bu bilinirlik ile Türkiye’nin ekonomisine daha fazla katkı verebiliriz.

Haberin Devamı

İyi bir satranç oyuncusu iyi bir okulda burslu eğitim alabiliyor mu?

Artık özel okullarda başarılı satranç sporcusu olmak bir indirim sebebi. Çocuklar milli takım havuzunda yer alıyorsa ya da uluslararası başarı sahibi ise okullar önemli derecede indirim yapıyor.

Türkiye'de satranç sporuyla ilgili en büyük hedefiniz nedir? Şu başarıyı yakalasak muhteşem olur dediğiniz hedef?

En önemli hedefimiz 2016 yılında Bakü'de gerçekleşen Dünya Satranç Olimpiyatı’nda elde ettiğimiz dünya 6’ncılığı başarısına tekrar ulaşmak. Bu tarihi zaferin bir benzerini Rusya’da gerçekleşecek 2020 Olimpiyatı’nda da yaşamak ve daha iyisini başarmak amacımız. Avrupa ve dünyada ulaştığımız noktayı daha yukarılara taşımayı arzu ediyoruz. Ayrıca ilköğretim okullarında, liselerde, üniversitelerde ve birçok platformda daha çok gencimizin satrançla tanışması için var gücümüzle çalışacağız. 900 bine yaklaşan lisanslı sporcu sayımızda 1 milyona ulaşmak ve bu sayıyla bir rekora imza atmak da gelecek dönem hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Satranca başlamak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir? Hem sporcu hem de aileye?

Aileler artık çok bilinçli. Onlar da satrancın içinde yer alıyor. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin fikir annesi olduğu ‘Kale Gibi Gelecek’ projesini yakın zamanda gerçekleştirdik. Proje kapsamında şehit ve gazi ailelerini çocuklarıyla beraber Çanakkale’de iki hafta boyunca ağırladık. Proje kapsamında satranç camiası olarak ülkemiz için canlarını feda eden ve ülkemiz için gazi olan kahramanlarımıza ve ailelerine destek olmak istemiştik. Bu süreçte çocuklarımız satranç öğrenirken aileleri de satranç öğrenmeyi talep etti. Çocuklarımızın ailelerine de eğitim vermeye başladık. Onlarca şehit ve gazi ailesini satranç ailemiz içine dahil ettik. Benzer birçok örnek verebiliriz.

FANATİK ÖZEL

YORUM YAZ