MENÜ

GSS borç sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet giriş üzerinden GSS borç sorgulama nasıl yapılır?

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, prim ödeyip ödeyemeyeceklerini belirleyen gelir testi SGK'nın önemli uygulamalarından biri. Gelir testi nedir, gelir testini kimler yaptırır, gelir testi sonucu borç nasıl sorgulanır gibi soruların yanıtları haberimizde.

GSS borç sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet giriş üzerinden GSS borç sorgulama nasıl yapılır?

2018 yılı asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte işsizlik maaşı ve Genel Sağlık Sigortası prim tutarı da belli oldu. 2018'de işsizlik maaşı en düşük 811 TL olarak belirlenirken, en yüksek işsizlik maaşı 1623 TL olarak uygulanacak.
2018 yılında Genel Sağlık Sigortası primi 81 TL olarak geçerli olacak. Evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar (676 TL) Genel Sağlık Sigortasından hiç bir ücret ödemeyerek faydalanabilecekler.


Gelir testi nedir?


Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlem gelir testidir. Bu kapsamdaki vatandaşlarımız genel sağlık sigortalısı oldukları tarihten itibaren ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.


Kimler gelir testi kapsamında?


6824 sayılı Torba yasadan önce gelir testi yaptırmak bu kapsamdaki vatandaşlarımız için mutlak zorunluluk idi, primi devlet tarafından karşılanan grup ile birlikte 4 seviye vardı ve vatandaşlarımızın bu 4 seviyeden hangisi içerisinde olduğunun mutlak tespiti gerekiyordu, Torba yasa sonrası mutlak zorunluluk kalkmaktadır. Bu kapsamdaki kişiler gelirinin düşük olduğunu düşünüyorlar ise kendilerine gönderilen tebliğden itibaren bir ay içerisinde, gelir testine müracaat etmeliler.


GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ


Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması nedeniyle GSS kapsamında resen tescil ettiğimiz kişilere durumlarını belirten bir tebligat gönderilmektedir. Gelirinin aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen tutarı asgari ücretin 1/3’ünün altında olduğunu düşünenler bu tebliğden itibaren 1 ay içinde gelir testi için yerleşim yerinin bulunduğu SYDV’ye müracaat etmeleri gerekir.

E-Devlet giriş üzerinden GSS borç sorgulama nasıl yapılır?

GSS borç sorgulama E-Devlet üzerinden en çok aranan kelimelerin başında yer alırken, son dönemde borçlarım sıfırlandı tarzında çıkan haberlerden ötürü birçok vatandaş, borcunun olup olmadığı konusunda merak ediyor. Hürriyet'in haberine göre; borç konusunda yeni bir döneme girildi. Bu dönemde sisteme bağlı olan 5 milyon insanın ödemesi gerekek ücret 53 lira olacaktır. Öte yandan 5 milyon vatandaşın ücretleri düşürülmeye başlanacak.

E-Devlet'ten sigorta borcu nasıl öğrenilir?

Sistem üzerinden hareket etmek oldukça kolay ve bir o kadar da hızlıdır. Sistemden yararlanmak için ilk önce E-Devlet'e kayıt işlemi yapılması gerekir. Bu işlemi size en yakın "PTT"de yapabilirsiniz. Şifre sistemi oldukça karmaşık olduğu için, şifrenizi unutabilirsiniz. Unuttuğunuz taktirde, PTT'ye gitmeden, herhangi bir ücret ödemeden, kimlik bilgileriniz vasıtasıyla tekrardan şifre alabilirsiniz.
Borcu öğrenme durumu ise sitenin en üstünde "E-hizmetler" bölümü bu bulunmaktadır. E-Hizmetlr'e tıkladıktan sonra karşınıza bakanlıklar çıkacaktır. Alfabetik düzende olduğu için S harfine kadar gelin. S harfini görünce karşınıza "Sosyal Güvenlik Kurumu" bölümü çıkacaktır. SGK'nın en alt tarafında "Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama" linki çıkacaktır. Bu link üzerinden borcunuzu öğrenebilir, taksitler ile ilgili son durumu rapor hale getirebilir, dilerseniz de internet üzerinden borcunuzun bir kısmını veya hepsini ödeyebilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası nedir?

Genel Sağlık Sigortası, Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşlar, ülkede yaşayan yabancıların "istek"leri doğrultusunda sağlık sigortası kapsamı altına alınır. 18 yaşından sonra tüm vatandaşlar bu sigorta kapsamı içinde görülmektedir. Hastane, yoğun bakım, eczane gibi hizmet bu sigorta dahilinde işlem yapılmaktadır.

18 yaşı altındaki vatandaşlar, şartsız bu hizmetten hiçbir ücret vermeden yararlanabiliyor. 18 yaşından büyük kişiler, çalışmıyorsa veya sigortalı değilse; belli bir ücret karşılığında bu hizmetten yararlanabilir. İnsanların en çok sıkıntı çektiği alan da burasıdır. Çalışmadığı veya sigortalı olmadığı zamanlarda sigorta borcunu ödemezse, hastanelerde acil servisi dışında işlem yapılmamaktadır.

Borç durumu nasıl öğrenilir?

Sigorta kapsamı dışında olan kişiler, GSS (Genel Sağlık Sigortası) Prim borcu üzerinden borç tutarı gözükür. SGK kurumlarına giderek veya internet üzerinden borç durumu öğrenilebilir. Prim borçlarını taksitlendirme internet üzerinden yapılamaz. Islak imza durumu olduğundan ötürü SGK kurumuna giderek borç taksitlendirilir ve ıslak imza işlemi gerçekleştirilir. O tarihten sonra borç öğrenme, taksit öğrenme ve sorgulama internet üzerinden yapılabilmektedir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ