MENÜ

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir, nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalı?

Gıda zehirlenmeleri hem Türkiye’de hem de dünyada çok sık karşılaşılan zehirlenme türlerinden biridir. Bakteri toksinleri ve ya mikroorganizmaların sebep olduğu gıda bozulmalarında, bozulmuş gıdanın tüketilmesinin ardından meydana gelen bir durumdur. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalıdır? İşte gıda zehirlenmesi ile ilgili detaylar.

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir, nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalı?

Gıda zehirlenmeleri hem Türkiye’de hem de dünyada çok sık karşılaşılan zehirlenme türlerinden biridir. Bakteri toksinleri ve ya mikroorganizmaların sebep olduğu gıda bozulmalarında, bozulmuş gıdanın tüketilmesinin ardından meydana gelen bir durumdur. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalıdır? İşte gıda zehirlenmesi ile ilgili detaylar. Gıda zehirlenmesi gıdaların işlemesi, depolanması, taşınması veya üretilmesi sırasında oluşan hijyen yetersizliği nedeni ile bozulan gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesinin bazı belirtileri ile tanı hemen koyulabilir ve tedavi uygulanır. Bazen gıda zehirlenmeleri ciddi sonucalar doğursa da genel olarak evde kolayca tedavi edilebilen ve hafif atlatılabilen bir durumdur. Çok ciddi boyutlarda olmayan bir gıda zehirlenmesinde evde tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Haberin Devamı

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Gıda zehirlenmesinin ciddi olmadığı durumlarda bazı besinlerin tüketilmesi ve çeşitli yöntemlerle kolayca tedavi edilerek hafifçe atlatılacak bir durumdur. Gıda zehirlenmesine iyi gelen evde uygulanabilecek yöntemler:

Zencefil: Bağışıklık, sindirim, solunum sitemleri gibi birçok sistemin hastalıkların da kullanılan doğal yöntemlerden biri zencefildir. Zencefil gıda zehirlenmesinde ortaya çıkan her sindirim sorununun düzelmesinde ve kişinin rahatlamışında oldukça iyi bir bitkidir. Gün içerisinde birkaç bardak zencefil çayı iyi gelecektir.

Elma Sirkesi: Doğal olan elma sirkesi bağırsak ve mide sorunlarının tedavisinde etkili bir gıdadır. Elmas sirkesi asidik bir gıda olsa dahi vücuda alındığında çeşitlik metabolik evrelerden sonra alkali olmaktadır. Bu nedenle gıda zehirlenmesi belirtilerinin giderilmesi için elma sirkesi kullanılabilir. Bir fincan sıcak su ve iki çorba kaşığı elma sirkesi karıştırılarak yemeklerden önce içilmelidir.

Haberin Devamı

Limon: Limon bir mineral ve vitamin deposudur. Aynı şekilde antibakteriyel, antiviral ve antiinflamatuar özellikle bulunan zengin bir gıdadır. Gıda zehirlenmelerinde bakterileri öldürür. Bir yemek kaşığı kadar limonsuyu içerisine yarım çay kaşığı kadar şeker karıştırılıp, bir günde 2 ya da 3 kez tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini desteklemek, metabolizmayı çalıştırmak ve vücudu temizlemek için her sabah içilecek olan bir bardak su içerisine yarım limon suyu sıkılarak içilmelidir.

Fesleğen: Bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde çok faydası olan bir bitkidir. Fesleğen mide sağlığını destekler. Antimikrobiyal özelliği de bulunan bir bitkidir. Bu nedenle gıda zehirlenmelerinde kullanılması tedavi edici olacaktır. Bir bardak kaynamış su içerisine atılan fesleğenle, 10 dakika demlendikten sonra ister sade, ister bal ile tüketilebilir.

Sarımsak: Mantar önleyici, anti bakteriyel ve antiviral özellikleri olan sarımsak gıda zehirlenmelerinde oluşan bağırsak ve mide sorunlarının tedavi edilmesini sağlar. Sarımsak suyu veya çiğ sarımsak etkinin hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bir çay bardağı kadar su içerisine birkaç diş sarımsak konulur ve 5 dakika kaynatılır. Ardından ılık şekilde bu su tüketilir.

Haberin Devamı

Muz: Mineral ve vitamin deposu olan bir yiyecektir. İçerdiği yüksek orandaki potasyum minerali gıda zehirlenmesinin vücutta meydana getirdiği kötü etkilerin giderilmesine yardımcı olur. Kolay sindirildiği için gıda zehirlenmesinin ardından tüketilebilecek besinlerden birisidir Vücuttan uzaklaştırılan minerallerin tekrar yerine konabilmesi içinde tüketilmesi önemlidir.

Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Gıda zehirlenmeleri neden göre farklı belirtiler gösterebilir. Genel olarak görülen ilk belirtiler; karın krampları, ishal, kusma, bulantı şeklindedir. Belirtiler genel olarak gıda tüketiminin üzerinden 2 ila 6 saat aralığında ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin şiddeti ve zehirlenmenin ciddiyeti tüketilen gıda miktarı ile doğru orantılıdır. Halsizlik, susuzluk, kanlı dışkı, yeşil renkte kusma, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtilerden çoğu bir arada görülür.

Haberin Devamı

Özellikle yeşil renkte kusmak gıda zehirlenmesine direk işaret etmektedir. Bir kişide bu belirtilerin tamamı ya da birçoğu bir arada bulunuyorsa gıda zehirlenmesi meydana geldiği kolayca anlaşılabilir. Hastanede ise belirtilerin yanında gaita testinin yapılmasıyla da teşhis konulur. Dışkıda kan olması da önemli belirtilerdendir. Hekim tarafından vücut ısısı, solunum hızı, nabız, tansiyon gibi genel ve fiziksel değerlendirmeler ile de anlaşılabilir. Aynı yiyecek veya içeceği tüketmiş olan kişiler de belirti gösteren herkes gözlemlenir ve tüketilen gıdadan alınan bir numune hangi bakterinin ya da virüsün gıda zehirlenmesine neden olduğu araştırılır.

Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalı?

Gıda zehirlenmesi yaşayan bir kişinin hekime başvurmadan önce yapması gerekenler vardır. Genel olarak besin zehirlenmesi sonucu meydana gelen ishal ve kusma gibi rahatsızlıklar vücuttan sıvı atılmasına neden olur. Ciddi oranda kişi su kaybedebilir. Bu nedenle ilk olarak kaybedilen sıvının yerine konması önemlidir. Su tüketmek bu noktada önemlidir.

Haberin Devamı

Eğer kişide yüksek tansiyon hastalığı bulunmuyorsa kişi tuzlu ayran, limonlu soda içmelidir. Böylece vücuttan atılan mineral değerleri yerine konulmuş olur. Meyve sularının tüketimi posa varlığı nedeni ile önerilmemektedir. Sıvı kaybının yerine konabilmesi için çay da tüketilebilir.

Bazı ishal ilaçları ya da bazı karışımlar ile ishal durdurulmalıdır. İshalin durdurulabilmesi içim aynı oranlarda su ve limon suyunun içerisine konulacak olan bir miktar kuru kahve karıştırılır. Bu karışım tek seferde içilebilir. Aynı zamanda hasta ilk olarak kusturulmalıdır. Midede bulunan henüz sindirilmemiş ve kana karışmamış olan zehirlenmeye yol açmış gıda kusturularak vücuttan dışarı atılmalıdır. Kişinin durumu ağırsa mutlak hastaneye götürülmelidir. Gıda zehirlenmesi meydana geldiğinde ilk saatlerde katı hiçbir gıdanın tüketilmemesinin yanında sıklıkla sıvı gıdalar tüketilmelidir. Mutlaka kişi rahatsız olan kişi sakin olmalı ve panik yapmamalıdır.

YORUM YAZ