MENÜ

Gezegenlerin ismini siz verin

Gezegenlerin isimlerinin ne olacağı konusunda, artık siz de söz sahibi olabilirsiniz!

Gezegenlerin ismini siz verin

Eskiden bir gezegenin adına karar verme onuru, onu bulan astronoma ait olurdu. Ancak bugünlerde bulunan gezegen sayısı o kadar fazla ki, astronomlar isim koymaya yetişemiyorlar. Bu yüzden de International Astronomical Union, bu özel süreci internete açmış durumda.

Haberin Devamı

Günümüzde, güneş sisteminin dışında 1.000'den fazla onaylanmış gezegen ve 3.000'den fazla onaylanmamış "belki-gezegen" bulunmakta. IAU, bu gezegenlerin isimlerinin, konum bildiren NGC 4349 No 127 b gibi bir seri numarası yerine, heyecan ve hayranlık yaratan isimler olmalarını istiyor.

Salı günü açılan ve 31 Ekim tarihine kadar devam edecek olan NameExoWorlds yarışmasına siz de katılabilirsiniz. Bu internet sitesi sayesinde geçtiğimiz 25 yıl içerisinde bulunan 35 dış gezegenin isimleri için oy verebiliyorsunuz. Bu şanslı gezegenlerin arasında, artık tarihi önem taşıyan bazı uzay cisimleri de bulunmakta. Bunlarında arasında, Güneş benzeri bir yıldızın – 51 Pegasi'nin – çevresinde bulunan ilk gezegen de var.

Haberin Devamı

IAU'nun Internet'e güvenmiyor olmasından dolayı - Pluton'a yakın zamanda yapılanlar da dahil olmak üzere geçerli sebepler ile - isimler bizler için önceden belirlenmiş durumda. Bu isimlerin arasında filozoflar, mitolojik tanrılar ve bilim kurgu referansları da bulunuyor. Oyunuzu istediğiniz zaman verebilirsiniz...

Resimlerle: 15 etkileyici gezegen...



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ