MENÜ

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı!

Galatasaray'da Olağanüstü Genel Kurulu'nda Florya ve Riva projelerinin hayata geçirilmesi için yapılan oylama sonucunda yönetim gerekli yetkiyi aldı.

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı!

Galatasaray Spor Kulübü'nün Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi ile ilgili projelerinin görüşüldüğü Olağanüstü Genel Kurul, UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi'de yapıldı. Riva ile Florya'da bulunan araziler için hazırlanan ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ön protokolü yapılan projelerin hayata geçirilebilmesi için genel kurul üyelerinden onay istendi.

1690 genel kurul üyesinin katılımında, 47 karşı oyla proje onaylandı. Olağanüstü Genel Kurul'a Galatasaray Spor Kulübü adına Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, 2. Başkan Cengiz Özyalçın, Başkan Yardımcıları Nasuhi Sezgin ile Eşref Alaçayır, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Can Topsakal, Yönetim Kurulu Muhasip Üye İsmail Sarıkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri Ural Aküzüm, Tarık Taşar, Alper Narman, Murat Atay, Ali Yüce ve Burçin Aslan katıldı.

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı



Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek oylama öncesi, Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda projelendirilen Riva ve Florya ile ilgili bilgiler sundu. Başkan Özbek, selamlamayla başladığı konuşmasında toplantının Galatasaray tarihindeki en önemli genel kurulu olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: "Galatasaray'ın 111 yıllık şerefli mazisinde bunun kadar önemli genel kurullar yapılmıştır. Ben bu genel kurulu çok önemli addediyorum. Çok önemli bir karar alınacağını vurgulamak ve Galatasaray'ın bugünkü mali sıkıntısı çerçevesinde çıkışını aradığı ve üzerinde yönetim kurulu olarak çalıştığımız projeyi onayınıza sunmak istiyorum..."

Galatasaray taraftarı Trabzonspor maçına akın ediyor

"PROJENİN SONUCA GİTMESİ LAZIM"

"Bu projede çok önemli gayrimenkuller söz konusu. Bunlardan birincisi Riva'daki arazimiz. Yaklaşık 41 yıl önce başkanımız Selahattin Beyazıt 1.176.000 metrekare yüzölçümlü bir arazi almıştı. Bu arazi 41 yıldır Galatasaray bünyesinde. Adnan Polat döneminde imar çıkartılmış. Bir proje yapılmış 840 adet villa projelendirilmiş. Ruhsat harcı ödenmiş. Yapılan ihalede iki firmadan biri 68 milyon dolar karlılık önermiş. Diğer firma kademeli bir teklif vermiş. Galatasaray iki sene sabredebilirse 150 milyon dolar önerilmiş. 3 sene sabrederse 200 milyon, 4 sene sabrederse 250 milyon dolar teklif edilmiş... Sayın Adnan Polat'ın ayrılmasının ardından yeni yönetim bu ihalenin peşinde gitmiş. İlgili firmayı davet etmiş ve bu işin realizasyonu için garanti istenmiş. Garanti konusunda anlaşılamadığı için teklifi veren firma teklifini geri çekmiş. Bu suretle yapılan ihale çerçevesinde bir sonuca ulaşılamamış. Bundan sonraki süreçte muhtelif inşaat firmalarıyla yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlanmış. Hiçbiri böyle bir projede araziyi geliştirmek inşa etmek inşa sonrası Galatasaray'ın hak ettiği parayı almasına ilgi duymamış. Yabancı kaynaklı bir firmayla görüşmeler yapılmış, ondan da sonuç alınamamış. Aynı dönemde farklı tasarruflar sağlamak üzere çeşitli modeller düzenlenmiş. Riva'nın imarı ile ilgili herhangi bir sonuç olmadan sona ermiş. Duygun abi dönemine geldiğimizde; kısa bir dönem için göreve gelmiştik. Konu başkan yardımcısı olarak benim uhdemdeydi. Geçmişte ne yapıldığını inceledim. Galatasaray'ın bu projeyi bir sonuca götürmesi gerektiğini düşündüm. Mart ayında yaptığımız mali genel kurulda, projeyi revize ederek bir çalışma yapılmıştı..."

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı


Galatasaray camiasının doğayen isimlerinden İnan Kıraç, oylamada 'hayır' oyu kullanacağını söylemişti.

"YOLUN SONUNA GELDİK"

Riva ve Florya ile ilgili sunum üzerinden detaylı teknik bilgiler veren Dursun Özbek; Riva'yı Galatasaray'a kazandıran Selahattin Beyazıt ve Florya'yı kulübe mal eden rahmetli başkanlardan Suphi Batur için alkış istedi. Bankalara, tedarikçilere, sporculara olan borçların ve vergi borçlarının katlanarak artığına dikkat çeken Dursun Özbek, "1.5 milyara yaklaşan borcumuz var. Her sene bu borç katlanarak gidiyor. Bir sistem düşünün bankalarla iç içe olmuşsunuz, onlarsız gidemiyorsunuz ve her sene 120 milyonluk eziyetin altında kalıyorsunuz. Her sene tekrarlanıyor. Son 5 senede faiz konusunda 500 milyon ödeme yaptık. 5 yılda bir, bir Florya, bir Riva elimizden gidiyor. Benim ve yönetim kurulumun görüşü bu gidişin durması lazım. Bun tartışmak için bugün buradayız. 111 yıllık şanlı geçmişin daha uzun yüzyıllara taşınması için mali bağımsızlığını kazanmak zorunda olduğu fikrindeyim. Bunun için elimizdeki değerlerin geliştirilmesi ve yeni kayrak olarak Galatasaray'a kazandırılması lazım. Evet Galatasaray gelir seviyesi olarak Türkiye'de birinci ama geçmişteki yönetim sonucu 2020'ye kadar temlikli. Konsolide olarak 168 milyon Euro harcamamız var. Buna karşılık 150 milyon Euro da gelirimiz var. Bu borcun içinde 38 milyon Euro faiz ve kur farkı var. Seçildiğim günden beri diyorum ki bu Galatasaray'ın mali sıkıntısı olmaması gerekir. Mevcut sistem içinde, bu borç sarmalında hayatını sürdürebilmesi için yeni kaynak yaratmak zorunluluğu var. Bu nasıl olacak? Geçmişte denenmiş. Hisse satılmış. Hisseleri satarak kaynak yaratılması uygun bir tarz değil. Değerleri geliştirelim. Elde gayrimenkullerimiz var. Avrupa'nın önemli kulüpleri gayrimenkulleri değerlendirerek sarmaldan çıkmış. Yolun sonuna geldik. Buradan çıkış projelerimizi beraber yapalım. Ve buradan çıkalım. Çok kolay çıkabiliriz" dedi.

Hakan Balta, Trabzonspor maçının kadrosundan çıkarıldı!

"GÜNÜ KURTARMA PEŞİNDE DEĞİLİM"

Galatasaray'ın bütün gayrimenkullerimiz ipotekli olduğuna dikkat çeken Dursun Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Riva'da 250 bin metrekare inşaat alanı Emlak Konut ile protokol sonrasında 400 bin metrekareye yükseldi ve tahmini gelir hedefi 300 milyon dolar. Florya yeşil alan ve inşaat izni yok. Emlak Konut işbirliğinden sonra 40 bin metrekare inşaat alanı ve tahmini gelir 200 milyon dolar gelir. Riva tek başına yetmiyor mu diyorlar. Evet yetmiyor. Yetse bile önce Florya'yı önce düşünüyorum. Çünkü Riva'da imar hakkımız var, istediğimiz zaman yaparız. Tercih yapacağız ya bu kanamalı durum devam edecek ya bu kanamayı durduracağız. Riva’nın parsel parsel satılması mümkün olamaz. Bir satış pozisyonuna girmek için önce ipoteğin kalkması gerek. Emlak Konut ile işbirliğinde hasılatın paylaşımı yüzde 80 bizim yüzde 20 onların olarak gerçekleşecek. Florya taşınırsa buraya karşılık 250-300 dönüm civarında bir araziyi istedim ve stada yakın olacak. Aksi halde Florya'dan çıkmayız. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında Galatasaray'ımızı pırıl pırıl sıkıntısız bir hale getirmek istiyorum. Bu arazileri kaybedeceğiz ama yerine yenilerini de eklemek amacındayız. Üçüncü Havalimanı yakınında 2 milyon metrekare arsanın üst hakkı için görüşüyoruz. Bu anlaşma paralel GSGM ile bildiğiniz stadın çatı davası var. Üst kullanım hakkımız yok. Stadın üst kullanım hakkını da protokol imzalaması sonrasında hemen alacağız. Ayrıca buraya salonu da yapacağız ve bunlar için Galatasaray'ın kasasından bir kuruş çıkmayacak. Günü kurtarma peşinde değilim. Benim başkanlığı 2018 yılında bitiyor. Projeye bakın 2023'lere kadar sürüyor. Ben, bizden sonraki yönetime pırıl pırıl Galatasaray'ın borçlarından arındırıldığı ve kendine yettiği doğru yönetildiği bir sistem bırakmak istiyorum. Galatasaray nasıl yönetilmeli ki tekrar bu borç sarmalına girmesin. Bunu da bir ortak çalışma ile hep beraber yapacağız..."

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı



KOMİSYON SUNUMUNU YAPTI

29 Haziran 2016 tarihinde Emlak Konut GYO ile imzalanan protokol sonrası bir komisyon kurulmuş ve bu komisyon alınması gereken tedbirleri rapor halinde bildirmişti. Aynı komisyon genel kurulu aydınlatmak için bir sunum hazırladı. Yüksek Mühendis Mimar İrfan Aktar, Mühendis ve Gayrimenkul Uzmanı Firuz Soyuer, Dr. Yüksek Mühendis Mimar Doğan Hasol, İnşaat Yüksek Mühendisi Emre Aykar, Hukukçu Mehmet Dedeoğlu, Mali Müşavir Ömer İsmail Tanrıöver ve Gayrimenkul Geliştirici Erden Timur’dan oluşan komisyon adına Dr. Doğan Hasol kürsüye çıkarak hazırladıkları raporu genel kurul üyelerine aktardı.

28 İSİM KONUŞTU

Konuşmacı listesinin hazırlanması için kısa bir süre ara verilirken Atilla Oymak, İnan Kıraç, Işın Çelebi, Mehmet Bilen, Ahmet Özdoğan, Taner Aşkın, Mustafa Cengiz, Sami Çölgeçen, Timur Kuban, Mehmet Ağar, Hayrettin Kozak, İbrahim Özdemir, Mesut Gümüştaş, Suat Sarı, Hikmet Koyuncuoğlu, Mehmet Helvacı, Reha Bilge, Hamdi Yasaman, Adnan Öztürk, Turcan Bolayır, Osman Tanburacı, İbrahim Göknar, Mesut Uzal, Yasin Çakmak, Hüseyin Toprak, Özgür Savaş Özüdoğru, Ali Güvenç Kiraz, İlker Cenalp genel kurul üyelerine seslendi.

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı


Siyaset dünyasının önemli isimlerinden Mehmet Ağar da konuşmacılar arasında yer aldı.

BAŞKAN ÖZBEK YENİDEN KÜRSÜDE

Konuşmacılardan Genel Kurul Üyesi Timur Kuban'ın sözlerinin ardından Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, kürsüye gelerek cevap hakkını kullandı. Başkan Dursun Özbek şu ifadeleri kullandı: "Timur kardeşimin söyledikleri hepsi dikkate alınması gereken hususlar. Defalarca söyledim. Buradan hasıl olacak paranın yüzde 90-95'i Galatasaray'ın finansal borçlarının kapatılması için kullanılacak. Muhtelif diyaloglarda, 10'a yakın geniş toplantılarda söyledim ama bugün ihmalime geldi. Galatasaray Başkanı olarak benim projem Galatasaray'ın mali bağımsızlık projesi. Bunun tek yolu finansal yollardan alınan borçlardan kurtulması. Bu yüzden bu projeyi yapıyoruz, bu nedenle gözümüzden sakındığımız değerli yerlerimizi elimizden çıkarıyoruz. Buradan gelecek paranın tamamına yakını borçları temizlemek ve finansal bağımsızlığa kavuşmak için kullanılacak. Nakit akış tablosunu biz burada gösterdik. Bir para akışı olacak. Bu yapılacak sözleşmenin en önemli hususlarından biri bankalarca muteber sayılan bir sözleşme olması. Bunu varsayım olarak söylemiyorum. Bu sözleşmenin değeri ile her an para bulmak mümkün. Çok yüksek faiz oranıyla günlük borçlandığımız için nakit akışının sıfıra indiği dönemde günlük ihtiyaçların borçlanma seviyesi yüksek. Elimizde kıymetli bir anlaşma varsa biz de Galatasaray Camiası'nda bu işle uğraşan insanlar var. Sizlerle beraber ortak akıl üretmenin yollarını arayacağız. İftihar ettiğimiz bir insan kaynağımız var. Bunu her dönemde kullanmak istiyorum. Her zaman da kapım açık. Problemlerimiz ortada. Hangi konuda destek vereceksiniz, hangi konuda bilgi sahibi iseniz lütfen gelin bana müracaat edin. Aranızda konuşup proje ürettiğimiz arkadaşlar da var. Bundan sonraki dönemde de bu Emlak Konut ile yapılan mukaveleden hasıl olacak paraların nasıl yönetilmesi gerektiğini yine sizin aranızdan oluşturacağınız komisyon ile birlikte çözeceğiz. Ne yetkim olursa olsun, böyle bir hazerun ile projeyi paylaşmak istiyorum. Herkesin bu isteğimi arzumu bilmesini istiyorum...

Galatasaray Yönetimi, Florya ve Riva projeleri için yetkiyi aldı



“SADECE GALATASARAY’I DÜŞÜNÜN”

28 Genel Kurul Üyesi’nin konuşmasının ardından Başkan Dursun Özbek, oylama öncesi kürsüde bir kez daha üyelerin karşısına çıktı. Genel kurulun güzel geçtiğini kaydeden Dursun Özbek, tüm konuşmacıların yorumlarını not aldığını belirtti ve “Burada söylenen fikirlerin hepsi bizim için çok değerli. Konuşmacıların her zaman benimle konuşmasına, her zaman işbirliği yapmasına ve beraber çalışmasına varım. Galatasaray hepimizin. Sadece şunu düşünerek oy verin. Sadece Galatasaray’ı düşünerek oy verin. Hiçbir taraf ve kişinin etkisinde kalmadan oy verin. Çıkacak her karara hazırım ve razıyım” dedi.

BAŞKAN ÖZBEK’TEN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Oylama sonrası Başkan Dursun Özbek teşekkür konuşması yaptı. Özbek yaptığı kısa konuşmada, “Bana gösterdiğiniz itimat için teşekkür ediyorum. Gözünüz geride kalmasın. Emanetiniz başımın üstündedir. Kendi mallarımdan daha yukarılardadır. Hepinize teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum” dedi.

Haberin Devamı
YORUM YAZ