MENÜ

Galatasaray'da tarihi gün!

Sarı-Kırmızılı kulüp bugün tarihi günlerinden birini yaşayacak. Riva ve Florya arazilerinin satışıyla ilgili olağanüstü kongre yapılacak. Üyeler ‘evet’ derse 1.5 milyar Lira’yı bulan borçların sıfırlanması planlanıyor, hayır kararı çıkarsa kaos başlayacak.

Galatasaray'da tarihi gün!

Galatasaray Kulübü’nde mali darboğazdan çıkabilmek için planlanan Riva ve Florya arazilerinin değerlendirilmesi projelerinin geleceği, bugün olağanüstü genel kurulda karara bağlanacak.

Sarı-Kırmızılı kulüp yönetimi, Riva ile Florya’da bulunan araziler için hazırlanan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) iştiraklerinden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ön protokolü yapılan projelerin hayata geçirilebilmesi için genel kurul üyelerinden onay isteyecek.

Maslak’ta bulunan UNIQ İstanbul Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilecek kongrenin gündeminde konu ve amaçla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

‘Nihai sözleşme için...’

“Taşınmazların değerlendirilmesi amacıyla ve bundan elde edilecek gelirin büyük kısmının Galatasaray Kulübü ile bağlı kuruluşlarının borçlarını ödemek, finansal yapılarını güçlendirip, mali bağımsızlığını sağlamak üzere kullanmak şartıyla, 29 Haziran 2016 tarihinde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile imzalanan ön protokole uygun olarak nihai sözleşme imzalamak üzere yönetim kurulunun tam olarak yetkilendirilmesinin görüşülüp karara bağlanması..”

Hedef 500 milyon Dolar

Sarı-Kırmızılılar bu dev projeden orta vadede 500 milyon Dolar gelir elde ederek, 1.5 milyar TL’yi bulan borçları kapatmak ve bunların yıllık 40 milyon Euro tutan faizinden kurtulmak istiyor. Üyelerin çoğunluğunun projeye evet deyip demeyeceği büyük merakla bekleniyor.

Genel görüş: İkisi ayrılsın

Üyelerin Riva ve Florya’nın satışına dair en büyük çekincesi, bu anlaşmanın neden bir paket halinde sunulduğu noktasında birleşiyor. Şu ana kadar söz alan eski yönetici ve başkanlar, Riva ile Florya’nın satışının ayrı ayrı oylamaya sunulması gerektiğini düşünüyor. Buna sebep olarak da, Florya’da tesislerin bulunduğu arazinin lokasyon açısından İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olması ve Atatürk Havalimanı’nın kapanması sonrasında buraya yüksek katlı bloklar için imar izni çıkması durumunda mevcut değerin kat be kat artacak olması gösteriliyor.

Değer kaybı neden oldu?

Projeyle ilgili bir başka tartışma konusu da, Riva için 2010 yılında Denizbank’a hazırlatılan raporda, arazi değerinin 155 milyon Dolar olarak belirlenmiş olması. Oysa bugünkü komisyon, imarı alınmış, 3. köprünün yapılıp çevre yollarının inşa edilmesinin ardından daha da değerlenmiş Riva arazisine 124 milyon Dolar fiyat biçiyor. Yine İngiliz firması CBRE’nin, 2008 yılındaki değerlendirme raporunda Riva’ya 176 milyon Dolar tutarında değer verdiği görülüyor. Emlak Konut’la yapılan ön protokol sonrası bu değerin neden 124 milyon Dolar’a düştüğü sorgulanıyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ