MENÜ

Fuat Çapa, FANATİK'e konuştu: ''Eskişehir yok olmasın''

“Artık futbolcuları kampa alacak lüksümüz yok. Çünkü ne kahvaltı verebiliyoruz tesislerde, ne de yemek...” diyerek Türk futbolunda tüm dikkatleri üzerine çeken Eskişehir’in tecrübeli teknik adamı Fuat Çapa, FANATİK’e konuştu: ''Yaşananların hepsi gerçek. Bunu anlatmak çok acı ama durum bu. Parayla çözülecek bir durum yok. Alacaklı oyuncular imza vermeli. Biz kulübün günlük yaşamını sürdürmesi için çalışıyoruz. Ben başka bir yere gidip şampiyonluklar, kupalar kaldırmaktan ise Eskişehirspor’u ayakta tutabilmekten daha çok gururlanırım. Eğer tahta açılamazsa çok daha zor günler bizi bekliyor.''

Fuat Çapa, FANATİK'e konuştu: ''Eskişehir yok olmasın''

Anadolu’dan İstanbul’a başkaldıran, yıllarca zirveye oynayan, sayısız yıldızı Türk futboluna kazandıran Eskişehirspor tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Maaş alamayan personeller, tek kuruş görmeyen futbolcular. U21 Takımı’yla lige tutunmaya çalışan bir kadro, saha içinden çok saha dışında kulübü için savaşan bir teknik direktör. Her şeyden önemlisi ise arma sevdası için kapı kapı dolaşıp para toplayan, ücretsiz hazırlık maçında bile 20 bin TL gelir çıkaran bir taraftar grubu... Adeta bir kurtuluş savaşı veren Es Es’in yaşadığı sıkıntıyı, teknik direktör Fuat Çapa, “Artık futbolcuları kampa alacak lüksümüz yok. Çünkü ne kahvaltı verebiliyoruz tesislerde, ne de yemek...” diyerek duyurdu.

Haberin Devamı

Fuat Çapa, FANATİKe konuştu: Eskişehir yok olmasın

‘İcra kurulu kurduk’

Biz de kalktık, Eskişehir’e gittik. ‘Durum ne?’ dedik, sözü Fuat Çapa’ya bıraktık... “Yönetim içerisinden birkaç yönetici, taraftar grubundan liderlerimiz ve bizim de içinde yer aldığımız bir icra kurulu kurduk. İkinci devre transferi açmak adına yönetimin yükünü hafifletmek için... Bunun amacı kulübü yönetmek değil. Yaşamış olduğumuz günlük sıkıntıları, sorunları aşmak için. Kulübün yiyeceği, içeceği, deplasman giderleri altyapının hayatta kalabilmesi gibi konularda hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. 3-4 haftadır yapılan oluşumun görevi bu. Başkan ve yönetim de transferi açmaya çalışıyor.”

‘Dışarısı toz pembe ama...’

“Camia çok büyük. Eskişehir’in büyüklüğünü Avrupa bile biliyor. Bu kulübe insanların nasıl sevdalı olduğunu anlatmaya gerek yok. Son hazırlık maçına 8 bin taraftar geldi. Ücretsiz olmasına rağmen bilet parası verip 20 bin TL topladılar. Şehr-i Sevda diye bir grubumuz var, kapı kapı gezerek para topluyorlar. Dışarıdaki görüntü toz pembe ama içerisi öyle değil. Sadece maç esnası görülüyor ve konuşuluyor.”

Haberin Devamı

‘Kupalardan daha değerli’

“Biz bu kulübün ayakta kalabilmesi, yaşayabilmesi, bu şehrin kalbinden Eskişehirspor’u almamaları için mücadele ediyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Eskişehirspor yok olursa bu acı verir. Ben başka bir yere gidip şampiyonluklar, kupalar kaldırmaktan ise Eskişehirspor’u ayakta tutabilmekten daha çok gururlanırım. Bu mücadelenin bir parçası olabilmek beni çok daha mutlu eder. İcra kuruluna elimizden geldiği kadar katkı sağlamaya çalışıyoruz. Transferi açamadıktan sonra ayrılabilirdik. Ancak son ana kadar üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.”

‘SMS kampanyasına destek bekliyoruz’

“Sadece saha içini düşünemiyoruz. İdmanın son bölümüne bile kalamadan etkinliklere koşuyoruz. Benim amacım bu mücadelede ön plana çıkmak değil. Burada çok büyük bir değer, marka var. Bunun çok küçük bir parçası olmaya çalışıyorum sadece. Yürütmüş olduğumuz bir SMS kampanyası var. 7978’e ES ES yazarak katkı sağlıyorlar. İşyerlerine, sendikalara gidiyoruz. Her geçen gün bunu büyütmeye çalışacağız. Bunları yaparak kulübün günlük giderlerini sağlamaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Yemek konusu gerçek’

“Benim twitterda yaptığım paylaşım kişisel yoruma bağlı. Bir şey paylaşırken çok düşünüyorsunuz, çünkü büyük bir camiayı temsil ediyorsunuz. Bunu yazmak, paylaşmak emin olun okumaktan çok daha acı ve zor. Benim için bunu anlatmak çok zordu. Yaşanan zorluklar bazen camiaların içerisinde kalması gerekiyor. Ancak bazen öyle bir noktaya geliyorsunuz ki çaresiz kalıyorsunuz. Bu paylaşımı da bu yüzden yaptık. Çünkü yaşananlar gerçekten de buydu. Türkiye’nin her yerinden insanlar bir şeyler yollamaya başladı.”

Fuat Çapa, FANATİKe konuştu: Eskişehir yok olmasın

‘Fedakarlık bekliyoruz'

“Eskişehirspor hepimizin... İmzayı vermesi gereken arkadaşlar bir devre daha fedakarlık yaparak bu takımın yaşamasını sağlayacaklar. Biz de bu süreçte takımı iyi yerlere getirip onlara maddi konuda geri dönüş yapacağız, bunun başka bir kurtuluş yolu yok.”

'Savaşın içine attık’

“Öyle bir süreç yaşıyoruz ki lisans çıkaramadığımız arkadaşlarımız ayrılmaya başladılar. Boşta kalan oyuncular var. Onların her gün kafasında soru işareti var. Böyle zor şeyler yaşayan bir grubu tüm idmanlara kattık hep. Diğer yanda genç oyuncuları her maça hazırlamak var. Hayatlarında ilk kez profesyonel maça çıktı çoğu. Birden deyim yerindeyse arenaya savaşmaya attık onları.”

Haberin Devamı

'Umudumuz taraftarımız'

“Bizi motive eden ve umudumuzu artıran şey taraftarımız. Onların coşkusu ve inancı bize yansıdı. Bu inanç yansımasaydı biz hiçbir şey yapamazdık. Ancak bu sinerji sadece umutlanmaya yetiyor. Bizim umuttan öte sonuca gitmemiz gerek. Çünkü süre yok.”

‘Bu sorun parayla çözülmez’

“Şu andaki tabloya göre imzayı vermesi gereken bireylerin inisiyatiflerine kalmış durumdayız. Çünkü mecvut durumu parayla çözme şansımız yok. Biz ancak günlük yaşamaya çalışıyoruz. İnsanların kapı kapı gezip topladığı paralarla altyapıyı yaşatmaya çalışıyoruz. Oynayan, oynamayan oyuncuların maaşını ödeyemiyoruz.”

9 yıllık kaptan Sezgin Coşkun, yaşanan sıkıntıları paylaştı:

Haberin Devamı

HALDEN SEBZE KASAPTAN SUCUK

“Öyle günler oluyor ki yemek çıkmıyor. Halden sebze yolluyorlar. Hiç tanımadığımız insanlar arayıp yardım ediyor. Balıkesir’den bir kasap sucuk yolladı geçen gün. Bu kulüp, şehir bu durumları hak etmiyor”

Fuat Çapa, FANATİKe konuştu: Eskişehir yok olmasın

Sezgin Coşkun, yaşadıkları zor günleri editörümüz Ömer Necati Albayrak’a anlattı.

“Problemler yaşıyoruz, bunları atlatmak için çalışıyoruz. Futbolcu olarak biz de bir şeyler yapıyoruz. Eskişehirspor’la birlikte Anadolu’da bir futbol devrimi yaşandı tarihte. İstabul’a başkaldırı oldu futbolda. Geçmişte yaşanan bu kültür şehre de aşılanmış. Yani gücümüzü geçmişten alıyoruz. Genç arkadaşlarımıza da bunu anlatıyoruz.

‘Boyun eğmiyoruz’

‘Sahada dik durun, boynunuzu eğmeyin’ diyoruz. Bu güvenle mücadele ediyorlar. ‘Sokakta oynayın, kaldırımda izleriz’ diyen taraftarımızın desteği muhteşem. Yolda durdurup ‘Umut var mı?’ diye soruyorlar. Eskişehirspor’u televizyonda konuşurken kalp krizi geçirdi gazeteci ağabeyimiz geçenlerde. ‘Kalbim dayanmıyor artık’ diyor. MR’a girerken bana Eskişehirspor’u soruyor.”

‘Bu borç ödenemez’

“Borçlu olduğumuz bütün oyuncularla aynı takımda oynadım. Bu kulübün devam edebilmesi, yaşaması için herkes bir şeyler yapmalı. Bazen yemek bile çıkmıyor burada. Halden insanlar sebze yolluyorlar. Sendika kuruluşları, iş adamları yardım ediyor. Maddi olarak bu işin çözümü yok. Alacaklı oyuncuların parasını ödeyebilecek ne güç var ne de kaynak. Geriye sadece kişilerin iyi niyeti kalıyor. Alacaklı oyuncuların imza vermesi şart. Kimse parasını silsin diyemeyiz, alın teridir bu. Ben de alacaklıyım. Ama şu anda bunu alma şansım yok. Ancak kulüp ayağa kalkarsa bu paralar ödenebilir. Bu takımı yaşatmak için bir adım atma zamanıdır. Şu anda hep birlikte bu takımı yaşatmamız lazım. Düştüğümüz sene 5 kuruş para almadım, hala alacaklarım var.”

Fuat Çapa, FANATİKe konuştu: Eskişehir yok olmasın

'İhtiyacımız iyi niyet’

“Burada mücadele eden insanların samimiyetine inanıyorlarsa el atmalılar. Yemek bile zor çıkarken herkesin iyi niyetine ihtiyacımız var. Sadece Eskişehirspor’u yaşatma adına söylüyorum bunu. Küçük çocukların hayalleri, yaşlıların anıları, herkesin sevdası... Eskişehirspor, Türk futbolu için yaşamalı.”

'Kayıtsız kalmasınlar’

“Biri aradı geçen gün. Eskişehirli değil, taraftar değil. Numaramı bir yerden bulmuş. ‘Ben kasaplık yapıyorum. Size sucuk ve zeytin göndereceğim’ dedi. Eskişehir’le hiç alakası olmayan insanlar bunu yaparken burada başarılı olmuş, buradan para kazanmış insanların kayıtsız kalmaması lazım bu duruma. Alacaklı futbolcuları bizzat ben de arıyorum, olumlu dönüşler de var. ‘Döneceğiz’ diyenler de var.”

‘Bundan daha kötüsü olamaz’

“Bu durumun daha kötüsü yok. Şu anda Eskişehirspor için en kötü zaman. Yaşayabileceğimiz ne kötülük varsa yaşıyoruz. Biz insanların bizle olduğunu hissetmeliyiz. Eskişehirspor ölmez, ama bugün yapılan ve yapılmayanlar konuşulur daha sonra. Şehrin önde gelenlerin yapacağı bir şey varsa bunun zamanı şimdi. Düştükten sonra 15 senede dönemeyen takımlar var. Kolay değil yeniden ayağa kalkmak.

BÜYÜK TAKIMLARA SATILAN OYUNCULAR

Alper Potuk-Fenerbahçe: 7.25 milyon Euro+Bienvenu

Sezer Öztürk-Fenerbahçe: 2.75 milyon Euro

Tarık Çamdal-Galatasaray: 4.75 milyon Euro

Veysel Sarı-Galatasaray: 400.000 Euro

Aytaç Kara-Trabzon: 2.4 milyon Euro

​Erkan Zengin-Trabzon: 2.25 milyon Euro

Röportaj: Ömer Necati Albayrak

Fotoğraflar: Serkan Hacıoğlu

YORUM YAZ