MENÜ

Fildişi Sahili 9-8 Gana

2015 Afrika Uluslar Kupası'nda zafer Gana'yı seri penaltı atışları sonucu 9-8 yenen Fildişi Sahili'nin oldu.

Fildişi Sahili 9-8 Gana

Bu yıl 30'ncusu gerçekleştirilen Afrika Uluslar Kupası'nın final karşılaşmasında tarihindeki tek şampiyonluğu 1992’de elde eden Fildişi Sahili ile kupayı 4 kez kazanan (1963, 1965, 1978, 1982) Gana kozlarını paylaştı.

Estadio de Bata'da oynanan dev müsabakanın kıran kırana bir mücadeleye sahne olan normal süresi ve uzatma devreleri golsüz eşitlikle noktalandı. Seri penaltı atışları sonucunda Fildişi Sahili, Avram Grant'ın çalıştırdığı Gana'yı 9-8'lik skorla mağlup edip kupayı müzesine götürdü. Böylece Ekvator Ginesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen turnuvada mutlu sona ulaşan taraf olan Herve Renard önderliğindeki Fildişi Sahili, bu zaferi tarihinde ikinci defa elde etmeyi başardı. Didier Drogba'nın 12 sene top koşturduğu ve 2006 ve 2012 yılında tarihinin en iyi kadrolarıya finalden dönen Fildişi Sahili bu turnuvada şeytanın bacağını kırdı ve şampiyonluğa ulaştı.

İlk yarıda topla daha fazla oynayan Gana, gole 2 kez yaklaştı. 25. dakikada Christian Atsu’nun uzak mesafeden, 36. dakikada da Andre Ayew’in altı pasın solunda dar açıdan yaptığı vuruşta top direkten döndü. İki takımın da savunmaya ağırlık verdiği ve orta saha mücadelesi şeklinde geçen 2. yarıda gol olmayınca 30 dakikalık uzatma bölümüne geçildi. Uzatmalarda da eşitlik bozulmayınca, maçın galibini penaltı atışları belirledi. Gana, Fildişi Sahili’nin Wilfried Bony ve Junior Tallo ile ilk 2 penaltı atışından faydalanamaması üzerine 2-0 öne geçti. Fakat Ganalı Afriyie Acquah ve Frank Acheampong’un 3 ve 4. atışları kaçırmasıyla skor 2-2’ye geldi. Takımlar daha sonra kullanılan altışar penaltı atışını da gole çevirince 11. penaltıları kullanmak üzere kaleciler topun başına geçti. Gana kalecisi Brimah Razak’ın vuruşunu kurtaran Fildişi’nin file bekçisi Boubacar Barry, sonraki pozisyonda golü atarak takımının sahadan 9-8 galip ayrılmasını sağladı.

Renard'dan bir ilk


Böylece Fildişi Sahili, 23 yıl sonra Afrika Uluslar Kupası’nda şampiyonluğu elde etti. Fildişi Sahili’nin Fransız teknik direktörü Herve Renard da 2012’de Zambiya ile elde ettiği kupanın ardından 2015’te de şampiyonluğa ulaşarak "Afrika Uluslar Kupası’nda 2 farklı takımı şampiyon yapan ilk teknik direktör" oldu. Maçı, Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nguema, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve Afrika Futbol Konfederasyonu Başkanı Issa Hayatou da izledi.

Drogba Instagram'dan kutladı

12 yıl boyunca Fildişi Sahili'nin formasını giyen Chelsea'nin veteran yıldızı Didier Drogba, 23 yıl sonra gelen kupayı Instagram'da paylaştığı gönderilerle kutladı. Turnuva boyunca desteğinin sosyal medyadan gösteren 36 yaşındaki futbolcu, geçtiğimiz yaz düzenlenen Dünya Kupası'nda ülkesinin milli takımıyla son kez boy göstermiş kupaya grup aşamalarında veda etmişti. Drogba, milli formayla 3 Dünya Kupası'nda forma giymiş, 104 maçta 65 gol kaydetmiş 2006 ve 2012 yılları arasında Afrika Uluslar Kupası'nı finalde kaybetmişti.

Haberin Devamı
YORUM YAZ