MENÜ

Eski yıldızlarından "derbi" yorumu

Bir dönem Fenerbahçe ve Galatasaray forması giyen, Türk futbolunun unutulmaz isimleri arasında da gösterilen Cevad Prekazi, Zoran Simoviç ve Elvir Boliç, pazar günü oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisini değerlendirdi.

Eski yıldızlarından "derbi" yorumu

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde forma giyme fırsatı yakalayan eski futbolcular, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, kendi dönemlerinde oynanan derbiler ile bugünkü derbiler arasındaki farklılıkları anlattılar.

Galatasaray’ın 1988-1989 sezonunda, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı finale kadar çıkmasında büyük bir paya sahip olan ve Monako ile Galatasaray arasında oynanan çeyrek final maçında yaklaşık 40 metreden attığı serbest vuruş golüyle birçok futbolseverin hafızasında yer edinen Prekazi, gönlünün Galatasaray’ın kazanmasından yana olduğunu ancak kendi evinde oynadığı için Fenerbahçe’nin daha avantajlı konumda bulunduğunu söyledi.

Fenerbahçe’nin Galatasaray’ın 6 puan önünde olduğuna işaret eden Prekazi, maçı kazananın Fenerbahçe olması halinde, bu galibiyetin sarı-lacivertliler adına büyük bir avantaj olacağını vurguladı.

Fenerbahçe’nin sahasında oynadığı için avantajlı taraf olduğunu belirten Prekazi, "Ancak derbilerde hiçbir zaman hiçbir şey belli değildir. Ben, Galatasaray’ın kazanmasını istiyorum" dedi.

- Eski derbiler daha zevkliydi

Prekazi, Galatasaray’da forma giydiği dönemde oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinin, bugünkü derbilere oranla çok daha zevkli geçtiğini söyledi.

"Benim dönemimdeki derbiler ile şimdikiler arasında çok fark var" diyen Prekazi, bunda taktiğin mi yoksa artan yabancı oyuncu sayının mı etkili olduğunu bilemediğini ifade etti.

Prekazi, "Bugünkü yabancı oyuncuların, derbinin ne demek olduğunu ne kadar iyi bildiğini bilemiyorum. Bizim zamanımızda bunu herkes iyi bilirdi. Bizim zamanımızda, bir takımda sadece iki yabancı oynayabiliyordu, şimdi bu sayı arttı. Onlar için sanırım her maç aynı. O yüzden bu derbiler zevkli gelmiyor artık" diye konuştu.

- Avantajlı taraf Fenerbahçe
Futbolculuk döneminde hem Galatasaray hem de Fenerbahçe forması giyen, Bosna Hersek futbol tarihinin en önemli forvet oyuncularından Elvir Boliç ise kendi oynadığı dönem ile bugün oynanan derbiler arasında çok fark görmediğini söyledi.
Boliç, taraftarların geçmişte olduğu gibi bugün de takımlarını desteklediklerini belirterek, statların daha modern bir hale gelmesiyle derbilerin daha kaliteli olduğunu ifade etti.

Fenerbahçe’nin gerek son dönemde sergilediği futbol gerekse Aziz Yıldırım’ın yeniden başkan seçilmesinin etkisiyle derbide bir adım önde olduğunu kaydeden Boliç, öte yandan maçın en önemli faktörünün taraftar olacağını belirtti.
Fenerbahçe’nin evinde oynadığı maçlarda 14 yıldır Galatasaray’a kaybetmediğini hatırlatan Boliç, "Bunda taraftarın etkisi büyük. Fenerbahçe, bu nedenle avantajlı taraf" dedi

- "Kazananı tahmin etmek mümkün değil"
Galatasaray’da, 1984-1990 yılları arasında yaklaşık 200 maça çıkan ve kulüp tarihinin en önemli kalecileri arasında gösterilen Zoran Simoviç, derbi maçlarda kazananı tahmin etmenin zor olduğunu söyledi.

Fenerbahçe-Galatasaray maçının tıpkı Barcelona-Real Madrid, Manchester United-Chelsea ya da bir dönemin Kızılyıldız-Partizan maçları gibi önemli bir maç olduğunu Simoviç, "Bu tür maçlarda, kazananı tahmin etmek mümkün değil. Çok iyi hatırlıyorum, bizim futbol oynadığımız zamanlarda kalite bakımından Fenerbahçe’den daha zayıf olsak da kazandığımız maçlar oldu. Aynı şekilde, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda önemli başarılar elde ettiğimiz dönemde, bizden daha zayıf olan Fenerbahçe’ye kaybetmiştik. Bu tür maçlar, her zaman sürpriz olmuştur" dedi.

- "Eski derbiler ile bugünkü derbiler arasında çok fark var"
Simoviç, Galatasaray forması giydiği dönemde, Fenerbahçe-Galatasaray derbisine ilginin daha büyük olduğunu ve o dönemde insanların futbol için adeta çıldırdığını söyledi.

Simoviç, "Mesela pazar günü bir maç varsa, onlar stadyuma cumartesi gününden gider, orada yer ve orada uyuyup, yarın oynanacak maçı beklerlerdi. O dönemde her şey çok orjinaldi. Futbol için daha fazla arzu ve fanatiklik vardı. Şimdilerde ise takımlarda çok yabancı oyuncu var, takıma karşı duyulan aşk ve fanatiklik duygusu önemli ölçüde azalmış görünüyor. Eski derbiler ile bugünkü derbiler arasında çok fark olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Böyle bir maç için skor tahmini vermenin zor olduğunu belirten Simoviç, "Bizim oynadığımız dönemlerde 5-6 gol olurdu. Taraftarlar da heyecanla maçları izlerdi. Şimdi ise böyle değil. Şimdi takımlar öncelikle gol yememeye yönelik futbol oynuyorlar. ’Öncelik gol yememek, gol atabilirsem atarım’ mentalitesiyle sahaya çıkıyorlar. Şimdi her şey taktik oldu" dedi.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ