MENÜ

E-bilet darbesi!

Süper Lig'de ve PTT 1. Lig'de uygulamaya konulan E-Bilet, futbola darbe vurdu. Başta derbi olmak üzere tribünlerin çoğu boş kaldı. Sadece 42 bin 856 kişi Passolig kart kullandı.

E-bilet darbesi!

Federasyon tarafından kulüplerin neredeyse tamamının onayı alınarak hayata geçirilen E-Bilet sistemi uygulamaya başlandığı ilk haftada büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Süper Lig ve PTT 1. Lig’de normal şartlarda hınca hınç tribünler önünde oynanan karşılaşmalara ilgi hayli azdı. Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini 20 bin 88 kişi izledi. E-bilet satış rakamı ise 8 bin 724 adetti. Erciyes ve Trabzon arasında oynanan maçta 285 futbolsever bu uygulamadan yararlanırken, ateş hattından kurtulma mücadelesi veren Çaykur Rizespor’u yalnızca kombinelerle birlikte 2 bin 219 taraftarı destekledi. Yine ligin altını ve üstünü yakından ilgilendiren Akhisar-Kayseri maçında bin 492 taraftar tribünde yer aldı. PTT 1. Lig’de ise tablo daha da vahimdi. Şanlıurfa-Adana maçında yalnızca 60 kişi Passolig kullandı. Adana 5 Ocak’ta bu rakam 30’a, Buca-Ordu mücadelesinde ise 7’ye kadar düştü.

Samsun ve Balkes isyanda

İç sahadaki her maçını yaklaşık 18 bin seyirciye oynayan Samsunspor’u bu hafta yalnızca 2500 kadar futbolsever destekledi. Durum Balıkesir’de de aynıydı. Kırmızı-Beyazlılar kombinelerle birlikte 5000 taraftarın önünde Manisa’yı ağırladı. Kombineli taraftarların da giriş yaptığı 1461 Trabzon-Kahramanmaraş maçını ise 706 kişi izledi. Bursa Atatürk, Kamil Ocak, Bolu Atatürk statlarında E-Bilet uygulanmadı.

Cevap bekleyen sorular

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, federasyon tarafından uygulamaya konulan E-Bilet konusunu meclise taşıdı. İşte, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yöneltilen soru önergesinin detayları;

1 - Passolig uygulamasının arkasında S&P’nin son raporuna göre 1.3 milyar Dolar kısa vadeli borcu nedeniyle, yatırım yapılabilir seviyenin altı basamak altında yer alan bir holdinge bağlı Aktif Bank’a yeni bir müşteri portföyü kazandırarak, bankanın likit akışını güçlendirmek mi bulunmaktadır?

2 - Passolig sözleşmesinin ikinci maddesinde “Kişisel bilgilerinizin Aktif Bank’ın iştirakleri, bağlı bulunduğu grup şirketleri ile TFF, ilgili program ortakları veya anlaşmalı kurum/kuruluşlar ile paylaşılabileceği” hükmü yer almaktadır. TFF ve özel şirketler, kişilerin ‘Anne kızlık soyadı’na kadar varan özel bilgilerini hangi sebeple toplamaktadır? Bu uygulamaya gerek duyulmasının sebebi nedir? Kişisel verileri tehdit altına alınan vatandaşlarımızı korumak için hangi önlemler alınmaktadır?

3 - İlgili sözleşmenin 4. maddesinde, “Site’nin virüslere karşı korunması için gerekli önlemler alınmış olmakla birlikte bu konuda bir garanti verilmemektedir” denilmektedir. Kişisel verilerin korunmasında hiçbir sorumluluk alınmamasının nedeni nedir? Siteye yönelik bir saldırı sonucunda bu verilerin çalınması halinde alınacak olan önlemler nelerdir?

4 - 14. maddede, “Hizmetlerin geçici bir süre askıya alınması veya tamamen durdurulmasından ya da sitenin kapatılmasından dolayı Aktif Bank’ın kullanıcılara karşı herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır” ifadesi var. Yılda 15-40 TL aidat alan bir sistemin, “Geçici süreyle veya tamamen askıya alınması” durumunda vatandaşların zararı nasıl karşılanacaktır?

5 - Passolig uygulamasını protesto etmek maksadıyla, ‘Anayasal Toplantı ve Gösteri Hakkı’nı kullanan taraftar gruplarına uygulanan orantısız şiddetin ortadan kaldırılması için bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?

6 - Taraftarın bilet alarak tuttuğu takımı kendi sahasında izlemesini zorlaştıran, bu nedenle gelecek yıl statların doluluk oranını da etkileyecek ve kulüplerin maddi zarara uğramasına neden olabilecek bu uygulamanın ortadan kaldırılması için Bakanlığınız bir girişim başlatmış mıdır?

7 - Beşiktaş’la Fenerbahçe arasında 20 Nisan 2014’te oynanan maçta, e-bilet sistemiyle girişlerde sorunlar yaşanmış, sistem hatası nedeniyle birçok taraftar uzun süre beklemek zorunda kalmış ve mağdur edilmiştir. Bu eksiklikler giderilmeden sisteme hızlı bir geçiş yapılmasının nedeni nedir?

Haberin Devamı
YORUM YAZ