MENÜ

Dolar ve Euro'da sert yükseliş!

Dolar kuru en yüksek 4.9282 TL seviyesini görürken, şu sıralarda 4.87 TL'de hareket ediyor. Euro kuru ise 5.7686 TL seviyesini gördü. Küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın adımları takip edilecek.

Dolar ve Euro'da sert yükseliş!

TÜRK LİRASI, dolardaki küresel değer kazancı, ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş ve kredi değerlendirme kuruluşlarının açıklamasıyla değer kaybederken; dolar en yüksek 4.9282 lira seviyesini gördü. Şu dakikalarda 4.87 lira seviyesinde hareket var.

Euro, 5.7686 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görürken, şu dakikalarda 5.67 lira seviyesinde bulunuyor. Sterlin ise rekor seviyesini 6.5965 seviyesine taşırken, şu sıralarda 6.49 lira seviyelerinde...

Dolar, dün bankalararası piyasalarda son işlemlerde 4.66 lira seviyesinden işlem görüyordu.

Dolar endeksi düne göre 0.29 yükselişle 93.88 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1.1722 seviyesinde hareket ediyor.

Petrol fiyatları 78 doların üzerinde işlem görürken, altının gram fiyatı 203 lira seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

TCMB’NİN KAYDA DEĞER BİR ADIM ATMA GEREKLİLİĞİ ARTIYOR

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Merkez Bankası’ndan TL'yi savunmak için beklenen adımlar gelmezken TL'de de sert değer kaybı ve negatif ayrışma devam ediyor. Asya işlemlerinde likidite kurumasının ve Japon yatırımcılarının TL/Yen long pozisyonlarındaki zarar kes emirlerinin çalışması dolar/TL’nin terminallerde 4,82 seviyesi üzerini görmesine neden oldu. O hareket tabii biraz dengelendi, ancak halen TL 4,75’lerde seyretmeye devam ediyor" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: TL'deki düşüş artık dünya piyasalarının da gündeminde en ön sıralarda ve Türkiye riskinin diğer gelişmekte olan ülke paralarına bulaşma riskinin arttığına dair de yorumlar yapılıyor. Fitch ve S&P de dün para politikası ve finansal istikrara ile alakalı uyarılarda bulundular ve olumsuz içerikli raporlarında kredi notu riski üzerinde durdular. Londra’da 1 haftalık swap faizi yüzde 17.70 seviyesinde, TCMB’nin TL fonlama oranı ise yüzde 13.50… TCMB’nin kayda değer bir adım atma gerekliliği artıyor.

Dolar/TL, mevcut teknik eğilimde teorik hedeflerimize 4.78 – 4.85 bölgesine yaklaşmak/ulaşmak isteyebilir. Kısa vadeli olarak dolar/TL kurunu değerlendirdiğimizde ise 4.60 – 4.63 destek bölgesi gündemimizde yer almayı sürdürmektedir. Dolar/TL kuru ilgili bölge üzerinde kalmayı başarırsa, yukarı yönlü trend görünümünü teorik hedeflere ulaştırmak/yaklaştırmak isteyebilir. Özellikle de 4.80 üzerindeki kalıcı hareketler, pozitif fiyatlama davranışında daha etkin bir görünüm oluşmasını sağlayabilir. Aksi takdirde trend içi tepki düşüncesi gündemde yer alacağı gibi bu tür bir düşüncede 4.60 – 4.63 bölgesine doğru geri çekilmeler izlenebilir. Bunun öncesindeki olası tepki seviyeleri ise 4.71 ve 4.67 olarak kaydedilmiştir."

Haberin Devamı
YORUM YAZ