MENÜ

Dikkat dikkat!

14 Nisan 2011'de yürürlüğe giren kanun, yeni sezonda çok baş ağrıtabilir. Çünkü geçmişte umursamadığınız bir durum, şimdi hayal bile edemeyeceğiniz cezalarla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. 2011-2012 yarın başlayacak ve işte o kanunun satırbaşları:

Dikkat dikkat!

14 Nisan 2011... “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” ‘Resmi Gazete’de yayınlandı. 3 Temmuz’dan bugüne Türk Futbolu’nu etkisi altına alan ‘Şike ve Teşvik Operasyonu’nun başlatılması da işte bu 6222 no’lu kanunun kabûlü nedeniyle gerçekleşti. Kanun, halen yürürlükte ve yarın başlayacak yeni sezon öncesi sizlere kanunla ilgili hatırlatmalarda bulunmak istiyoruz. Çünkü Türk Futbolu’nda 14 Nisan 2011’den önce yaptığınız bir çok şeyi, artık yapamayacaksınız. Ya da yaparsanız, çok ciddi cezalara çarptırılacaksınız.

İşte satırbaşlarıyla o kanun:

1- Alkollü olarak spor müsabakasına gelen kişi zor kullanılarak alandan çıkarılır ve 1 yıl men cezasına çarptırılır.

2- Seyirden yasaklama tedbiri, kişinin yakalanmasıyla birlikte başlar ve hüküm kesinleştikten sonra 1 yıl sürer.

3- Patlayıcı, yanıcı, kesici, delici, yaralayıcı aletleri spor alanına sokan kişi 2 aydan 1 yıla kadar, kullanan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar, temin eden kişiyse 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır.

4- Spor alanı içinde ya da çevresinde grup olarak hakaret tarzında söz ve davranışlarda bulunan kişiler şikayet şartı aranmaksızın 15 günden az olmamak şartıyla adli para cezasına çarptırılır, bu tarz pankart taşıması, duvara yazması durumunda ise cezası yarı oranında artırılır.

5- Müsabakalarda din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek, hakaret içeren söz ve davranışta bulunan kişiler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır, bu tarz pankart taşıması, duvara yazması durumunda cezası yarı oranında artırılır.

6- Spor müsabakasına, kendine ait elektronik kartla başkasının seyirci olarak girmesini sağlayan ve kullanan kişi hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanır.

7- Biletsiz spor müsabakası alanına giren kişi para cezasına çarptırılır, bu kişi spor müsabakalarını izlemesi yasaklanmış ise hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanır.

8- Spor sahasına ya da spor alanındaki bir yere yetkisiz olarak giren kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına, davranışın müsabakanın seyrini veya güvenliğini etkilemesi durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

9 -Spor alanında kasten yaralama veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde, Türk Ceza Kanunu’nun 5237. maddesi hükümleri uygulanır ve spor alanlarındaki zarar verilen mal ‘kamu malı’ hükmündedir.

10- Müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi, taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, müsabakanın başlangıç saatinde ve 60. dakikasında bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmakla yükümlüdür.

11- Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Kendisine menfaat temin edilen kişi de bu suçtan dolayı müşterek fail olarak cezalandırılır.

12- Şike anlaşmasının varlığını bilerek spor müsabakasının anlaşma doğrultusunda sonuçlanmasına katkıda bulunan kişiler de aynı hükme göre cezalandırılır.

13- Kazanç veya sair menfaat vaat veya teklifinde bulunulması halinde, anlaşmaya varılamadığı takdirde, suçun teşebbüs aşamasında kalmış olması dolayısıyla cezaya hükmolunur.

14- Suçun; spor kulübünün yönetim kurulu başkan veya üyeleri tarafından, suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde, bahis oyunlarının sonuçlarını etkilemek amacıyla işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

15- Suçun bir müsabakada bir takımın başarılı olmasını sağlamak amacıyla teşvik primi verilmesi veya vaat edilmesi suretiyle işlenmesi halinde bu madde hükümlerine göre verilecek ceza yarı oranında indirilir.

16- Spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır.

17- Müsabakalarda özel güvenlik görevlisi bulundurma yükümlülüğüne aykırı hareket eden spor kulüplerine, eksik özel güvenlik görevlisi sayısı itibarıyla yüz Türk Lirası idari para cezası verilir.

18- Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, 5 bin Türk Lirasından 50 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Bu kişi yöneticiyse, ceza 5 katına kadar artırılır.

55. madde kalacak!

Kulüpler Birliği’nin son toplantısında şiddet yasasıyla ilgili yeni bir karar alındı. Tüm kulüpler yasanın değiştirmesiyle ilgili görüş birliğine varırken, bu konuda Galatasaray İkinci Başkanı Adnan Öztürk görevlendirildi. Öztürk konunun perde arkasını FANATİK’e anlattı. Talimat ile yasanın ayrılacağını belirten Öztürk, “Kesinlikle 55. madde kalacak. Ancak yasada bazı değişimler planlanıyor. Mesela hapis cezası konusu hafifletilecek” dedi. Avrupa’nın önemli ülkelerinde kullanılan medeni hukukun kendileri için örnek teşkil edeceğini vurgulayan Öztürk, “Futbola kaybolan ilgiyi geri getirmemiz gerekiyor. Galatasaray böyle konularda her zaman öncü olmuştur. Elimizden geleni yapacağız” ifadesini kullandı.

Kanunun bütün maddeleri için tıklayınız:

3

Haberin Devamı
YORUM YAZ