MENÜ

Dev kupa Aslan'ın: 97-103

Yeni sezon öncesi Avrupa Ligi'ne çıkarak tarih yazan ardından Türkiye Kupası'nda çeyrek finale kalan Galatasaray, son olarak da Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı müzesine taşıdı. Sarı-Kırmızılılar, tam 21 yıl sonra karşılaştığı ezeli rakibi Fenerbahçe'yi iki uzatma sonunda yıktı.

Dev kupa Aslan'ın: 97-103



Tek kelime ile mükemmel bir maçtı. Ligin en güçlü iki kadrosu, iki ezeli rakip Cumhurbaşkanlığı Kupası için karşı karşıya geldi. Çekişme öylesine büyüktü ki, 50 dakika boyunca üstünlük tam 18 kere el değiştirdi, tam 13 kere de beraberlik oldu. Yani bir an için heyecan ve tempo düşmedi maçta. Bu kadar adrenalinin salgılandığı mücadelede hataların çok olması kaçınılmazdı. Sonucu da hatalar belirledi. Toplam 47 top kaybı, kaçan 21 serbest atış... İlk periyotta oyun fazla kopmadı. Fenerbahçe Ülker, Ömer ve Gist’le sayılar bulurken, Galatasaray Ender’in skorer oyunuyla ilk çeyreği 21-17 önde tamamladı. Fenerbahçe Ülker, ikinci çeyreğe Hakan Demirel ve Kaya ile başlayınca hücumda sıkıntılı bir beşe döndü. Galatasaray ise Shumpert’i 4 numaraya çekip 4 kısaya dönünce, her zaman olduğu gibi avantajlı konuma geçti. Nitekim 4 dakikalık bölümde 12-2’lik bir seri yakalayan Cim Bom, 31-21 öne geçti. Spahija, Emir’i oyuna alınca, hücumlar düzeldi, bu kez seri yakalayan taraf Kanarya oldu. Emir’in 6 sayısıyla 10-0 yapan Fener, devrenin sonuna doğru Ömer Onan’la üç hızlı hücum buldu, oyunma
odasına 39-38 önde gitti.

Haberin Devamı

Alan savunması işi bitirdi

İkinci yarıda da maçı izlerken yorulduk. Fener, Gist’in smaçlarıyla 48-44 yaptıktan sonra, Galatasaray ikili oyunlarda uzunlarını çok iyi beslemeye başladı. Furkan bu periyotta 6 sayı atarken, son periyoda 58-54 Cim Bom’un üstünlüğü ile girildi. Son bölümde ise Bogdanoviç şov vardı. Şutları girmeyen (1/6 üçlük) Hırvat skorer, fizik avantajını kullanıp sırtı dönük oyunlarla Galatasaray potasını çökertti. Kanarya, Ukiç’in üçlüğüyle 35. akikada skoru 70-63’e getirmiş, rüzgarı da arkasına almıştı. Tam bu anda Oktay Mahmuti alan savunması silahına başvururken, Spahija 5 dakikada yakalanan 16-5’lik seride 15 sayı atan Bogdanoviç-Ukiç ikilisini
kenara alma hatasını yaptı. Acemi sayılacak Jerrels’la alan savunmasına karşı çok kötü hücum eden Kanarya, 3 dakikada rakibine yakalandı: 72-72. Kalan 2 dakika ise tam bir karmaşaydı. İki takım da kritik fauller kaçırdı, bitime 10 saniye kala Lucas’ın serbest atışıyla skor 78-76 oldu. Ukiç, Spahija’ya ‘mola almıyor muyuz’ dedi. Hırvat coach ‘hayır’ diyerek doğru hamle yaptı. Topu açık alanda alan Emir, rakip savunma oturmadan kolay bir turnikeyle maçı uzatmaya taşıdı.

Haberin Devamı

Gist, Shumpert’i tutamadı

İlk uzatmanın kırılma anı, 15 saniye kala skor 85-85’ken Ukiç’in kaçırdığı iki serbest atış oldu. Son uzatmada ise Galatasaray 4 kısa olmanın avantajını yine çok iyi kullandı. Fenerbahçe, ısrarla savunmada duracağı yeri çok iyi bilmeyen Gist’le, Shumpert’i eşleştirince ABD’li üçlüklerle maçın sonucunu belirledi: 103-97. Galatasaray tam 31 asist yaparken, ikili oyunların üstadı olduğunu kanıtladı. Andriç ve Shumpert 22’şer sayıyla bu asistlerin karşılığını verdi.

Maçın adamı

Preston Shumpert

Kenardan gelip 26 dakika oyunda kalan Shumpert, çoğu kritik yerlerde attığı üçlüklerle 22 sayı ve 4 asistle oynadı, maça damgasını vuran isim oldu.

Kırılma anı

35.00 dk

Fenerbahçe 70-63 öndeyken, Oktay Mahmuti alan savunmasına dönüp, giden maçı geri getirdi. İkinci uzatmanın sonunda Ukiç’in kaçırdığı iki serbest atış da Fenerbahçe’nin yenilgisinde fazlasıyla belirleyici oldu.

Haberin Devamı

'Daha güzel başlanamazdı'

Hafta sonu başlayacak Beko Basketbol Ligi öncesinde Avrupa Ligi’nde, Türkiye Kupası’nda ve son olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası’yla yeni sezona müthiş bir giriş yapan Galatasaray’ın bu performansı coach Oktay
Mahmuti’yi de mutlu etti. Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı tam 26 yıl sonra tarihinde ikinci kez kazanmanın gururunu
yaşadıklarını söyleyen Mahmuti, “Sezona bundan daha güzel başlanamazdı. İki takım için de çok güzel bir maç
oldu. İki ekibi de kutluyorum. Sezon başı olmasına karşın en iyi mücadeleyi sahaya yansıtmaya çalıştık. İki takımın da düzeltmesi gereken noktalar var ancak kupayı kazandık. Çok mutluyuz” dedi.

Andric'e bağırdı, faulü aldı

Bu yıl yeni kurallar, itirazlara sıfır tolerans tanıyor. Nitekim ilk çeyrekte Spahija itirazdan teknik faul alırken, ikinci çeyrekte Andriç’e kızan Oktay Mahmuti de jestleri nedeniyle teknik faul aldı.

Önce Avrupa şimdi de kupa

Galatasaray, tarihinin en iyi sezon başlangıçlarından birini yaptı. Avrupa’nın en büyük kupası THY Euroleague’e kalan Sarı-Kırmızılılar, ardından Türkiye Kupası’nda ilk 8’e kaldı. Cim Bom, dün de Fenerbahçe’yi yenerek tarihinde 2. kez Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı müzesine götürmeyi başardı.

Haberin Devamı

Rövanş Cim Bom'un

Ezeli rakipler Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda daha önce 2 kez karşılaşmıştı. Bu iki maçtan ilkini 1985’te Sarı-Kırmızılılar 85-84, ikinci ve son karşılaşmayı ise 1990’da Kanarya 95-86 kazanmıştı. 21 yıl sonra iki ezeli rakip, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda toplamda 3. kez karşı karşıya geldi. Bu defa Aslan, iki uzatma sonunda Fenerbahçe’yi mağlup edip, rövanşı alarak, 26 yıl sonra kupayı bir kez daha kazandı.

Kupayı Gül veremedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temasları nedeniyle memleketinde oynanan mücadeleyi izleyemedi. Gül’ü temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan karşılaşmayı tribünden takip etti. Alpaslan maç sonunda da kupasını Galatasaray’a takdim etti.

Yöneticiler tribünde

Cumhurbaşkanlığı Kupası maçına iki takımın yöneticileri büyük ilgi gösterdi. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal dün gerçekleştirilen Divan Kurulu toplantısına katılmayıp Kayseri’ye gitmeyi tercih etti. Fenerbahçe cephesinden ise asbaşkan Ali Koç ve yönetici Semih Özsoy tribündeydi.

Haberin Devamı

Aslan ağır bastı

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Kayseri’de oynanan mücadeleyi izlemek üzere basketbolseverler salona akın etti. Ancak Sarı- Kırmızılı taraftarların biraz daha fazla olduğu gözlendi. Her iki takım taraftarları da maçın
başından sonuna kadar takımlarını destekledi. Gülen taraf ise Sarı-Kırmızılılar oldu.

Gökhan German

YORUM YAZ