MENÜ

‘Efsane üçlü'den Tarık Ongun, Fanatik'e konuştu: Bir aile gibiyiz

11 yılda; 3 kıtada, 33 ülkede, 296 maça Cüneyt Çakır ve Bahattin Duran ile beraber çıkan Ongun, “Bazı yıllar 150-160 günü birlikte geçiriyoruz. Her yere birlikte giden aile gibiyiz” dedi. Çakır’ın liderliğindeki ekibin en büyük başarılarından birinin istikrar olduğunu belirten 47 yaşındaki yardımcı hakem, “Ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum” ifadesini kullandı.

‘Efsane üçlü'den Tarık Ongun, Fanatik'e konuştu: Bir aile gibiyiz

Yazarımız Deniz Çoban'ın konuğu hakem dünyamızın 'efsane üçlüsü'nden Tarık Ongun...

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Öncelikle nasılsınız?

Tarık Ongun: Hepimiz gayet iyiyiz, moralimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz. Dünya’nın ve ülkemizin bu zor günleri en kısa sürede, en az kayıpla atlatması en büyük dileğimiz.

Sizi yakından tanımak isteriz...

■ 47 yaşındayım. 1994 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği’ni bitirdikten sonra iş hayatım başladı, hep Satış ve Pazarlama üzerine çalıştım. Koç Üniversitesi’nde Executive MBA okuyup Yüksek Lisansımı tamamladım. Şu anda Türkiye’nin çok önemli bir Gayrimenkul Şirketi’nde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Hakemliğe 2000 yılında, 27 yaşında başladım; 2008’de FIFA Kokartı taktım.

'Evde Kal' çağrısına uyuyor musunuz?

■ Kesinlikle... Hem kendimi hem de ailemi koruyacak tedbirleri alarak yaşıyorum.

Haberin Devamı

‘Efsane üçlüden Tarık Ongun, Fanatike konuştu: Bir aile gibiyiz

‘26 yıl sonra Football Manager’

Ne tür önlemler aldınız?

■ Bu virüs ile baş edebilmenin enönemli yolu; mümkün olduğu kadar izole olmak. Dışarı çıkmamız gerektiğinde de gerekli önlemleri almak. Evde, köpeklerimle yaşıyorum. Onları gezdirmek için günde 3 kez yalnız başıma yürüyüşe çıkıyorum. Alışverişi kendim yapıyorum. Her zaman maske ile geziyorum, eve döndüğüm anda ellerimi sabunla uzun uzun yıkıyorum. Tüm alışverişi de sabunlu su ile sildikten sonra yerleştiriyorum.

Evde bir gününüz nasıl geçiyor?

■ Şirketimiz 17 Mart’ta ‘evden çalışma’ kararı aldı. İşleri evden takip ediyorum, hafta içi telekonferanslar ve mailler önemli zamanımı alıyor. Köpeklerimle geziyorum, ev temizliği, yemek yapmakla uğraşıyorum. Antrenman yapıyorum ve geçen yıl başladığım online İspanyolca kursuna devam ediyorum. Günde 1 saat Football Manager 2020 oynuyorum. 26 yıl sonra tekrar oyun oynamak için vakit yarattım kendime; çok ilginç bir deneyim! Kitap okuyorum ve tabii ki dizi, film izliyorum.

‘FB-BJK derbisi unutulmazdı’

Olağan günlerden en çok neyi özlediniz?

■ Tempolu, sürprizlerle, seyahatlerle dolu hayatı çok özledim.

Cüneyt Çakır ve Bahattin DUran ile son on yıldır her maçta berabersiniz . En unutamadığınız maç hangisi?

■ İlk Şampiyonlar Ligi Yarı Finalimiz; 2012’de Barcelona- Chelsea... Şampiyonlar Ligi Finalimiz; 2015’te Juventus- Barcelona... 2014 Brezilya’da Dünya Kupası Yarı Finali; Hollanda-Arjantin ve 2018 Rusya’da Dünya Kupası Yarı Finali; Hırvatistan-İngiltere... Hepsi de unutulmaz maçlardı. Bir de hatırladıkça izlediğim, izledikçe kendime kahkahalarla güldüğüm; 3-3’lük Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi var. Uzatma dakikalarında Cüneyt hoca maçı bitirdi zannedip sahaya dalmıştım! Merak edenlere, Youtube’dan izlemelerini öneririm!

Haberin Devamı

Şimdi hedefte ne var?

■ Cüneyt hocanın her zaman dediği gibi: Hedefimizdeki ilk maç, çıkacağımız ilk maç olacak. Yeniden ve çok formda başlamalıyız. Turnuva hedefimiz EURO 2020, yani 2021! 2021’e gidersek 10 yılda; 3 Avrupa Şampiyonası ve 2 Dünya Kupası’na katılmış olacağız. Cüneyt Çakır liderliğinde bu ekibin en büyük başarılarından biri istikrar. Önümüze çıkan tüm turnuvalara katılıp ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum.

‘Her gün düzenli görüşürüz’

Ekip olarak nasıl görüşüyorsunuz?

■ En önemli platformumuz ‘görüntülü whatsapp’... Cüneyt Çakır, Bahattin Duran, Emre Eyisoy ve ben, aynı anda ekranda günlük sohbetimizi yapıp gündemi değerlendiriyoruz. UEFA ve TFF’den gelen haftalık klipleri ve kural sorularını tartışıyoruz.

Haberin Devamı

Bu ekip bir yılın kaç gününü birlikte ve evden uzakta geçiriyor?

■ 2011’den beri müthiş bir tempo ile yaşıyoruz. Yoğun yıllarda kamp, seminer, turnuva ve yurt içi-yurt dışı maçlar için 150-160 günü birlikte geçirdiğimiz oluyor. Biz her yere birlikte giden bir aile gibiyiz.

Birlikte başardıklarınız ile ilgili tuttuğunuz istatistikler var mı?

■ Ekipte ‘istatistik sorumlusu’ benim! Tam rakamları verebilirim! Üçümüz birlikte 3 kıtada, 33 ayrı ülkede toplam 296 maçta görev aldık. Bunların 132’si uluslararası. 9 büyük turnuvada görev yaptık. İlk maçımızı dün gibi hatırlıyorum: 20 Ağustos 2009’da Portekiz’de Nacional Madeira-Zenit St. Petersburg. 4-3 biten o maçtan sonra 11 yıldır birlikteyiz.

"Son 1 ay içerisinde 1,5 kilo verdim"

Kilo aldınız mı?

■ Beslenme, uyku düzeni ve antrenmana çok dikkat ediyorum. Öğün sayısını ikiye indirerek son 1 ayda 1.5 kilo verdim. Ayrıca C ve D vitamini ile Omega 3 takviyesi kullanıyorum. Haftada 5 gün TFF Beylerbeyi Tesisleri’nde Bahattin ile antrenman yapıyorum, diğer 2 günde ise evdeki ekipmanlarımla sakatlık önleyici hareketler yapıyorum. Beylerbeyi imkânı için TFF’ye ve MHK’ye çok teşekkür ederiz.

Haberin Devamı

"Ütüye karşı mesafeliyim"

Ev işleriyle aranız nasıl?

■ Genç yaşlarda yalnız yaşamaya başladım. Çok sevmesem de ev işlerini becerebiliyorum. Sadece ‘ütü’ye mesafeliyim! Kilo almamak için öğün sayısını ikiye indirdim. Sabah 09:30’da mutlaka 2 yumurtalı iyi bir kahvaltı yaparım. Saat 17:30’da protein ve karbonhidrat ağırlıklı akşam yemeği tercih ederim. Bazen çikolatalı kek gibi güzel kaçamaklar yapıyorum! Böyle günlerde motivasyon önemli, iyi bir antrenmandan sonra ‘çay ve kek’i hak ettiğimi düşünüyorum!

‘Efsane üçlüden Tarık Ongun, Fanatike konuştu: Bir aile gibiyiz

"Kite-Surf yapıyorum"

Bir hobiniz var mı?

■ 3 yıl önce yaz aylarında ‘kitesurf’ yapmaya başlamıştım. Yine yaklaşık 1 yıl önce İspanyolca öğrenmeye başladım, onun üstüne gidiyorum şu sıralar.

"Maradona'yı izledim"

Evde ne izliyorsunuz?

■ TV kanallarını takip etmiyorum ama dizi ve filme düşkünüm. Listemde olan ve izleyemediğim iki futbol dizisini hemen bitirdim: ‘Maradona Belgeseli’ ve ‘The English Game’.

"Çim kokusunu özledim"

Salgın bittiğinde ‘yapacaklarınız listesi’nin ilk üçüne ne yazdınız?

■ Ailemle, sevdiklerimle biraraya gelip yemekli uzun sohbetler yapmak... Ofise ve iş arkadaşlarıma kavuşmak... Dünya’nın dört bir yanında maçlara çıkıp çim kokusunu ve adrenalini hissetmek.

"Favorim: La Casa de Papel"

Kitap, dizi ve film önerileriniz?

■ Kitap; Oğullar ve Rencide Ruhlar (Alper Canıgüz)...

■ Dizi; ‘La Casa de Papel’ ve ‘Unortodoks’...

■ Film; ‘Invisible Guest’ ve ‘The Best Offer’...

‘Efsane üçlüden Tarık Ongun, Fanatike konuştu: Bir aile gibiyiz

Aşağıdaki boşlukları doldurmanızı istesem...

Şu stresli günlerde istediğim bir şeyi yapmak için 1 saatim olsaydı ........ “Cüneyt hoca ve Bahattin ile idman sonrası kokoreç yemeye gitmek isterdim.”

Bu süreçte edindiğim en önemli tecrübe; ........ “Ben ve ailemin gayet mutlu bir hayata sahip olduğumuz ve buna şükretmemiz gerektiği...”

Geçmişte yapma fırsatı bulamadığım için yapamamıştım ama şimdi vaktim bol ve sıklıkla ........ “Ev işleriyle uğraşabiliyorum, yemek yapabiliyorum.”

Virüs tehdidi bittiğinde ilk yapacağım şey ........ “Ailemle uzun bir sofra sohbeti yapmak olacak.”

Virüs tehdidi bittiğinde, daha önce yaptığım ........ “Her şeyi yapmaya aynen devam edeceğim"

"Her şeyin başı sağlık"

Son mesajlarınız nelerdir?

■ Bu süreçte; sağlığın, hayatımızın en önemli unsuru olduğunu kavradık. Sporun da sadece bir oyun olduğunu, böyle bir kriz ortamında bir anlam ifade etmediğini gördük. Dilerim en kısa sürede acı kayıplarımız biter ve insanlık sağlığına kavuşur, bizler de tekrar Dünya’nın en güzel oyunu ‘futbol’a döneriz. Bu vesileyle, tüm sağlık çalışanlarına çok teşekkür etmek istiyorum. Hepsine minnettarız.

Deniz Çoban

YORUM YAZ