MENÜ

Cinsiyetlere göre babanın çocuğun hayatındaki rolü nedir?

Uzman Pedagog ve Ebeveyn Danışmanı Zeynep Şimşek Karataş, kız ve erkek çocuklarının hayatında babaların nasıl bir rol üstlendiğini, babaların çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Ataerkil toplumun bir getirisi gibi görülen babanın güçlü olması gerektiğini, ev işleri ve çocuk bakımından mesul olmayan otoriter bir figür olduğunu geçmişten bugüne gözlemlemişizdir.

Haberin Devamı

Bu durum babanın da kendi yaşantısında deneyimlediği bir durumsa alternatifini düşünmekte zorlanır. Baba, erkek çocuğu için cinsel kimlik figürü ve doğru özdeşim için oldukça önemlidir. Tıraş olmayı, olaylara bakış açısı, insan ilişkilerindeki tutumu ve özellikle anneyle kurduğu iletişim ile oğluna rol model olacaktır. Babanın oğluna tutumu yine oldukça önemlidir. Fazla eleştirilen çocuk babasına kendini beğendirmeye çalışacaktır. Beğendiremediğinde özgüven problemi baş gösterecektir ve babayı ergenlik dönemine geldiğinde rakip olarak görmeye başlayacaktır. Kız çocuğunun hayatında ise baba ilk aşk olarak tanımlanır. Babanın kızına davranışları kadın cinsiyetini nasıl tanımladığını da gösterir. Yani kız çocuğu ileriki yaşantısında güçlü bir karakter, başarılı bir kadın olmasını sağlar. Baba, kızının eş seçiminde de oldukça önemlidir. Kız çocukları babalarında gözlemledikleri olumlu ve olumsuz davranışı eşlerinde ararlar. Babalarıyla sağlıklı bir ilişkileri olursa olumsuz davranışlara odaklanmazlar. Eğer güvenli bir bağ kuramamışlarsa hayatlarındaki kişiye kaçıngan bir bağ ile bağlanırlar. Kaçıngan bağlanma, tutarlı olmayan ve ilişkiyi belli bir mesafede tutmak isteyen davranışları içerir.

YORUM YAZ