MENÜ

Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen: Tokyo bizim için milat

Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, FANATİK’e özel açıklamalarda bulundu. ''Dünya Kupası serilerinde elde ettiğimiz başarılar tesadüf değil, bundan sonra bu zaferleri duyacaksınız. 2020 Tokyo’da Türk cimnastiği patlama yapacak.''

Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen: Tokyo bizim için milat

Türkiye aslında onu sporcu kimliğiyle tanıyor. 13 yaşında Balkan, 15 yaşında da Avrupa Şampiyonu oldu. Dünya Okullararası Şampiyonalar’da da birincilikler elde etti. Paralelde sergilediği ‘Çifte Burgulu Hareketi’ Dünya Cimnastik Literatürü’ne ‘Çelen Hareketi’ olarak geçti. Günümüz sporcuları hala onun adını alan bu hareketi yapmaya ve puan toplamaya çalışıyor. Kısa sayılabilecek sporculuk yaşamına büyük başarılar sığdırdı. Şimdi ise başarılı bir yöneticilik performansı sergiliyor. Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen’den bahsediyoruz. Son aylarda cimnastikte ard arda patlayan başarılı sonuçların ardındaki sırrı merak ettik ve Ankara’da yeni taşındıkları federasyon binasında Suat Çelen’le buluştuk. Her zaman olduğu gibi heyecanlı, coşkulu ve hiperaktifti. Yaptıklarını ve yapacaklarını içtenlikle anlattı. Şimdi sözü Suat Çelen’e bırakıyoruz.

2020’de 81 ilde cimnastik olacak

Göreve geldiğimde ilk baktığım, ne kadar sporcu sayımız olduğu, kaç ilde cimnastik yapıldığıydı. İçler acısı bir tabloyla karşılaştım. Koskoca 75 milyonluk Türkiye’de sadece Bin 513 sporcu vardı! Cimnastik yapılan il sayısı ise 12’ydi. Kolları sıvadık. Cimnastik yapılan il sayısını 76’ya çıkardık. Her ile malzeme gönderdik. Bu sayı 2020’ye kadar 81 olacak. Sporcu sayısını ise 18 bin 177 yaptık. Hedefimiz 100 bin sporcuya çıkmak. Antrenör sayımız ise 389’du. Bugün 12 bin 294 antrenörümüz mevcut.

Yeni göreve başladığım günlerde bir antrenör semineri düzenledim. Yaklaşık 200 antrenör katıldı. Bir baktım yüzde 90’ı yabancı! Bunlar ne iş yapıyorlar, niye Türk cimnastiğine faydaları dokunmuyor diye bir araştırma yaptım. Büyük çoğunluğunun ülkelerinde beden eğitimi öğretmeni olduğunu öğrendim. Hemen görevlerine son verdim. Yeniden yapılanmaya gittik ve çok şükür antrenör sayımızı 30 kat artırdık.

Devşirme sporcusu olmayan federasyon!

Devşirme sporcusu olmayan belki de tek federasyonuz. Türk çocuklarının yeteneklerine olan inancım tamdır. Her zaman benimsediğim bir düsturum vardır. “Benim hayallerim, sporcu kardeşlerimin gerçekleri olsun!” Bu şiarla hareket ediyoruz ve karşılığını da alıyoruz. Cimnastikçilerimiz geçen yıl Dünya Şampiyonaları’nda tarihi başarılar elde etti. 2015 yılında Ferhat Arıcan’ın girmeyi başardığı ‘Dünyanın en prestijli sporcuları’ listesine bu yıl da Ahmet Önder ve İbrahim Çolak girdi. Artık dünyanın en iyi cimnastikçileri arasında üç de Türk sporcu var.

Son olarak Bakü’de yapılan Artistik Cimnastik Dünya Kupası’na 6 sporcu ile katıldık. Altısı da final yaptı. Finallerde İbrahim Çolak halkada gümüş, Ferhat Arıcan paralelde, Demet Mutlu da yer aletinde bronz madalya kazandılar. Bu başarılar kesinlikle tesadüf değil. Artık böylesi haberleri çok sık duyacaksınız. Bizim için asıl milat ise 2020 Tokyo olacak. Türkiye, cimnastikte olimpiyat madalyasına da hazırlıklı olsun!

FIG Yarışma Komisyonu’na atandım

Biliyorsunuz cimnast ikte de hakem heyeti, yani jüri var. Buralarda da etkili olmamız gerekiyor. Bu nedenle uluslararası kurullarda görev almayı çok önemsiyoruz. 2016’d a To kyo’da yapılan Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG) Kongresi’nde 118 ülkeden 71’inin oyunu alarak Av rupa Kıtası’nı temsil eden Ko nsey üyeliğine seçildim. Ardından da Ya rışma Ko misyonu’na atandım. Ki, bu en kritik görevdir. Bundan sonra bu tür görevlere daha fa zla Tü rk spor adamının gelmesi için çalışacağız.

FANATİK ÖZEL-HAMİT TURHAN

Haberin Devamı
YORUM YAZ