MENÜ

Cimnastiğin prensleri

Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen ve Avrupa Şampiyonası’nda bronz kazanan Ferhat Arıcan ile beşinci olan Ahmet Önder, FANATİK’i ziyaret etti.

Cimnastiğin prensleri

Göreve başladığında antrenör ve sporculara, ‘Bir hayalim var, benim hayalim ileride sizin gerçekleriniz olacak’ şeklinde bir mesaj verdiğini kaydeden Suat Çelen, “Şimdi bütün hayaller birer birer gerçeğe dönüşüyor. Avrupa’da, dünyada finaller, madalyalar derken, şimdi sırada Olimpiyat var” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Sporun üç ana branşından biri cimnastik... Gelgelelim, yıllardır ülkemizde ihmal edilen branşların da başında geliyor... Dolayısıyla uluslararası arenada, değil madalya kazanmak, finallerde yarışmak bile bir hayaldi. Hasbelkader kazanılan madalyalar da Murat Canbaş, Suat Çelen ve Ümit Şamiloğlu gibi sıra dışı sporcuların bireysel yetenekleriyle elde ettiği başarılardı. Bu tablo bir kaç yıldır tersine döndü. Başarılar sistimatik çalışmaların sonucunda birer birer gelmeye başladı. Bugün artık dünya cimnastiğinde söz sahibi bir Türkiye var. Bu başarının mimarı da hiç kuşkusuz Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen. Heyecanlı, istekli, çalışkan ve vizyoner bir başkan profili çizen Çelen, Türk cimnastiğinin son yıllara damgasını vuran üç starından ikisi Ferhat Arıcan ve Ahmet Önder ile birlikte FANATİK’i ziyaret ederek başarılarının altında yatan etkenleri anlattı. Şimdi söz Çelen, Arıcan ve Önder’de...

Haberin Devamı

Cimnastiğin prensleri

SUAT ÇELEN:

Önce herkes bize güldü ama...

“Bizim en büyük hedefimiz 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na erkeklerde takım olarak gitmek. Ben eskiden niye olimpiyat görmedim. Bireysel aletlerde dünya şampiyonu da olsanız, ülke takımı ilk 12’ye giremediğinde kotayı alamıyorsunuz. Biz hedefi takım halinde olimpiyata gitmek olarak belirlediğimizde herkes bize güldü. Sonra Dünya Şampiyonası’nda ilk 15 arasına girdik. O zaman da herkes şaşırdı! Türkiye’nin o tabloda yer aldığı 2017 Montreal’de tribünlerde 30 bin kişi vardı, 5 bin kişi de dışarıda kalmıştı. Öyle bir atmosferdi.”

Sporcu sayısı 2 binden 100 bine çıktı

5 yıl önce göreve başladım. Yönetim Kurulumuzu cimnastiği bırakmış kişilerden kurdum. Bu güzel bir sinerji yarattı. Ve bu yolda kısa ve uzun vaadeli planlar yaptık. Geldiğimizde iki bin lisanlı sporcu vardı. Şimdi bu sayı 100 bine yaklaştı. Bunun önceden 600’ü yarışmacı sporcuydu. Şimdi 20 bini yarışmacı sporcu. Önceden 12 ilde yapılan cimnastik şimdi 81 ilde yapılıyor. Bunun en büyük sebebi, bakanlığımızın cimnastik antrenörlüğünü 81 ilde çalıştırma zorunluluğu getirmesi. Yani cimnastik her ilde yapılmak zorunda. İşte burada federasyonun takibi önemli. Biz de bu takibimizi iyi yapıyoruz. Tabii böyle olunca da cimnastik belli bir seviyeye yükseldi.”

Haberin Devamı

Çok iyi bir jenerasyon var

Çok güzel bir jenerasyon yakaladık. Alttan gelen ekip de çok iyi. Yaşları henüz çok genç. Cimnastik bireysel spor olarak gözükse de aslında bir takım sporu. Biz federasyona aday olurken bir sloganımız vardı; ‘Benim hayalim, sporcu kardeşlerimin ve antrenör arkadaşlarımın gerçekleri olsun.’ şeklinde... Bir hayalimiz var ve o hedef doğrultusunda ilerliyoruz. Öyle çocuklar var ki, imkanı veriyoruz, takibini yapıyoruz ve ilerliyoruz. 2020 Avrupa Şampiyonası’nda bizi iyi izleyin. Biz orada tarih yazacağız, tarih de bizi yazacak.”

Tarihte sadece 4 madalya vardı

Türk cimnastik tarihinde 4 madalyamız var. Biz bir turnuvada 4 madalya alırız demiştim. 2013 Akdeniz Oyunları’nda 3’te kalmıştık. Daha sonraki 2018 Akdeniz Oyunları’nda 7 madalya kazandık. Dünya Şampiyonası’nda finallere kaldık. Avrupa Şampiyonası’nda 2018 ve 2019’da üst üste iki madalya kazandık.”

Haberin Devamı

Cimnastiğin prensleri

Ruslar bizimle kamp yapmıyordu

Yurtdışı kamplarımız oldu. Bir ara sporcuları Rusya’ya gönderdik. Ancak bizim ekiple birlikte çalışmıyorlar. Önce Rusya giriyor, sonra Türk ekibi giriyor. O zaman gitmeyelim dedik. Şimdi İsviçre Milli Takımı geliyor, bizim kamplarımıza. Japonya’ya kampa göndermiştim. Sırf sporcularımız; onlar da insan biz de insanız, onlar da hata yapar gibi, beyinlerindeki engeli yıksınlar diye. Tabii beraber kamp yapılacaksa... Sonra Rus Başkanı aradım, ‘Birlikte çalışırlarsa kampa gönderirim’ dedim. Birlikte çalıştılar. Artık gitmeye gerek yok, gelmek isteyen bizim kamplarımıza katılır.

Sporculara nefes aldırmıyoruz

5 yıldır sporcularımızı takip ediyoruz. Hani Ferhat, ‘Yarışarak açılıyorum’ dedi ya, mesela; ben sporculuğumda Dünya Kupası görmeden sporculuğu bıraktım! Biz onlara nefes aldırmıyoruz. Her türlü organizasyona gönderiyoruz, bunlar önemli. Oralarda tanınıyorlar. Bir gün şuram ağrıyor, buram ağrıyor demiyorlar. Yarıştığımız rakipler için şunu söyleyebiliriz: Onlar için bu spor ‘Ata sporu'.''

Haberin Devamı

İlk 8'deki 3 ülkeden biriydik

Hakemler konusunda lobimiz eksik diyemeyiz. Oradaki önemli kriter, ülkenin o branştaki yeri, rolü, markalaşmış olması. Örneğin İbrahim Çolak marka bir sporcu, onun 0.1 hatalarını görmezler. Şimdi Ferhat da, Ahmet de birer marka oldular. Zaten bu şampiyonada ilk sekiz içinde iki sporcusu olan Ruslar, İngilizler bir de biz vardık.”

Sporcu yetiştiren bir fabrika

Biz Cimnastik Federasyonunu sadece performans açısından değil, tüm federasyonlara sporcu yetiştiren bir fabrika olarak görüyoruz. Sporun ana branşlarından biri. Bakan Bey’in de böyle bir projesi var. Yüzme, atletizm gibi cimnastiği de okullarda zorunlu hale getirmek.”

Stuttgart'ta final biletler tükenmiş

Olimpiyata takım halinde kota almak için artık odaklandığımız yer; Ekim ayında Almanya’nın Stuttgart şehrinde düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası. Ve daha kaç ay var, finaller için biletler tükenmiş durumda. Orada ilk 12 ülke arasında yer almayı başarırsak, önemli bir hedefi gerçekleştirmiş olacağız.”

AHMET ÖNDER

Genel tasnif, cimnastiğin en prestijli finalidir. Başkan Çelen’in deyimiyle; ‘Herkes madalyaya bakar ama 6 alette de iyi olmak, sporcuları üstat gibi gösterir’... İşte bunu başaranlardan biri de 23 yaşındaki Ahmet Önder. 2017’de dünyada en iyi 10 isim arasına girdi. 2019 Avrupa’da da elemeleri 3. bitirmesine rağmen finalde bronzu 0.10 gibi küçük bir farkla kaçırdı. Ancak tüm aletlerde kürsüyü kıl payı kaçırmak da cimnastik sporumuz için yine bir milat olarak kabul edilebilir. Milli sporcu final anını ve planlarını şöyle anlattı:

Cimnastiğin prensleri

Bir bakıma kendime yenildim!

“Yarışmaya baktığımızda üçüncülük için favoriydim. İki Rus vardı; onları yakalamam zordu. Ben normalde üçüncü olacaktım. Kendime biraz baskı uygulamış olmalıyım ki, finale çok stresli başladım. Kendi sistemimi uygularsam Avrupa 3.’sü olup, tüm aletlerde bugüne kadar en iyi başarıyı yakalayacaktım. Muhtemelen bu nedenle stresliydim. Kulplu beygirde 12.800 puan aldım. Benim aslında en kötü yaptığım aletim olmasına rağmen çok geliştirmiştim. İyi puanlar alıyordum ancak en kötü seri de o güne denk geldi. O yüzden de hata yaptım. İlk iki aletten sonra kendimi kaybettim. Büyük bir şansım vardı. Bir kez hata yapsam rahat 3. olabilirim, hiç hata yapmasam 4. yanıma bile yaklaşamazdı. Yaptığım hatalarla hakemlere de biraz puanımı düşürmeleri için fırsat verdim.”

Tek hayalim Tokyo’da final

“Dünya Şampiyonası var, olimpiyat seçmesi için Stuttgart’ta. Hedefimiz, olimpiyatlara takım halinde katılmak. Bunun için de ilk 12’ye girmemiz gerekiyor”.

Cimnastiğin prensleri

FERHAT ARICAN

Ferhat Arıcan, cimnastik tarihimizde Avrupa Şampiyonası’ndaki 3., paralel aletindeki ilk madalyamızı ülkemize kazandırdı. 25 yaşındaki sporcumuz ayrıca Dünya Şampiyonası’nda finale kalan ve olimpiyat oyunlarına (2016 Rio) giden ilk cimnastikçimiz de olmayı başardı. Zorluk derecesi yüksek 3 hareketi Dünya Cimnastik Literatür’üne kazandıran tek Türk sporcu unvanına da sahip bulunan Ferhat Arıcan 2019 Avrupa Şampiyonası’nda kazandığı bronz madalya ile ilgili şunları söyledi:

Madalyanın geleceği belliydi

“Özellikle bu yıla çok iyi başladım. Dünya Kupası serilerindeki derecelerim, hem Avrupa’daki rakiplerimi korkuttu hem de özgüvenimi arttırdı. Ben yarışarak açılan bir sporcuyum. Bu yılki yarış temposu da çok yoğundu. 3 Dünya Kupası serisi, 2 de uluslararası turnuva... Avrupa Şampiyonası’na hazır gittim. Madalyanın geleceği, Dünya Kupası serilerindeki performansımla hissedildi. İnandık ve başardık... Çok yoğun bir kamp dönemi geçirdik. Üç aydır kamptayız, iki aydır da yurt dışında.”

Birinciyle aramda fark yoktu

“Şampiyon olanla hiç fark yoktu. Finale 0.1’le ikinci olarak kaldım. O da 0.3’lük hata yaparak. Şampiyonluk şansım vardı. Zaten 2 Rus şampiyonluğa adaydı. Puan olarak 15.400 hatta 15.500’l1ere çıkabilirdim. Zaten 15.400 şampiyonluk için yeterli.

HAMİT TURHAN - HATİCE YÜCEL (FANATİK ÖZEL)

YORUM YAZ