MENÜ

Cam silmeden kaçış yok!

Uzayda bile olsanız, camları silmekten kaçış yok! İşte uzayda gerçekleşen cam silme operasyonu...

Cam silmeden kaçış yok!

Görünüşe göre, uzayda bile cam silmekten kaçış yok. 10 Ağustos Pazartesi günü, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (International Space Station – ISS) iki kozmonot, uzay yürüyüşüne çıkarak bir camı sildiler; istasyonun dışındaki durumu belgelediler ve bir deneyi tamamladılar.

Haberin Devamı

Uzay istasyonunun Rus sakinleri, tecrübeli uzay yürüyüşçüleriydi: Uçuş mühendisi Mikhail Kornienko ikinci uzay yürüyüşüne çıkmaktaydı ve Expedition 44 komutanı Gennady Padalka onuncu yürüyüşünü gerçekleştirmekteydi. Padalka, tarihteki en deneyimli uzay yürüyüşçüsü olarak gözükmekte ve ilk yürüyüşüne Eylül 1998 tarihinde çıkarak, şu anda kadar 35 saat uzay yürüyüşü gerçekleştirmiş durumda. Pazartesi gerçekleşen bu son yürüyüş, tüm istasyon astronotlarının 188. yürüyüşleri idi ve toplam 1.177 saat yürüyüş gerçekleştirilmiş durumda.

Kozmonotların ilk görevlerinden biri, servis modülünün ikinci camını (Window 2) silmek idi. Bu görev, Kornienko'ya düştü. Padalka kendisine "her şey senin omuzlarında" dedi ve görev başarıyla tamamlandığında da "tamamen yeni bir cam gibi" cümlesi kuruldu.

Haberin Devamı

Uzay yürüyüşü sırasında Rus modülünün almış olabileceği hasarları incelemek için dışarıdan fotoğrafları çekildi ve bu fırsat, aynı zamanda Dünya'nın panoramik fotoğrafının çekilmesi için de kullanıldı.

Daha sonra ikili, Obstanovka Experiment adlı 2013 yılı deneyini tamamladı. Bu deney, uzaydaki kızgın (çok sıcak) gazların ISS'in gövdesini nasıl etkilediğini incelemekteydi.


Resimlerle: Uzaydaki en garip 15 şey



Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YORUM YAZ