MENÜ

Başkandan "güvenli" kayak önerileri

Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, efsane Formula 1 pilotu Michael Schumacher ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gündeme gelen kayak kazalarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Başkandan "güvenli" kayak önerileri

Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayağın tehlikeli bir spor olmadığını ancak doğada yapılması nedeniyle bazı riskler taşıdığını söyledi. "Yürüyen herkes kayak yapabilir" diyen Ayık, olumsuz durumlarla karşılaşılmaması için bazı önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ayık, genellikle kayağa başlama yaşının 5-6 olduğunu belirterek, "Her yaşta kayak yapılabilir. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok ancak dikkat edilmesi gerekenler var. Uygun malzeme seçimi ve belgeli öğreticiden temel eğitim almak kayak sporunun olmazsa olmazı" dedi.

Malzeme seçiminin önemine dikkati çeken Ayık, "Kayağa başlarken kendinize en uygun ve en iyi malzemeyi seçmek bu işin birinci kuralı. İşe doğru malzemeyi seçerek başlamalısınız" diye konuştu.

"Eğitim yüzde 100 şart"

Özer Ayık, uygun malzeme seçiminin ardından mutlaka belgeli bir antrenör ya da öğreticiden temel eğitim alınması gerektiği ifade etti.

Her kayak merkezinde belgeli eğitmenlerin bulunduğunu anlatan Ayık, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla bu konuda sıkıntımız yok. Ancak eğitmenler dışında siz iyi kaysanız dahi arkadaşınıza ’haydi gel sana ben öğreteyim’ dememelisiniz. Çünkü bu işin en önemli noktasından bir tanesi temel eğitim. Bunu da sadece belgeli antrenörler ya da eğitmenler yapmalı. Temel eğitimi almak yüzde 100 şart."

Haberin Devamı

Uygun pist seçimi

Federasyon Başkanı Ayık, doğru malzeme seçimi ve temel eğitimden sonra kayağa başlayan vatandaşların, kapasitelerine gören kayış yerini ve hızını ayarlamaları gerektiğine işaret ederek, "İleri düzeyde bir kayakçı değilseniz, ’siyah pist’ diye tabir ettiğimiz zor pistleri tercih etmemelisiniz" uyarısında bulundu.

Kayağa yeni başlayanların halk arasında "acemi pisti" olarak tabir edilen yerleri tercih etmeleri gerektiğinin altını çizen Ayık, ayrıca yeni bir kayak merkezine gidilmesi durumunda çevreyi tanımak için bilgi alınması gerektiğini kaydetti.

Özer Ayık, kayakçılardan mutlaka kask takmaları gerektiğini de vurgulayarak, "Sonuçta iki tane tahtanın üzerinde yüksek süratle hız yapıyorsunuz. Bu kask en azından çok büyük bir önlem niteliği taşıyor" dedi.

"Kayak eşittir özgürlük"

Ayık, bu kriterlere uyulması durumunda kayağın dünyanın en güzel sporu olduğunu belirterek, "Çok büyük avantajları var. Her şeyden önce kayak insanın ruhuna hitap eden bir spor. Özgürlük elle tutulmayan, gözle görülmeyen ama herkesin uğruna savaşı göze aldığı bir kavram. Özgürlüğü yaşayabileceğiniz en güzel spor kayak" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kayağın ayrıca ailece yapılabilme özelliğine de dikkati çeken Ayık, "Eşiniz, çocuğunuz, dedeniz hep beraber bir arada başka hangi sporu yapabilirsiniz? Dolayısıyla çok farklı güzellikleri olan bir spor ama lütfen başlangıçtaki bazı şeylere dikkat edelim" şeklinde sözlerini tamamladı.

AA

YORUM YAZ