MENÜ

Bakteriyle çalışan pil!

Bu pil hem katlanabiliyor, hem de gücünü bakterilerden sağlıyor! Peki ama ne işe yarıyor?

Bakteriyle çalışan pil!

Seokheun Choi tarafından geliştirilen "katlanabilen kağıt pil", gücünü mikroplardan alıyor.

Binghampton University'de çalışan Choi, bakterilerin basit sensörleri çalıştıracak kadar güç üretebildiğini keşfettiğini söylüyor. Kirli suyun bol sayıda organik maddeden oluştuğunu söyleyen araştırmacı, herhangi bir organik maddenin bakteriyel metabolizma için kaynak olabileceğinin altını çizdi. Bir kibrit kutusu boyutlarına katlanabilen pil, kağıt, nikel, karbon ve balmumundan oluşuyor. Kolayca bulunan bu maddeler sayesinde pilin tüm maliyeti, 5 sente kadar düşüyor.

Choi, kağıdın ucuz ve ayrışabilir olduğunu vurguluyor ve şunları ekliyor: "harici pompalara veya şırıngalara ihtiyaç duymuyoruz çünkü kağıt, kılcal güç yoluyla solüsyonları emebiliyor."

Bugünkü biyolojik özellikleri izlemekte kullanılan kağıt temelli sensörler, elle kontrol edilen, elektrik gücüne ihtiyaç duyan cihazlardan oluşmaktalar. Choi ise kağıt pil sayesinde kendi gücünü kendi sağlayabilen bir cihaz geliştirip, biyosensörleri çalıştırabilecek gücü sağlamayı umuyor. Asıl amaç ise gelişmekte olan ülkeler için hastalıkların tanısını ucuza ve güvenilir bir biçimde koymayı sağlayacak bir araç geliştirmek.

Choi, bunun için ABD Milli Bilim Vakfı'ndan üç yıllık 300.000 dolar desteğe hak kazanmış bulunuyor. Pilin detaylarına bu adresten ulaşılabiliyor.

Resimlerle: Birbirinden ilginç 10 sıra dışı pil konsepti!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı
YORUM YAZ