MENÜ

Avrupa'da Türk devrimi

Bu yıl uygulayacakları Avrupa Şampiyonası formatıyla, tarihin en fazla bilet satılan ve en çok ilgi gösterilen turnuvayı düzenleyeceklerini belirten FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, “Bundan sonra Avrupa basketbolu daha da büyüyecek” dedi.

Avrupa'da Türk devrimi

Türk basketboluna uzun bir dönem federasyon başkanı olarak hizmet ettikten sonra, Avrupa basketbolunun başına geçen Turgay Demirel, Avrupa Şampiyonası yeni formatıyla ilgili bilgi verdi...

Savaş durumu sıkıntısı

“Avrupa Basketbolu Şampiyonası’nın yeri ile ilgili karşımıza önemli bir sorun çıkmış, ev sahibi olarak belirlenen Ukrayna’daki savaş durumu ve ekonomik sıkıntı nedeniyle orada yapılamayacağı ortaya çıktı. Az zaman kaldığı için de bir ülkenin bunu düzenlemesi sıkıntı olabilir diye farklı bir formata geçtik. Az zaman kaldığı için bu organizasyonu bölerek yapalım dedik. Grupları farklı ülkelerde oynatmaya karar verdik. Başvuran çok sayıda ülke oldu. Bunların arasında organizasyonun tamamını isteyen Almanya-Fransa, Hırvatistan da vardı. Yine Finlandiya, Polonya, İsrail ve Türkiye gibi organizasyonun tamamını yapabileceğini söyleyen ülkeler olsa da bu yönde karar alındı.”

‘Tribünler boş kalıyordu’

“Bu ilk defa uygulanacak bir sistem ve önemli avantajları olacak gibi gözüküyor. Çok fazla bilet satılması bunların en başlıcası. Hırvatistan, Letonya, Almanya ve Fransa’daki 4 eleme grubunun da dolu salonlar önünde oynanacağını görüyoruz. Daha önceki yıllarda tek ülke olduğu için taraftarlar finallere gelmeyi seçiyordu bu da ev sahibi ülke dışındaki grup maçlarına ilgiyi azaltıyordu. Bu sistemde bilet satışı konusunda ev sahibi ülkelere önemli bir avantaj sağlanmış oldu.”

Demirel’in önerisi

“Benim önerim sonucunda, gruplarda ev sahipliklerini kazanan ülkelere kura çekiminden önce bir partner ülke edinme hakkı verdik. Yani ev sahibi ülke kura çekimi yapılmadan bir federasyon ile anlaşabilir ve aynı grupta yer alabilir dedik. Ancak bunu yaparken de güç dengelerini bozmayacak şekilde, ülkelere partner seçerken aynı torbadan seçmeme kıstası getirdik. Bunun ağırlık noktası da bizden kaynaklandı. Bizim bakanlık ve genel müdürlüklerimizde olimpiyatlara gitmek için gruplara ev sahipliği yapmamız, kendi seyircimiz önünde oynama düşüncemiz vardı. Bunun üzerine biz de Berlin’de oynamanın çok farklı olmayacağını düşünerek bu partner seçme sistemini hayata geçirdik”...

‘Geçici okul bile açtık’

“İlk başta bu sisteme itiraz edenler vardı ama sonrasında herkes bana teşekkür etti. Bu sayede Fransa, Finlandiya’yı seçti. Hatta oraya gelecek 5-6 bin taraftarın çocukları için geçici bir okul bile açtı. Görüntü olarak çok yaratıcı ve güzel bir fikir bu da... Hırvatistan, komşu oldukları için Slovenya’yı seçti. Letonya, Litvanya’yı seçebilirdi ama Estonya’yı seçti. Çünkü birinci torbadan iki takım kurada yer alacaktı. Ya Litvanya, ya İspanya gelebilirdi. Yüzde 50 şans vardı, onu kullanmak istediler. Kura çekimi sonrasında hem Litvanya, hem Estonya onların gruba geldi. İkisi de çok yakın olduğu için Letonya’da her maçın biletlerini tek tek satma imkanı doğdu.”

‘Finalde rekor olabilir’

“Önemli değişikliklerden birtanesi de final serisinin 27 bin kişilik salonda oynanacak olması. Bunların hepsi Avrupa Basketbolu’nu biraz daha ileriye götürmek için bir fırsat. Avrupa Basketbolu için bir rekor kırılmış olacak. Zaten şampiyona boyunca da 4 ülke avantajı ile bilet satış rekoru ortaya çıkacak. Bu gelişmeler sonunda bir sonraki organizasyonu da bu formatta yapalım düşüncesi ağır basmaya başladı. Buradaki avantajlardan bir tanesi de FIBA’nın ev sahibi ülkelerden talep ettiği 8 milyon Euro civarındaki ücret. Bunu 4’e bölmek, ev sahipliği yapacak ülkelerden 2 milyon Euro isterken, onların bu organizasyondan elde edecekleri gelirleri artırmak iyi bir seçenek olarak ortaya çıktı. 2017’de de bu format devam edebilir.”

‘Eleme sistemi faydalı olacak’

“2017 Avrupa Şampiyonası’ndan itibaren eleme sistemi gelecek. Sonrasında grup maçları olacak, Avrupa Şampiyonası 4 senede bir yapılacak. Dünya Şampiyonası 2019’a kaydırıldı, 4 senede bir devam edecek. Dünya Şampiyonası 32 takıma çıkacak. Bunlar da basketbolun pazarlanması konusunda yardımcı olacaktır. Eski sistemle Avrupa Şampiyonası’na direkt katılan takımlar kendi evlerinde resmi maç yapmıyorlardı. Takım, taraftarıyla bir araya gelemiyordu. Bu yanlışı da düzeltiyoruz. Artık herkes eleme oynayacak ve kendi taraftarı önüne çıkacak.”

Gökhan German

Haberin Devamı
YORUM YAZ