MENÜ

'Antalya'dan şimdi korkun'

Türk takımlarının Avrupa kamplarını takip eden FANATİK'in bugünkü konuğu Samet Aybaba... Slovenya'da bir araya geldiğimiz Güney ekibinin hocası, “Mehmet Özdilek çok iyi bir kulüp bırakmış. Bize düşün de şimdi bu takıma daha büyük başarılar kazandırmak” dedi. Her çalıştırdığı takıma kazandırdığı gençlerle anılan bir isim Samet Aybaba... Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra Medical Park Antalyaspor

'Antalya'dan şimdi korkun'

Her çalıştırdığı takıma kazandırdığı gençlerle anılan bir isim Samet Aybaba... Beşiktaş’tan ayrıldıktan sonra Medical Park Antalyaspor’la anlaşan tecrübeli hocayla Slovenya’da bir araya geldik. Deneyimli teknik adamla Siyah-Beyazlılar’dan ayrılışından Güney ekibindeki hedeflerine kadar birçok konu hakkında konuştuk. İşte Aybaba’nın FANATİK’e yaptığı özel açıklamalar: “Elimizde tecrübeli, iyi oluşmuş bir kadro var. Zaten göreve geldiğimde Mehmet Özdilek’e teşekkür ettim. Kurumsal anlamda, takım yapılanmasında birçok şeyi başarmış. Ben tabii ki daha da geliştirmek istiyorum. Amacım yöredeki genç yetenekleri Antalyaspor’a kazandırmak. Taraftar kendi evladını sahada gördüğünde takımını daha şevkle izler. Hem de kulüplerin ekonomik açıdan ayakta kalabilmeleri her yıl birkaç ismin kadroya katılmasıyla olur. Kısacası; takımı gençleştirmek, tempoyu yükseltmek önceliklerimizden. Antalyaspor’un bir sıkıntısı da sezon içindeki iniş-çıkışları. Bunu da istikrarlı bir çizgiye çekmeliyiz. Kamptan çok memnunum. İnanılmaz bir oyuncu topluluğumuz var.”

‘Şansımız Galatasaray!’

“Bu sezon ligde ilk 10 içinde olmalıyız. Ancak göze hoş gelen futbol oynamak da bir hedeftir. Zaman içinde hedefi revize edebiliriz. Fikstüre bakıp konuşmak, göreceli bir değerlendirme olur. Kısıtlı bir kadroya sahipseniz; hem kupa hem de ligi götürebilmek zordur. Fikstürde ince bir ayrıntı, kimi takip ettiğinizdir. Mesela; bu sezon biz Galatasaray’ı takip ediyoruz. Bu bizim için bir avantaj.”

‘TFF vitrin değil’

“Yabancı konusunda görüşüm belli. Kriterler koyamıyoruz. Bir kere yabancı oyuncu transferi bir kaos. 6+0+4’ü destekliyorum ama hazırlıksız alınmış bir karar olarak görüyorum. Yerli üretmeden bu kararı alırsan duvara toslarsın, şimdiki manzara bu. Yukarıdan aşağı doğru katılımı azaltırsanız, bu defa aşağıdaki oyuncunun katılımı ile ilgili sıkıntı başlar ve yansıması olumsuz olur. Aslında 5 yıllık bir yetiştirme planı yaparsın ve o planın sonunda bu kararı alırsan kimse size bir şey söylemez. Bu işin federasyonda başına geçen arkadaşlar orayı bir vitrin olarak kullanıyorlar. Normalde bu yerlere tecrübeli, birikimli ve bilgili isimleri tercih etmek lazım.”

‘Futbol Google’da!’

“Futbolu herkes biliyor. Önemli olan futbolcuyu bilmek. Google’a girip, ‘sistemler, antrenman programları’ yazın futbolla ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Ancak futbolcu yetiştirmek, onunla iletişim sağlamak, duygusal bağ kurmak gerekir. Akademisyen arkadaşlar işin bir bölümünde başarılı ve çok faydalı işlere imza atıyorlar. Yapılanmada mutlaka akademisyen olmalı. Rahmetli Gündüz Tekin Onay her zaman şunu söylerdi: “Futbol bilim değildir ama bilimden yararlanır.” Çünkü her gün yeni şeyler oluşuyor. Bunları takip etmek ve futbola katmak lazım. Kimse buna ‘hayır’ demez.”

‘Baros’un yılı olacak’

“Milan Baros müthiş çalışıyor. Bu tür futbolcular; hem oyuncu kalitesiyle hem de liderlikleriyle takımlarına katkı sağlarlar. Diarra, İsaac ve Baros’la forvet hattımız oldukça güçlendi. Bu sezon Baros’un sezonu olur. Çünkü çok hırslı ve istekli. Diğer yeni transferler Serkan Balcı, Ferdinand ve kaleci Fornezzi de takıma önemli katkı sağlayacaklardır. Yapmak istediğimiz birkaç transfer daha var. Onlar da gerçekleşirse sezona eksizsiz bir şekilde giriş yapmış olacağız. Hedeflerimize ulaşmanın mücadelesini vereceğiz. Takımıma inanıyorum.”

‘Futboldan dışlandık’

“Milli takımdaki başarısızlığın alt yapısı biraz evvel konuştuklarımızın içinde fazlasıyla var. Bir başka yanlış ise çok gurbetçi oyuncuya milli takım oluşturmaya çalıştık. Oysa kendi ligimizden bir milli takım yapıp, iyi gurbetçileri de aralarına katsaydık daha iyi olurdu. Gurbetçilerde kaliteyi tutturamadık. Milli takımın başındaki arkadaşımız gerçekten çok şanssız bir döneme rastladı. Futbol Federasyonu, futbolu bıraktı, başkalarına yönettiriyor. Şu anda UEFA ile yaşanan sürece bakın, federasyon kendisi karar verseydi bugünleri yaşamazdık. Ayrıca alt yapıların başına pro-lisanslı hocalar gelmeli. Teknik direktörler olarak futbolun içinden dışlandık, hiçbir yaptırım gücümüz yok ve sahipsiz durumdayız.”

‘Beşiktaş’ta görevimi yaptım’

Beşiktaş’la ilgili sorumuzu tamamlamadan, “Aman o konuyu konuşmalayım, hiç gerek yok” diyen Samet Aybaba daha sonra tutamıyor kendini ve ekliyor: “Sadece şunu söyleyebilirim. Benden önce 2 sezonda ne kadar para harcanmış ve kimlerle takım ligi kaçıncı bitirmiş. Ben ligin son haftasında Kayserispor’u yensem Fenerbahçe ile aynı puanda lig bitirmiş olacaktım. O nedenle kamuyoyu, gerçek Beşiktaş taraftarı beni sokakta görüp boynuma sarılıyor, ‘sana haksızlık ettik’ diye. Vicdanen rahatım, takdir halkımızın. Orada bir yaşanmışlık var gittik, görevimizi yaptık. Biz Beşiktaşlıyız. Bundan sonrasıyla ilgili yorum yapamam. Umarım onlar da başarılı olur. Benim artık çalıştırdığım yeni bir takım var ve tüm enerjimi Antalyaspor için harcayacağım. Geçmişi yargılamak da istemiyorum. Yapılanların hepsi ortada.”

Tunç Kayacı

Haberin Devamı
YORUM YAZ