MENÜ

Ankaraspor küme düştü

Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Toplantısı Ankaraspor'un bir alt lige düşürülmesi yönündeki PFDK kararını onadı.

Ankaraspor küme düştü

Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Turkcell Süper Lig ekiplerinden Ankaraspor’un bir alt lige düşürülmesi yönündeki Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) kararını onadı. Kurul, bugün duruşmalı toplantı yaparak konuyu ele aldı. Saat 15.00’te başlayan ve yaklaşık 6 saat süren toplantı sonunda karar, oyçokluğuyla alındı.

Tahkim Kurulu’nun gerekçeli kararında, TFF Statüsü’nün ilgili maddelerinde "Hiçbir gerçek veya tüzel kişi, herhangi bir müsabaka ya da turnuvanın dürüstlüğünü herhangi bir biçimde zedeleyecek şekilde birden fazla kulübü yönetemez veya kontrolünü elinde bulunduramaz" ve Kulüp Tescil Talimatı’nın 17. maddesinde "Gerçek veya tüzel kişiler, aynı ligdeki birden fazla kulübün hakim hissedarı veya yönetim kurulu üyesi olamazlar. Çoğunluk hisseleri veya yönetime hakim hisseleri aynı gerçek veya tüzel kişiliğe ait kulüpler, aynı ligdeki müsabakalara iştirak edemezler" denildiği vurgulandı.

TFF’ye üye tüm kulüplerin, hukuki yapılarına bakılmaksızın, futbola ilişkin ulusal ve uluslararası kural ve düzenlemelere uyma, FIFA, UEFA ve TFF statü ve talimatlarına, fair-play kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik ilkelerini gözetme ve buna uygun hareket etme yükümlülüğü içinde bulunduğu dile getirilen gerekçeli kararda, daha sonra şu görüşlere yer verildi: "Dosyada yapılan incelemede, TFF Yönetim Kurulu’nun 6 Eylül tarihli toplantısında ’MKE Ankaragücü Kulübü’nün 30 Ağustos tarihindeki olağanüstü genel kurulunda alınan kararlar sonucu Ankaraspor A.Ş. ile arasında ortaya çıkan ilişkinin sportif rekabeti engelleyici nitelikte olduğu, mevcut durumun TFF Statüsü’nün 18. ve 76. maddeleri ile TFF Kulüp Tescil Talimatı’nın 17. maddesine aykırı olduğunu belirttikten sonra, MKE Ankaragücü Genel Kurulu’nda bu ihlalin ortaya çıkmasına neden olan kararların 3 gün içerisinde ortadan kaldırılmasını ya da Ankaraspor A.Ş. hisselerinin sportif rekabeti engellemeyecek ve kamu vicdanını tatmin edecek şekilde 3. kişilere devredilmesini’ istediği ve ilgili kararın da her iki kulübe noter kanalıyla tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
TFF Yönetim Kurulu’nun 6 Eylül tarihli kararı, adil oyun düzenini sağlamak ve liglerin ve müsabaka sonuçlarının güvenirliğini ve dürüstlüğünü sağlamak ve güvence altına almak amacıyla alınınmış bir karardır. TFF Yönetim Kurulu’nun, Tahkim Kurulu’nun denetimine tabi olarak, statüde ve ilgili talimatlarla belirlenen, futbola ilişkin her türlü kararı ve düzenlemeyi yapma yetkisine sahip olduğu hususunda bir kuşku yoktur."

2 karşı oy
Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Ankaraspor’un bir alt lige düşürülmesi kararını, oyçokluğuyla onadı.
Gerekçeli kararda, TFF Yönetim Kurulu tarafından, taraflara ihlalin giderilmesine yönelik verilen sürenin kısa ve makul olmadığının ileri sürüldüğü, ancak bu sürenin uzatılmasına yönelik olarak itiraz eden kulüp tarafından doğrudan bir başvuruda bulunulmadığı vurgulanırken, şöyle denildi: "Ayrıca, liglerin devam ettiği bir süreç içinde TFF tarafından yapılan ihlalin bir an önce giderilmesi amacına yönelik olarak ilgili kulüplere verilen sürenin uzun tutulmamasının kabul edilebilir olduğu anlaşıldığından, bu yönde yapılan savunmaya itibar etmek mümkün olmamıştır. Her iki kulüp arasında kurulan ilişkinin TFF Yönetim Kurulu’nun 6 Eylül tarihli toplantısında belirtilen şekilde ’Sportif rekabeti engelleyici ve zarar verici’ nitelikte olduğu, bu durumun ise TFF Statüsü’nün 18. ve 76. maddeleri ile TFF Kulüp Tescil Talimatı’nın 17. maddesine aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Bu nedenle, kulüplerden sadece birinin bir alt lige düşürülmesinde ve alt lige düşürülen kulübün belirlenmesinde kulüplerin tarihçesinin, kuruluş yıllarının, liglerde bulunma süresinin, en üst ligde bulunma süresinin, Avrupa kupalarına katılım süresinin, kupa müsabakalarına katılma sayısının, başarılarının, taraftar potansiyelinin belirleyici kriterler olarak dikkate alınmasında ve kulüplerin bu kriterler çerçevesinde yapılan karşılaştırma ve değerlendirme sonucunda, PFDK’nın 15 Eylül tarih ve 2009-2010/121-147 sayılı kararı ile Ankaraspor Kulübü hakkında ’Bir alt lige düşürülmesi’ kararının verilmesinde hukuka ve yasal mevzuata herhangi bir aykırılık tespit edilemediğinden, yapılan itirazın reddi ile PFDK kararının, üye Tanju Güvendiren’in, kulübe hisse devrine ilişkin makul süre verilmeyerek eksik soruşturmayla esasa girildiği şeklindeki karşı oyu ve üye Mehmet Doğan’ın, kararın kaldırılması yönündeki karşı oyuyla, oyçokluğuyla onanmasına karar verilmiştir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ