MENÜ

"Altyapısı bulunmayan hiçbir kulüp başarılı olamaz"

Beşiktaş Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Aziz Akkaya, altyapısı bulunmayan kulüplerin başarılı olamayacağını savundu.

"Altyapısı bulunmayan hiçbir kulüp başarılı olamaz"

Beşiktaş Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Aziz Akkaya, altyapısı bulunmayan kulüplerin başarılı olamayacağını savundu.

Aynı zamanda A Milli Kadın Basketbol Takımı Yardımcı Antrenörü ve Kadın Milli Takımı Altyapı Teknik Koordinatörlüğü görevlerini de yürüten Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın basketbolunda altyapı konusunda ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi.

Kulüplerin ancak kendi yetiştirdiği sporcularla ilerleyebileceğini anlatan Akkaya, şunları kaydetti:

"Altyapısı bulunmayan hiçbir kulüp başarılı olamaz. Benim altyapıdan takıma aldığım 5 oyuncu var. Şu anda onları oynatamıyoruz ama kadromuzda tutabilirsek, iki sene içinde şampiyonluğun en büyük adaylarından oluruz. Bizim yapabileceğimiz tek şey kadın basketbolunu yaşatmak. Takım olarak iyi gidiyoruz, çok güzel kimyamız var. Oyuncularım takıma çok fazla sahip çıkıyor. Bu da bizim için çok büyük avantaj. Beşiktaş bir ekol, 2-3 sene içinde çok rahat şampiyon olacağımıza inanıyorum. Önemli olan oyuncuların kulüplerine sahip çıkması. En büyük şansım, kulübüne sahip çıkan oyuncularımın olması."

- "Altyapı maalesef geçmişe göre geride"

Aziz Akkaya, Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden çok sayıda takımın altyapısının bulunmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’de kadın basketbolunda altyapının çok iyi durumda olduğunu söyleyemem. Üst ligde oynayan takımların çoğunun maalesef altyapısı yok. Federasyonumuz bunun için bir mecburiyet koydu, bunu daha çok takip etmek lazım. Bazı kulüpler altyapıya yapacağı masrafı takımlarına yapıyor. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe ise altyapıya yılda bir milyon liraya yakın para harcıyor. Bunları takım için kullanabiliriz ama yapmıyoruz. Çünkü altyapıya çok önem veriyoruz. Altyapı maalesef geçmişe göre geride. Özellikle İstanbul’da eskiden okul turnuvaları 160 takımla oynanıyordu, şimdi 15 takıma düştü. Ben altyapının okullara verilmesi taraftarıyım. Altyapılar okulda olduğunda çocukların daha çok zamanı olacak. Ayrıca eğitimcilere ihtiyaç var. Altyapıda çalışan antrenörler maalesef yeterli ücreti alamıyorlar. Onlar da spor okullarında çalışıyorlar. Malzeme çok ama eğitici eksikliğimiz var."

Aziz Akkaya, Türkiye’de amatör spor branşlarının desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, "Baktığımız zaman sponsorumuz yok. Giderler gerçekten çok fazla. Sponsor bulup, gelirleri artırmamız lazım. Daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Üst üste iki olimpiyata giden tek takım kadın milli takımımız. Bence aldığının karşılığını veren bir spor. Cumhurbaşkanımızın sporu çok seviyor olması bizim için büyük bir şans. Baktığımızda belediyelerin de çok sayıda salonu var. Bunları artıya çevirebilirsek, dünyada çok rahat söz sahibi olabiliriz." ifadelerini kullandı.

- "Belarus maçı çok önemli"

Aziz Akkaya, A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın 2019 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Grubu’nda 10 Şubat Cumartesi günü deplasmanda Belarus ile yapacağı karşılaşmanın çok önemli olduğunu aktardı.
Milli takımda çok sayıda genç oyuncunun bulunduğunu vurgulayan Akkaya, "Bu genç oyuncuların milli takımların altyapılarında uzun süre oynaması avantaj. Belarus maçı çok önemli. Kazanırsak, gruptan birinci çıkmayı büyük oranda garantileriz. Çalışma süresinin kısa olması sıkıntı oluşturuyor. Bütün amacımız bu maçı kazanmak. Türkiye’de oynayacağımız Estonya maçı daha kolay geçecek." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ