MENÜ

Altın Kız Beste

Henüz 14 yaşında olmasına rağmen yüzmede gösterdiği başarılarla adından söz ettiren Beste Samancı, DHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

Altın Kız Beste

Yeşilyurt Spor Kulübü sporcusu Beste Samancı, yüzmede gösterdiği başarılar, kırdığı rekorlar ile göz kamaştırıyor. Topladığı madalyalar ve kırdığı rekorlar sayesinde yüzme branşında Türk sporunun gururu oldu. 14 yaşında olmasına rağmen kendinden yaşça büyüklerle yarışan Beste, yine de başarılı performanslar gösteriyor. En son geçen sene Hollanda'da düzenlenen EYOF (Avrupa Gençlik Olimpik Festivali) organizasyonuna 100 metre kurbağalama finalindeki 1:10.96'lık derecesi ile kendisine ait 13,14,15-16 ve 17-18 yaş Türkiye Rekorlarını kırarken, Finali 1. sırada bitirdi ve ülkemize altın madalya kazandırdı. Beste Samancı bu altın madalyayı kendisinden 1 yaş büyük 6 rakibini geçerek kazanmasını bildi.
Yoğun çalışma temposuna devam eden Beste Samancı bu yaz İsrail'de düzenlenecek olan COMEN Yarışları için hazırlıklarına Başantrenörü Batu Tulga, yardımcı antrenörü Müge Erdin, Kondisyoneri Seçkin Soydan, Danışmanı Murat Özdoğan eşliğinde devam ediyor. Yeşilyurt Kulübü'nün de her türlü desteğini alan, özellikle kulübün yeni başkanı Necmettin Karabacak'ın yüzme sporuna verdiği önem ile genç sporcuya tüm imkanlar sağlanıyor.

Beste Samancı ve antrenörü Batu Tulga'nın birlikte verdikleri röportajda genç sporcu gelecek planlarını açıkladı ve en büyük hedefinin Olimpiyatlarda Altın Madalya kazanmak olduğunu söyledi.

Beste Samancı, "Bu başarılar için çok çalışıyorum ve bu çalışma temposundan çok mutluyum. Öncelikli ve en büyük hedefim Olimpiyatlar'da altın madalya alabilmek. Ama ilk hedefim Olimpiyatlar'da finalde yüzebilmek. Final yüzersem de madalya istiyorum. İlk hedeflerim bunlar" dedi.

İsrail'de düzenlenecek olan COMEN turnuvası hakkında da konuşan genç sporcu, "COMEN Yarışları geçen sene Altın Madalya aldığım EYOF'a göre daha alt düzey bir organizasyon ama gene de tüm çalışmalarım orada da Altın Madalya kazanmak için" şeklinde konuştu.

"Bu genç yaşta bu kadar başarılı olduktan sonra üzerinde baskı hissediyor musun?" sorusuna Beste Samancı, "Her hangi bir baskı yok. Çalışmalarım gayet güzel ve mutlu bir şekilde yapıyorum" ifadelerini kullandı.

Genç sporcunun bu başarısının ailesi ile birlikte temelinde olan antrenörü Batu Tulga ise, "Beste altyapıdan beri Yeşilyurt'da ve son 1 buçuk sezondur Uluslar arası yarışlarda mücadele ediyor. Geçen sezon Hollanda'da EYOF'da aldığı Altın Madalya ile Türkiye'de bayanlarda Avrupa'da ilk madalyayı elde ettik.Bu sene de Berlin'de ve Avusturya'da hazırlık turnuvalarına katıldık. Sezon için erken de olsa oralarda gene 100m kurbağalamada rekorlarımızı geliştirdik.18 yaşa kadar tüm rekorlarımızı elimizde tuttuk. Bu yaz düzenlenecek olan COMEN Yarışlarında da amacımız COMEN rekorunu kırmak ve 100 m kurbağalamada 1.10 altına inebilmek. Böylece önümüzde ki yıl düzenlenecek olan Avrupa Gençler Şampiyonası için kürsü rüyamızı dünyaya göstermek olacak" dedi.

Beste'nin kendinden yaşça büyük sporcularla yarışmasının ona faydası olduğunu da belirten Batu Tulga, "Bir sporcunun kendini gelişimini daha da hızlandırması için tabi ki kendinden daha büyüklerle ve iyilerle yarışması mantıklı" dedi.

Türkiye Yüzme Federasyonu'nun yüzme sporunu geliştirme amaçlı yaptığı çalışmalarla ilgilide yorum yapan Batu Tulga, "Federasyon Başkanımız Ahmet Bozdoğan benim eski antrenörüm. Çoğu noktada fikirlerimiz aynı. Ama yabancı antrenör konusuna katılmıyorum. Bizim herhangi bir sponsor firmamızda yok. Beste tamamı ile Yeşilyurt Kulübü ve ailesinin kendi imkanları ile beraber iş yapmaya çalışan ve bununda hayata geçiren bir sporcu. Tabii ki gelecek yıllar ne gösterir bilemeyiz. Ben yüzme sporunun ülkemizde gelişimi için Türk antrenörlerine güvenilmesini isterim. Sadece yabancılarla değil kendi içimizde de bu işi yapabilecek imkanlar dahilinde başarı gösterecek hem antrenörlerimiz hem de sporcularımız var. Önemli olan bu imkanları yaratabilmek. Yüzme Federasyonu bize havuz olarak destek veriyor. Bunun dışında Beste'nin derecelerinin Federasyon ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğünün hazırladığı barajları geçtiği için belli bir maddi yardım alıyor o kadar. Onun dışında genel desteğimiz Yeşilyurt Spor Kulübü ve kendi ailesi" dedi.

Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğa'nın yaptığı, "Biz Beste'yi Amerika'ya götürmek istiyoruz ama ailesi izin vermiyor" açıklamasına da cevap veren Batu Tulga, "Besteyi her yere götürmek istiyorlar. Yükselti kampına da götürmek istiyorlar, Dünya Şampiyonası'na da. Tabii ki Amerika'ya da götürmek istiyorlar. Çünkü geleceği olan bir sporcu. Ama benim hep savunduğum, neden bu işleri biz kendi ülkemizde yapmıyoruz? Oldu. Şu an burada iyi giden bir iş var. Burada iyi giden bir işi hızlandırmak varken neden bu işi yurt dışına götürelim yada yurt dışından sporcu getirelim. Yani 77 milyon insan içinden illa yetenekli yüzücüler yada kaliteli antrenörler vardır. Beste'nin yaşı daha 14. Bu yaşta ki bir kızın bir anda hadi kalk bakalım Amerika'ya gidiyoruz demekle olmaz. Onun yerini o ortamı burada yaratabilirsek Türk sporcular için daha iyi ve mantıklı olur. Ben bir antrenör olarak bu yaştaki çocukların yurtdışına çıkmaları erken. Basamakları beşer beşer değil tek tek çıkmak istiyoruz" dedi.

Beste Samancı'nın performansı Yüzme Milli Takımı Başdanışmanlığına getirilen Michael Phelps'in antrenörü Bob Bowman tarafından sürekli takip ediliyor.

Haberin Devamı

(DHA)

YORUM YAZ