MENÜ

Alper Afşin Özdemir: "Derdimiz Türkiye'de esporun gelişimi olacak"

Espor Federasyonu'nun Kurucu Başkanı kısa süre önce Alper Afşin Özdemir oldu. League Of Legend Şampiyonluk Ligi ekibi Supermassive'in kurucu ortağı olarak sektöre giren Alper Afşin Özdemir projelerini Fanatik'e anlattı. Özdemir "Derdimiz Türkiye'de esporun gelişimi olacak" ifadelerini kullandı.

Alper Afşin Özdemir: "Derdimiz Türkiye'de esporun gelişimi olacak"

Espor Türkiye'de artık resmi olarak bir spor dalı. Kısa süre önce Espor Federasyonu kuruldu. Federasyonun kurucu başkanı ise 33 yaşındaki Alper Afşin Özdemir oldu. League Of Legend Şampiyonluk Ligi ekibi Supermassive'un kurucu ortağı olarak sektöre giren çiceği burnunda başkan hedeflerini ve projelerini Fanatik'e anlattı.

Haberin Devamı

Röportaj: Yakup Çınar - Fotoğraflar: Samet Yalçın

Espora girişiniz nasıl oldu?

Espor camiasına 2014 yılında Supermassive'in kurucu ortağı olarak girdim. Bir anda kendimi espor camiasının içinde buldum kendimi. Bu vesile ile espor dünyasına daha yakından tanıma fırsatı buldum. Mayıs ayında da Türkiye Espor Federasyonu'nun kurucu başkanı olarak göreve başladım.

SEKTÖR AÇISINDAN ANLAMLI OLDU

Espor Federasyonu'nun kurulma aşaması nasıl oldu?

Espor camiasının uzun süredir federasyon kurulması beklentisi vardı. Bir önceki spor bakanımız Osman Aşkın Bak federasyonun kurulmasında iradesini ortaya koydu. Sektör açısından anlamlı bir adım oldu. Çünkü reklam verenler, oyuncular, aileler, takımlar, ligler... Gerçekten burada koskocaman bir sektör duruyordu. Devletin bilfiil varlığını burada ortaya koyması gerekiyordu. Bu nedenle federasyonun kurulması çok önemli ve çok doğru bir karar.

Haberin Devamı

Alper Afşin Özdemir: Derdimiz Türkiyede esporun gelişimi olacak

Espor Federasyonu neler yapacak?

Türkiye'nin esporda öncü olması için hem Türkiye'de hem de yurt dışında belli başlı öncelikler konusunda adımlar atacağız. İnsanları bilinçlendirmek için çalışmalar yapacağız. Espor oyuncularının kariyeri 24-25 yaşında bitiyor. Kariyer sonrası bu sektörün içinde yer almaları için projeler geliştireceğiz. Oyuncuların menajerlik ya da cochluğa geçişlerini sağlamak için çalışacağız. Derdimiz Türkiye'de esporun gelişimi olacak. Dünyayı yeniden keşfetmek gibi bir derdimiz yok. Bu konuda çok iyi olan federasyonlarla iletişim halindeyiz. Neler yaptıkları konusunda iyi ve kötü tarafları araştırıyoruz. Deneme-yanılma ile vakit kaybetmek istemiyoruz. Yapılacak çok fazla iş var. Yeni bir sektör doğuyor. Bu sektörün gelişimine fayda sağlayabilecek her şeyi üzerine koyarak yapmaya çalışacağız.

RIOT GAMES GİBİ FİRMALARIN GELMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Her dijital oyun espor mu? Bir çok oyun var. Bundan sonra hangi oyunun espor olup olmadığına federasyon mu karar verecek?

Bir oyunun espor olup olmamasını federasyondan ziyade kitleler, oyunu oynayanlar, reklam veren, ilgi ve oyunun içinderi rekabetçi varlığı belirliyor. O yüzden espor dediğiniz şey bir oyunun kulüp temsiliyeti ile beraber rekabetçi ortamda oynanması aslında. Türkiye'de özellikle son yıllarda baktığımızda esporun tanınırlığını artıran en iyi hamlelerden biri Riot Games'in Türkiye'de ofis açması. Onun dışında Fortnite, PubG, CS-GO ve FIFA gibi oyunlara ilgi ve alaka günbegün artıyor. Bizim federasyon olarak burada bakış açımız şu; Riot Games gibi firmaların Türkiye'ye gelmesi konusunda teşvik edici olmak. Burada resmi lig, oyun ve turnuvaların farklı alanlarda artmasını istiyoruz. Gelemedikleri noktada pozisyon alıp bu yapımcı oyun firmalarına turnuvalar ve ligler düzenleyebiliriz. Espor Federasyonu'nu diğer federasyonlardan ayıran nokta şu olacak. Futbolun, voleybolun ya da diğer birçok sporun sahibi yok. Ama buradaki bütün oyunların bir sahipliği var. O yüzden bizim devamlı yapıcı bir tutumla buradaki yapımcı oyuncu firmaları ile istişare ederek doğru yöntemleri belirleyip öyle devam etmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Dünyada espor çok hızlı büyüyor. Türkiye'deki gelişimini nasıl buluyorsunuz?

Haberin Devamı

2000'li yılların başından bu yana espor dünyanın gündeminde var. Ama popülarite ve izlenme oranlarına ile farkındalığına baktığımızda, iş dünyasının aynı zamanda reklam verenlerin espora yaklaşımına baktığımızda özellikle son 3-4 yılın çok kıymetli olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'de bu farkındalığın ciddi anlamda yüksek olduğunu düşünüyorum. Benim Supermassive ile bu camiaya girişimde bu ilginin günbegün arttığını rahatlıkla görebiliyordum. Federasyonun kuruluş aşamasında aldığım tepkiler bile ne kadar büyük bir beklenti olduğunu gösteriyor. Türkiye bu anlamda iyi bir durumda. Bizim görevimiz bunu daha da ileriye taşımak olacak.

GENÇLİK MESSI VE RONALDO DEĞİL, FAKER VE NARU'YA ÖYKÜNÜYOR

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi önemli spor kulüpleri espor takımları kurdu. Diger bir çok spor kulübünün de espor'a girmek istediğini biliyoruz. Ancak konuya hâkim olmayan bir çok kuruluş var. Bu anlamda destek verecek misiniz? Kulüplerle ilişkileriniz nasıl olacak?

Haberin Devamı

Sektörün gelişimi açısından bizim kapımız herkese açık. Kulüplerin espora ilgi göstermesi dünyada da büyük bir trend. Bu çok normal çünkü kulüpler espora ile ilgilenen kitleyi genç yaşta kendine çekmeye çalışıyor. Artık konvansiyonel spor dallarından ziyade gençlerin espora yöneldiğini çok rahatlıkla görebiliyoruz. Bu sporu takin edep genç kitle artık Messi ve Ronaldo öykünmüyor ama işte Faker'a, Naru'ya öykünüyor. Çünkü bakıyor sevdikleri işi yapıyor bu isimler. Oyun oynuyorlar, burada bir gelir kazanıyorlar. Gelirin yanı sıra sosyal statüleri oluyor ve gerçekten de çok gündemde olan bir sektörde fiiliyatlarını sürdürüyorlar. O yüzden bu esporlaşma süreci aslında bu anlamda da ilgi ve alakayı çok ciddi artırmış durumda. Şunu çok açık söyleyebilirim. Bu ilgi daha da artacak. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş şimdi Bursaspor'un yatırım yaptığını görüyoruz.

Alper Afşin Özdemir: Derdimiz Türkiyede esporun gelişimi olacak

Espor'un gelişimi için alt yapı çok önemli. Popüler olan ülkelerin bir çoğunda espor okullarda ders olarak okutuluyor. Sizin Türkiye'deki espor eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı ya da diğer eğitim kurumları girişimleriniz olacak mı?

Bu olayı çok kıymetli buluyorum. Geçmişte kısmen oldu. Türkiye espor bilinci anlamında geride değil. Riod Games'in LOL Şampiyonluk Ligi'ne baktığımız zaman 8 takım var. Bu 8 takımın 3 tanesinin üniversite sponsorluk anlaşması var. Bahçeşehir Supermassive, Beykent üniversitesi Youthcrew ve Doğuş Üniversitesi Aurora... Aslında bu bile esporun öneminin eğitim alanında da kavrandığının çok iyi bir göstergesi. Bildiğiniz gibi espor artık üniversitelerde müfredeta giriyor. Üniversiteler arası, liseler arası turnuvalar oluyor. Özellikle işin eğitim kısmında espora ağırlık verilmesi çok önemli. Bu biraz yumurta - tavuk ilişkisi. Esporun genel anlamda gelişimine fayda sağlamamız lazım ki genç arkadaşlarımız espor dersleri alsın, bu sektöre girsin ve kendilerine bir kariyer planı çizebilsinler. Bu konuda önemli çalışmalarımız mutlaka olacak.

AİLELER ÇOCUKLARINI GÜVENSİN

Liglerin kurulmasında bundan sonra kararı federasyon mu verecek?

Bu konuda ince bir çizgi var. Oyun sahipliği evde oynanan bir oyun. Diğer tarafta oyunun bir liginin, takımlarının, turnuvalarının olması. İkinci anlattığım örnek de federasyonun kesinlikle müdahili olacak. Bu düzenlemek babında olmak zorunda değil, bir koordinasyonun olması gerekecek. Zaten belli başlı oyun firmalarıyla da görüşmelerimiz başladı. Riot Games bu işi en iyi yapanlardan. Diğer oyun firmalarıyla da en doğru yöntem üzerinden ilerleyeceğiz. Türkiye'ye yatırım yapamayan firmaların burdaki temsiliyetini biz sağlıyor olacağız. Ama buraya gelme tarafında da teşvik edici davranacağız. Riot Games örneğinin Türkiye'de çoğalmasını istiyoruz.

Eskiden aileler aman oğlum topun peşinde koşma okuluna git derdi. Şimdi saatlerce bilgisayar başında durma dersine çalış diyor. Espor artık profesyonel yapılan ve büyük paraların kazanıldığı bir spor. Bu anlamda bu işin bilincine varamayan ailelere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Espor artık oyundan ziyade devasa bir sektöre dönüştü. Burada gözetilmesi gereken konu "Benim de 1 yaşında oğlum var. Zamanı geldiğinde karşıma çıksa ben bu yolda ilerliyorum" dese, ben şuna bakarım. İlgisi, alakası, yeteneği ve kariyer planı var mı? Bu sektörde nasıl pozisyon alabilir ona bakarım. Ailelerde espora futbol, basketbol ve voleybol gibi bir spor dalı olarak bakmalı. Son 3-4 yıldır çok büyüyen bir sektör ve 3-4 yıl içinde çok daha büyüyecek. Aileler çocuğuna bu anlamda güvensin ve destek versin.

Alper Afşin Özdemir: Derdimiz Türkiyede esporun gelişimi olacak

Alper Afşin Özdemir kimdir?

1985 yılında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde doğdu. İlkokul ve ortaokul eğitimimin bir kısmını doğduğu şehirde tamamladıktan sonra Türkiye’ye gelip Eyüboğlu Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonrasında ise Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi.

İş hayatına aile şirketi Progem’de atılan Özdemir; birçok inşaat ve müze projesinin hayata geçirilmesinde aktif rol üstlendi.

2011 Mart ayında Hakan Baş ile beraber Krombera markası ile dijital pazarlama alanına adım attı. Krombera, Wired UK Hottest Startups of Europe listesinde tek ajans olma başarısını ve TOBB tarafından üst üste 2 kez Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 firması arasına girme başarısını gösterdi.

Ajans yapılanmalarının yanı sıra içerisinde Kripton, Bitlo gibi markaların bulunduğu farklı firmaların yatırımcısı olan Özdemir; aynı zamanda Fenerbahçe Kongre Üyesi, Endeavor Danışma Kurulu Üyesi, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Esporun hem dünyadaki hem de Türkiye’deki gelişimini yakından takip eden Alper Afşin Özdemir; dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün daha büyük bir pazar haline gelen esporun ülkemizde hak ettiği konuma gelmesi, yeni sporcuların yetiştirilmesi ve espor bilincinin yükseltilmesi çalışmalarında bulunmaktadır. Özdemir 2018 yılında resmi olarak kurulan Türkiye espor Federasyonu’nun da Kurucu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

YORUM YAZ