MENÜ

2018 Dünya Kupası Elemeleri'ndeki rakiplerimiz belli oldu!

Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası öncesinde oynanacak eleme gruplarının kuraları çekildi. Milli Takımımız Hırvatistan, Ukrayna, İzlanda, Finlandiya ile eşleşti.

2018 Dünya Kupası Elemeleri'ndeki rakiplerimiz belli oldu!

Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası öncesinde oynanacak eleme gruplarının kuraları çekildi. Milli Takımımız çekilen kuralar sonrası I Grubu'nda yer alarak Hırvatistan, Ukrayna, İzlanda, Finlandiya ile eşleşti. Diğer eşleşmeler şu şekilde;

Avrupa Grupları

A GRUBU: Hollanda, Fransa, İsveç, Bulgaristan, Belarus Luksemburg,

B GRUBU: Portekiz, İsviçre, Macaristan, Faroe Adaları, Letonya, Andorra,

C GRUBU: Almanya, Çek Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda, Norveç, Azerbaycan, San Marino

D GRUBU: Galler, Avusturya, Sırbistan, İrlanda Cumhuriyeti, Gürcistan, Moldova,

E GRUBU: Romanya, Danimarka, Polonya, Karadağ, Ermanistan, Kazakistan,

F GRUBU: İngiltere, Slovakya, İskoçya, Slovenya, Litvantya, Malta,

G GRUBU: İspanya, İtalya, Arnavutluk, İsrail, Liechtenstein, Makkedonya,

H GRUBU: Belçika, Bosna Hersek, Yunanistan, Estonya, Kıbrıs


Eleme gruplarında maç tarihleri

2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri maç tarihleri şöyle:

1. Maçlar: 4-6 Eylül 2016

2. Maçlar: 6-8 Ekim 2016

3. Maçlar: 9-11 Ekim 2016

4. Maçlar: 11-13 Kasım 2016

5. Maçlar: 24-26 Mart 2017

6. Maçlar: 9-11 Haziran 2017

7. Maçlar: 31 Ağustos-2 Eylül 2017

8. Maçlar: 3-5 Eylül 2017

9. Maçlar: 5-7 Ekim 2017

10. Maçlar: 8-10 Ekim 2017

Play-off maç tarihleri

1. Maçlar: 9-11 Kasım 2017

2. Maçlar: 12-14 Kasım 2017


2018 yılında Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan Dünya Kupası’na katılım için yapılacak eleme grupları dün belli oldu. Rusya’nın St Petersburg Kenti’nde FIFA Başkanı Sepp Blatter ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önderliğinde yapılan törende Ay-Yıldızlılar, I Grubu’nda; Hırvatistan, İzlanda, Ukrayna ve Finlandiya’yla eşleşti. İşte Türkiye’nin rakipleri;

Hırvatistan

Teknik direktör Niko Kovac önderliğinde son dönemde özellikle Avrupa Futbolu’nda fırtına gibi esen Hırvatistan, güçlü görüntüsüyle dikkat çekiyor. Son olarak Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde H
Grubu’nda 6 maça çıkan Kırmızı-Beyazlılar’ın, İtalya ve Norveç gibi güçlü takımlara karşısında bile bileği bükülmedi. Sıralamada topladığı 13 puanla grubun zirvesinde yer alan Hırvatlar; dünyaca ünlü isimleri Ivan Rakitic, Luka Modric ve Mario Mandzukic’le beraber 2018 Dünya Kupası Elemeleri öncesinde I Grubu’nda Türkiye’nin en önemli rakibi olarak göze çarpıyor.

İzlanda

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Türkiye’yle beraber A Grubu’nda yer alan İzlanda, 2018 Dünya Kupası Elemeleri’nde de Ay-Yıldızlılar’ın rakibi oldu. Millilerimiz’i grubun ilk maçında 3-0’lık skorla geçen ve çıkışını; Hollanda ve Çek Cumhuriyeti gibi güçlü ekiplere karşı aldığı galibiyetlerle sürdüren Lagerback’in öğrencileri; Gylfi Sigurdsson ve Kolbeinn Sigthorsson’un önderliğinde Avrupa’ya adeta damga vurdu. I Grubu’nun gizli favorileri arasında yer alan Mavi-Beyazlılar, Avrupa Şampiyonası Elemeleri’ndeki başarılarını Dünya Kupası’nda da sürdürmek için elinden geleni yapacak.

Ukrayna

Türkiye’nin 2018 Dünya Kupası Elemeleri’ndeki bir diğer rakibi Ukrayna, son dönemin çıkıştaki görüntüsüyle dikkat çekiyor. Son olarak Dnipro’dan Sevilla’ya transfer olan Yevhen Konoplyanka’nın önderliğinde yükselişe geçen Sarı- Mavililer, 2018 elemeleri öncesinde grubun favorileri arasında yer alıyor. Teknik direktör Mykhaylo Fomenko’nun liderliğinde Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde C Grubu’nda yarışan Ukrayna; Slovakya ve İspanya’nın ardından üçüncü konumda yer alıyor.

Finlandiya

I Grubu’nun en zayıf halkası ise Finlandiya olarak göze çarpıyor. Deneyimli teknik adam Mixu Paatelainen’ın önderliğinde etkisiz bir görüntü çizen Mavi-Beyazlılar; Türkiye’yle beraber; Hırvatistan, Ukrayna ve İzlanda’nın olduğu grupta averaj takımı olmaya aday... Rusya Premier Lig ekibi CSKA Moskova’da görev yapan Roman Eremenko’nun takımın yıldız ismi olarak dikkat çektiği takımda; Teemu Pukki, Perparim Hetemaj ve Niklas Moisander gibi tecrübeli oyuncular yer alıyor.


Güney Amerika eşleşmeleri

Tüm takımların tek bir grupta lig usülü mücadele ettiği Güney Amerika'da sadece fikstürün belirlenmesi için takım sırası kurası çekildi.

Kolombiya, Şili, Paraguay, Arjantin, Brezilya, Ekvador, Venezuela, Boliviya, Peru, Uruguay sıralaması sonrası ilk haftanın fikstürü;
Kolombiya-Peru
Şili-Brezilya
Arjantin-Ekvador
Venezuela-Paraguay
Bolivya-Uruguay

Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Konfederasyonu (CONCACAF) eşleşmeleri

1. ve 2. tur elemeleri geride kalan CONCACAF eşleşmelerinde 3. tur kuaraları çekilecek. 2. eleme turunu geride bırakan 10takım ve elemelere bu turdan katılacak 2 takımla birlikte toplam 12 takımdan 6'sı bir üst tura çıkacak ve 4. turdan elemelere katılan 6 takımla beraber dörederli 3 gruba ayrılacak. 4. turda gruplarda en başarılı 3 takım doğrudan Dünya Kupası'nda katılacak. 4. takım da Okyanusya kıtasından eşleşeceği rakibiyle play-off mücadelesi verecek.

Okyanusya Konfederasyonu eşleşmeleri

Okyanusya kıtasında Dünya Kupası'na katılmaya aday 11 ülke bulunuyor. Bu 11 ülkeden en düşük puana sahip dördü (Amerikan Samoası, Cook Adaları, Samoa ve Tonga) 1. Eleme Turunda grup mücadelesi verecek. Burada grup lideri olan takım diğer 7 takıma katılacak ve 8 takım dörderli, 2 gruba ayrılacak.

Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) eşleşmeleri

Afrika Konfederasyonu'nun üyeleri arasında yapılan ülke sıralamasındaki son 26 takım birbiriyle 1. eleme turunda karşılaşacak. Tur atalayan 13 takım, elemelere 2. eleme turundan katılacak 27 takımla birlikte birleşecak ve toplam 40 takımdan 20'si 3. eleme turuna yükselecek. Bu 20 takım 3. turda dörderli 5 gruba ayrılacak ve yapılacak mücadelelerden sonra grup liderleri 2018 Dünya Kupası'nda katılacak.

1. TUR

Somali-Nijer
Güney Sudan-Moritanya
Gambia-Namibya
Sao Tome ve Principe-Etiyopya
Çad-Sierra Leone
Komorlar-Lesotho
Cibuti-Svaziland
Eritre-Botsvana
Seyşeller-Burundi
Liberya-Gine Bissau
Orta Afrika Cumhuriyeti-Madagaskar
Mauritius-Kenya
Tanzanya-Malavi

2. TUR

Somali/Nijer - Kamerun
Güney Sudan/Moritanya - Tunus
Gambia/Namibya - Gine
Sao Tome ve Principe/Etiyopya - Kongo
Çad/Sierra Leone - Mısır
Komorlar/Lesotho - Gana
Cibuti/Svaziland - Nijerya
Eritre/Botsvana - Mali
Seyşeller/Burundi - Kongo Cumhuriyeti
Liberya/Gine Bissau - Fildişi Sahili
Orta Afrika Cum/Madagaskar - Senegal
Mauritius/Kenya - Yeşil Burun Adaları
Tanzanya/Malavi - Cezayir
Sudan-Zambiya
Libya-Ruanda
Fas-Ekvator Ginesi
Mozambik-Gabon
Benin-Burkina Faso
Togo-Uganda
Angola-Güney Afrika

A GRUBU

Tahiti
Yeni Kaledonya
Papua Yeni Gine
(Devam eden elemelerden gelecek takım)

B GRUBU

Yine Zelanda
Solomon Adaları
Fiji
Vanuatu


ELEME TURU

Curaçao-El Salvador
Kanada-Belize
Grenada-Haiti
Jamaika-Nikaragua
St Vincent-Aruba
Antigua-Guatemala


Grup elemeleri 4 Eylül 2016-10 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak. 9 grup birincisi Dünya Kupası finallerine doğrudan katılma hakkı kazanacak. En iyi 8 grup ikincisi ise Play-Off maçları oynayacak. Turnuvanın ev sahibi Rusya’nın direkt olarak yer alacağı finallerde Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası için Avrupa eleme grupları kura çekimine uzun aradan sonra 4. torbadan katılacak.

Avrupa elemelerinde Rusya dışındaki 52 ülke ise 6 takımlı 7 grup ile 5 takımlı 2 grup olmak üzere toplam 9 gruba ayrılacak. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda 6’şar takımdan oluşan gruplarda yer alacak. Ev sahibi Rusya, kupaya hazırlık aşamasında I Grubu’na düşecek takımlarla hazırlık maçlarına çıkacak.

Toplam 52 ülkenin mücadele edeceği 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde gruplarını ilk sırada bitiren 9 takım finallere yükselecek. Elemelerdeki en iyi 8 grup ikincisinin ikili olarak eşleşeceği play-off maçları sonunda ise 4 takım daha finallere katılmaya hak kazanacak. Play-off karşılaşmaları 2017 yılının kasım ayında oynanacak.

****************************

Mini Yorum

Lokum değil ama süper!


Dünya Kupası elemelerinin kura çekiminin ardından A Milli Takımımız için şunu net olarak söyleyebilirim; Avrupa elemelerinin en iyi grubu bize çıktı... Uzun bir aradan sonra 4. Torba’dan girdiğimiz kura çekiminde çok güçlü rakiplerle karşılaşacağımızı düşünüyorduk. Ancak öyle olmadı! Bizim torbadan en son biz çıktık ve iki 5’li gruptan biri olan en sondaki I Grubu’na düştük. Bir anda bu sayede 6 takımlı gruplarda olması gereken Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya ve İngiltere bizim için devre dışı kaldı. Üzerine bir de Finlandiya, Ukrayna, İzlanda ve Euro 2008’de kabusu olduğumuz Hırvatistan birinci torbadan bizim rakibimiz oldu. Elbette lokum ya da şeker değil olay, ancak kağıt üzerinde kötünün iyisi değil, kesinlikle iyinin de süperi! Eğer tüm gruplara, ‘Ölüm Grubu’ olmaya yakın A Grubu’ndan başlayarak bakarsanız, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. En basiti, bizim grupta hiçbir rakip karşımıza favori olarak çıkamayacak. Ayrıca Rusya bize her anlamda çok yakın (!) ve artık bir turnuvaya katılmamız şart.

Şimdi söz Terim’de

Eğer Euro 2016 da kaçarsa, Euro 2008’den sonra 4. kez yaz ayındaki futbol heyecanını televizyondan izlemek durumunda kalacağız. İşte bu bilinçle 2018 Rusya için altın tepside gelen bu fırsatı Futbol Direktörümüz Fatih Terim ve ekibinin en iyi şekilde değerlendirmesi gerekiyor.

M. Çağrı Davran


A Millilerin, 2018 Dünya Kupası Elemeleri programı belli oldu

Haberin Devamı
YORUM YAZ