MENÜ

15 tatil ne zaman? Karneler ne zaman alınacak? Okullar ne zaman kapanıyor? Yarıyıl tatili (Sömestr)

2018 yılına girdiğimiz şu günlerde öğrenci ve velilerin en çok merak ettiği sorular 15 tatil ne zaman? Karneler ne zaman alınacak? Okullar ne zaman kapanacak? oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı takvimi yayınlandı. Peki, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınan verilere göre 15 tatil ne zaman başlayacak? İşte, sömestr tatili hakkında detaylı bilgiler...

15 tatil ne zaman? Karneler ne zaman alınacak? Okullar ne zaman kapanıyor? Yarıyıl tatili (Sömestr)

Öğrenciler ve velilerin karneler için heyecanlı bekleyişi sürüyor. Yarıyıl tatili için geri sayıma devam edilirken, 15 tatil ne zaman başlayacak sorusunun cevabı öğrenilmeye çalışılıyor. 15 tatil ve yarıyıl tatil olarak bilinen 15 günlük tatil boyunca öğrenciler birinci döneminin yorgunluğunu atacak ve ikinci döneme hazırlanacak. Tatile çıkacak aileler ve öğrenciler tatil zamanı heyecanla bekliyor. İşte karnelerin alım tarihi ve yarı yıl tatilinin başlayacağı gün...

15 TATİL NE ZAMAN?

MEB takvimde yer alan tarihlere göre 15 tatil yani yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018 - 2 Şubat 2018 tarihleri arasında olacak. İkinci dönem ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı'dan henüz resmi bir açıklama gelmemesine karşın 15 tatilin uzaması ve 30 gün olması ön görülmüyor. Çeşitli haber ajanslarında çıkan okulların daha fazla ara tatil yapacağına ilişkin haberlerin ise asılsız çıktığı öğrenildi.

15 TATİL UZAYACAK MI?

MEB henüz resmi bir açıklama yapmasa da 15 tatilin uzaması ve 30 gün olmayacağı tahmin ediliyor. Sosyal medya paylaşımları sebebiyle ortaya çıkan okulların daha fazla ara tatil yapacağına ilişkin haberlerin ise asılsız çıktığı öğrenildi.

TATİL NE ZAMAN BİTİYOR?

Yine Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı çalışma takvimine göre sömestr tatili resmi olarak 2 Şubat Cuma günü bitecek. Fakat araya giren iki günlük hafta sonu sebebiyle tatilin son günü 4 Şubat Pazar olarak söylenebilir.

2018 YILINDA YAPILACAK RESMİ TATİLLER

- 1 Ocak Yılbaşı (Pazartesi günü) resmi tatil
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazartesi günü)
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Salı günü) resmi tatil
- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cumartesi)
- 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil
- 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil
- 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)
- 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)
- 15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Pazar günü)
- 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil
- 21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil
- 22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil
- 23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil
- 24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün (Cuma günü) resmi tatil
- 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil
- 28 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazar günü)
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü) resmi tatil

VERİMLİ VE EĞLENCELİ BİR YARIYIL TATİLİ BAŞARIYI ARTIRIR

Öğrenciler, okul sezonunun yorgunluğunu iki haftalık yarıyıl tatili ile atmaya hazırlanıyor. Uzmanlar ise; çocukların yeni dönemde daha başarılı olması için bu sürecin hem eğlenceli hem de verimli geçirilmesi konusunda uyarıyor. Uzmanları, sömestr tatili için anne babalara önerilerde bulundu.

Birlikte seçtiğiniz sinema veya tiyatro etkinliğine gidin

Yarıyıl tatili, çocuğun yeni öğrenim dönemine daha istekli ve dikkatli başlaması için önemlidir. Bunun için hem eğlenceli hem de onun gelişimini sağlayacak planlar yapılmalıdır. Yarıyıl tatilinde anne ve babalar çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelidir. Öncelikle çocuğun ilgisini çekecek, beraber kararlaştırılan ve birlikte yorum yapılabilecek bir filme ya da tiyatro oyununa gidilebilirler. Bu konuda ebeveynler çocuklarına önerilerde bulunabilir ve çocuk da bu seçeneklerden birini tercih edebilir. Bu etkinlikler sadece ebeveyn tarafından seçilmemeli, çocuk zoraki şekilde yönlendirilmemelidir.

Beraber spor yapabilrsiniz

Yarıyıl tatilinde anne ve babalar çocuklarıyla spor etkinliklerine de gidebilir ya da kendileri spor faaliyetlerinde bulunabilirler. Örneğin; birlikte spor salonuna gidilebilir. Dışarıda koşma, oynamaya yönelik fiziksel aktiviteler yapılabilir. Ev içerisinde de sessiz sinema, kutu oyunları gibi faaliyetlerle vakit geçirilebilir. Birlikte kitap okuma seansları yapılabilir. Eğer çocuk istiyorsa yarıyıl tatilinde arkadaşları ile buluşup zaman geçirmesine ve etkinlikler planlamasına da yardımcı olunmalıdır.

Tablet, bilgisayar ve cep telefonuna zaman sınırı koyun

Çocuğun tatilde oyun zamanlarını değerlendirirken tablet, telefon, bilgisayar ile oyun izin verilebilir; ancak bu oyun zamanına mutlaka sınır konulması gerekir. Genellikle sınır konmadığında çocuklar saatlerce tablet ve akıllı telefonlarla oyun oynamaktadır. Bu durum başka bir alanda konsantrasyon, sosyalleşme gibi temel faaliyetlere engel olmakta, çeşitli dikkat sorunlarına ve oynamadığında da gerginliğe neden olmaktadır. Bunun için bir saat belirlenmeli ve çocuğun yaşına göre oyun saati birlikte belirlenmelidir. Oyun saati bittiğinde çocuğun oyunu kendi kendine bırakmasına fırsat tanınmalıdır.

Gelecek dönem için beraber plan yapın

Çocuklarla birlikte bir sonraki dönem için gerekli planlama ve programlar da yarıyıl tatilinde yapılmalıdır. Ders planı, etkinlik zamanları oluşturulabilir. Ders programının yanında mutlaka hoş zaman geçireceği bir aktivite de konulmalıdır. Bir önceki dönemde başarı ile ilgili sıkıntılar varsa bunlar değerlendirilip, ikinci yarıyıl için neler yapılabilir konuşulmalıdır. Başarıları değerlendirirken çocuk asla başka arkadaşları ile mukayese edilmemeli, yarışa sürüklenmemelidir. Bu durum çocukta baskıya neden olmakta ve başarı endişesini arttırmaktadır.

Başarılarından mutlu olduğunu çocuğunuza gösterin

Çocuklarla başarısızlığın nedenleri kadar başarı sağlanan dersler ve alanlar hakkında konuşulmalıdır. Anne ve babalar bu başarılardan ne kadar mutlu olduğunu çocuklara hissettirmelidir. Başarılı olduğu alanları konuşmak ve başarıları için sözel övgülerde bulunmak onu daha da cesaretlendirebilir. Eğer başarısından dolayı verilen bir söz, hediye varsa mutlaka gerçekleştirilmelidir. Bu, çocuğun anne ve babasına karşı olan güveninin sarsılmaması için önemlidir. İletişim daima sıcak ve samimi tutulmalıdır. İlk dönem aldığı zayıf notlar için çocuk azarlanmamalıdır. Olumsuz konuşmalar yerine destekleyici ve planlayıcı olunmalıdır. Bu tutum, çocuğu psikolojik olarak destekler ve ebeveynlerine karşı güveninin, iletişiminin güçlenmesini sağlar.

Haberin Devamı
YORUM YAZ