MENÜ

Dünya Satranç Şampiyonası başladı

Anand ile Carlsen arasında oynanan "asrın karşılaşması" olarak nitelenen maçın ilk oyunu berabere bitti.

Dünya Satranç Şampiyonası başladı

Satranç dünyasının en büyüğünü belirlemek için Dünya satranç şampiyonu Hintli Viswanathan Anand ile FIDE kuvvet derecesi listesinin en tepesindeki isim Norveçli "büyük usta" Magnus Carlsen arasında oynanan Dünya Satranç Şampiyonası’nın ilk oyunu berabere bitti.

Hindistan’ın Chennai kentinde, "asrın karşılaşması" olarak nitelenen müsabakanın ilk oyununda beyaz taşlarla oynayan Carlsen ilk hamle yapma avantajını değerlendiremedi. Carlsen’in "Reti Açılışını" tercih ettiği oyunda Anand oyunu, hamle tekrarıyla, sadece 16 hamlede kolayca berabere yaptı.

Anand, oyunun ardından yapılan basın toplantısında, siyahlarla rahatlıkla beraberlik elde ettiği için mutlu olduğunu, ancak maçın daha yeni başladığını ve geride daha çok oyun bulunduğunu söyledi.

Carlsen de Anand ile maç yapma hakkını elde ettiği için mutlu olduğunu, ancak bugün oynadığı oyunun kendisine heyecan vermediğini söyledi.Carlsen "Reti Açılışı"nın genellik yavaş bir seyir takip ederek uzun oyunlara
götürdüğünü, ancak maçın ilk oyunun çok hızlı geliştiğini ve çabucak kilitlenerek berabere olduğunu ifade etti. Anand’ın beyaz taşlarla oynayacağı maçın ikinci oyunu yarın TSİ 11.30’da başlayacak.

Toplam ödülün vergiler ve diğer kesintiler düşüldükten sonra bir milyon avro olduğu, 12 oyun üzerinden yapılan maçta, 6,5 puanı alan oyuncu dünya şampiyonluğunun yanı sıra toplam ödülün yüzde 60’ının da sahibi olacak. Maçın 12 oyun sonunda 6-6 bitmesi durumundaysa dünya şampiyonu, yapılacak daha kısa zaman kontrollerinin uygulandığı eşitlik bozma maçlarıyla belirlenecek.

Dünya şampiyonunun eşitlik bozma maçlarıyla belirlenmesi halinde ödül parası, yüzde 55, yüzde 45 şeklinde paylaştırılacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ