MENÜ

Gücün takımı Başakşehir

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Türk futbol tarihini incelediğimizde 59.’su oynanan son 2016/17 sezonu hariç kaldırılan şampiyonlukların 51’inin Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’a ait olduğunu görür, geri kalan 6 şampiyonluk ipinin ise yalnızca Trabzonspor ve birinde Bursaspor tarafından göğüslendiğine de yine şahit oluruz. Tüm bu tablo dikkatle izlendiğinde ise henüz Trabzonspor ve Bursaspor gibi ‘Üç büyükler’ düzenini bozmasa da ısrarı ile Medipol Başakşehir’i ezber bozmaya en yakın ekip olarak takibe devam ediyoruz.

Örnek alınmalı

Medipol Başakşehir, 2014-15 sezonunda 59 puanla, 3. Beşiktaş’ın ardından ligi 4. bitirirken 2015-16’da ise yine 59 puanla ligi altıncı bitiren Galatasaray’ın 8 puan önünde 4. bitiriyor. 59. son sezon 2016/17’de ise lig lideri Beşiktaş’tan 5 puan eksikle ensesinde ve Fenerbahçe ile Galatasaray’ın önünde. Elbette salt puan ve rakam istatistiği tutmak benim işim değil, lakin bu durumu yaratan sosyolojik nedenleri araştırmak, bu nedenlerin ya da vasıfların örnek alınarak Türk futbolunun bulunduğu garip halden kurtarılmasının yollarını aramak benim veya futbolla ilgili herkesin görevi olmalıdır.

Giydirilen zırh

Nasıl başlayalım derseniz... Başarıda, ‘İmkan sahibi olmanın en mühim neden’ olduğunu kabul ederek başlamak mümkün. İmkanlar derken... A) Maddi, idari, fiziki (tesis, saha malzeme) silsilesinin tamamı imkan sınıfına girer. Daha önemlisi ise diğeri... B) Güçlü ve güçlü algısı. Medipol Başakşehir Başkanı’nın Kulüpler Birliği Başkanı olması, Kulüpler Birliği Başkanı’nın TFF Başkanı üzerinde bir güce sahip olduğu algısı ve kulüp başkanına bunların dışında da daha ekstra güç atfederek ‘halledemeyeceği iş yoktur’ algısı ile bir zırh giydirilmesi bu konuda eli güçlendiren enstrümanlardır. Ha, bu satırları yazarken bu husus böyledir diye, kardeşim Göksel Gümüşdağ’ın günahını almak istemem.

İmkanlar herkese verilmeli

Lakin, ‘Bu algı TFF’de, MHK’de, spor basını ve diğer kulüpler nezdinde böyle değildir’ diyene de inanmam. Elbette bu imkanlara, alınan iyi futbolcular ve sürekliliği sağlanan hoca Abdullah Avcı’nın performansı da eklenmelidir. Sonuç; kendi geçimini temin eden Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş dışında bunlarla yarışabilecek diğer takımlara Trabzonspor, Bursaspor yanında Medipol Başakşehir’i de ekleyerek bu sistemi sürdürebiliriz. Geride kalanlar mı? Onlara da aynı imkanları sağlamak kimsesizlerin kimsesi Devlet ve Spor Bakanlığı’nın görevi olmalıdır. Ki o takımlar da Medipol Başakşehir gibi ‘kendilerini himaye eden bir güç var’ moral ve algısı ile devam etsin... Saygıyla...

YORUM YAZ