MENÜ

Devlet Spor Müzesi?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

1997 yılında yani bundan tam 19 yıl önce 2004 Olimpiyat adaylık oylaması için Lozan’daydık. İçinde benim de bulunduğum, Spor Bakanı Bahattin Şeker’den Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’a uzanan 8-10 kişilik bir Türk ekibiydi. İstanbul’un olimpiyat adaylığı oylanacaktı. Bir yandan IOC üyeleri ile ilişki ve iyi temas kovalarken diğer yandan ‘Sportif bilgi ve görgü’ artırmak gayretinde idik. En azından ben o çabada idim. Öylesi bir ortamda bizim en çok dikkatimizi çeken ‘LOZAN OLİMPİYAT MÜZESİ’ oldu.

Heyecan vericiydi

Türkiye’ye döndükten sonra hiçbir aklı selimin veya sportif entellektüelin karşı koyamayacağı bir planı uygulamaya koyduk. Bu, Türkiye’de ’yüzde 1000* eksik “Devlet Spor Müzesi ve Bilgi Bankası” idi. Heyecan vericiydi. 5000 yıllık Türk Spor Tarihi’nin hafızası olacaktı. Ya mekan? Hem işin özüne uygun hem de tarihsel bir bağlantı içermeliydi. Ayrıca başka kurumlara ait olmamalıydı. Niye mi? Aldık verdik derken zaman kaybetmeyelim diye. O nedenle İstanbul’daki sporun kalbi ve benim de makamım, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün Taksim’deki tarihi binamızı seçtik.

Bu iş için biçilmiş kaftandı

Bu ahir ömürde bir fedekarlık gerekiyordu, anında yaptık. Hani şimdilerde Sn.Cumhurbaşkanı diyor ya “millete hizmetkar olmak”! İşte O. Allah var spor bakanı ağabeyim Fikret Ünlü veya Vali Erol Çakır bey de tık demedi. Açıkçası onlar da çok heyecanlanmışlardı. Hemen 1 yıl içinde hem 100 yıllık ve hiç onarım geçirmemiş bina restore edildi hem de yeni il müdürlüğü Üsküdar da yapıldı. Finansmanı mı? Müzeyi TİM Başkanı Oğuz Satıcı, il müdürlüğünü TFF finanse etti. 2002 yılında hem teşkilat binası hem de devlet spor müze ve bilgi bankasını, bilgisayar ve stantları ile açılışa hazırladık.

Peki açıldı mı?

Maalesef... Basındaki arşivlere bakınız. Ne gerekçe ile bilinmez, bir akıl tutulması yaşandı ve açılmadı. Biz ayrıldık. 15 yıl bina eskimeye terk edildi. 15 yıl sonrası ise en az 5-6 milyon Lira harcanacak, şimdilerde yeniden bir restorasyon ve büyük bir emek... Ben, bu masraf niye yapıldı demiyorum... Yapandan Allah razı olsun. Bu noktada binanın kullanımı ile ilgili tevatüre bakmadan GSGM Mehmet Baykan beyi aradım... Sağolsun “Millete hizmet için spor müzesi olarak terkettiğimiz o zamanki makamımızın misafirhane olamayacağını” söyledi. Memnun olduk. Şimdi de sayın bakandan spor kamuoyu adına rica ediyorum. Sn. Çağatay Kılıç, Sn.Cumhurbaşkanı’nın felsefesiyle “Millete hizmetkâr olacağınızdan eminim”! Bakan’a makam yapılacak diyorlar... Spor Bakanı’na İstanbul’da makam mı yok? Gelin terkediliş amacına uygun olarak ilk Türk Devlet Spor Müzesi ve Bilgi Bankası’nı açın. Türk sporuna hizmet, şerefi de size ait olsun.

YORUM YAZ