MENÜ

Uyanın beyler!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

İddaa’yı oynatan kurumun komisyon hakkı düştü ama bu kulüp gelirlerine olumlu yansımadı. Temliksiz şekilde dağıtılacak bu pay, lisans çıkarmada dahi zorlanan kulüplere ilaç olur.

Türkiye Ligleri’nde birçok kulüp hem ekonomik krizden hem de geçmişte yapılan birçok hatalar nedeniyle mali yönden can çekişiyor. Birçok takımda transfer döneminde dikkatinizi çekmiştir. Tek taraflı fesihlerle serbest kalan futbolcuların haberleri yapıldı. İşte dar boğazda olan kulüpler buradan çıkmak için ne yapıyorlar hiç düşündünzü mü?
Ben size söyleyeyim... Birçoğu belediye başkanlarının kapılarını aşındırıyor veya siyasilerin vereceği sözlere bakarak kurtuluş peşinde. Gerçekten de bu mali sıkıntılar nedeniyle bu sezon önemli kulüpler ihtiyaçları olduğu halde federasyonun transfer yasağına tosladılar. Bu yasak bence doğruydu. Sizler ayaklarınızı yorganınıza göre uzatmazsanız sonucuna da katlanmak zorundasınız. Eğer böyle bir yaptırım uygulanmazsa bana göre işini doğru yapanlar cezalandırılmış olur.
İşte böyle bir maddi kaos ortamında gözlerden kaçan bir ayrıntıyı
sizlerle paylaşmak istedim.

Biliyorsunuz geçen yıl ‘İddaa’ ihalesi oldu ve yine aynı kurum ihaleyi kazandı. Ama bu kazanımın öncekine göre önemli bir farkı vardı. ‘İddaa’yı oynatan aracı kurum Türkiye’de bu oyunu işletme hakkını kazandığında yüzde 10 civarında bir komisyon alıyordu. Ve bu oyunun patronu da Spor Toto’dan gelen geliri, kazanılan parayı kulüplerimize bir kaynak olarak dağıtıyordu. İlk başta herşey çok güzeldi. Birçok kulübümüz azımsanmayacak derecede gelir kaynağına kavuşmuştu. Ama bu sezona baktığımızda gelirlerde düşüşler gözlüyoruz. Hemen hemen yarı yarıya düşen gelirler kulüplerin tam da ihtiyacı olduğu bir döneme rastlaması bizleri de neler oluyor diye sorgulmaya itti. Gerçekten de futboldan gelen para niye futbola gitmiyor veya hakettiği kadar ulaşmıyor. İşin püf noktası da burada bana göre. Bir kere yeni ihalede aracı kurum İnteltek’in komisyonu yüzde 10’dan yüzde 1.4’e düşmüş. Hasılatta da bir değşiklik yok tam tersi ilgi hala üst düzeyde. Ama komisyonda bu kadar Spor-Toto lehine bir avantaj varken bu 8.6’lık farkın kulüplere olan yansıması nerede? Bırakın farkı, gelirler kulüp başına azalmış, neredeyse yarı yarıya düşmüş. Spor-Toto yönetimi “Biz sadece bu parayı kulüplere değil tesisleşmeye yatırıyoruz” diyebilir. Evet, ama bunu önceki dönemde de yapıyordunuz derler, size.

Daha ciddi denetlenmeli
Gelelim sonuca; benim derdim üzüm yemek açıkçası. Spor-Toto yetkilileri bu konuda gelirlerin niye düştüğünü açıklarlarsa sevinirim. Ve bu ihale sonrası aradaki komisyondan doğan ve lehlerine olan bu önemli kazanımdan kulüplerimiz niye yararlanmıyor? Bu sorunun da cevabını bekliyorum. Çünkü devre arası Antalya’da yapılan İddaa turnuvalarında da organizasyon disiplininin kaybolduğunu gözlemledim. Artık bir para maçı haline gelmiş bir turnuva düzeni içindeydi karşılaşmalar. Oysa bu ilk başlarda kulüpler için bir nimetti. Hem hazırlık maçı sorunu ortadan kalkmış hem de gelen gelirlerle kulüpler kamplarını bedava yapıp, üstünede para kazanıyorlardı. Ama son senelerde gelişi güzel maçların alındığı ve takımların kurallar koyulmasına rağmen oynayıcıyı mağdur edecek duruma geldiğini gördüm. O nedenle yetkililerin bundan sonraki yaz ve kış turnuvalarının daha ciddi denetlemesini bekliyorum.

Aslanoğlu ilk adımı attı
Finale gelince; burada kulüplerimizi çok yakından ilgilendiren bir yasa teklifi meclise verildi. Tüm kulüp yöneticilerinin bu teklife atlaması lazım. Ama hepsi sanırım konudan habersiz. Ben burada bu teklifle ilgili özet bilgileri vereyim. Çünkü içinde çok önemli satır başları var. En önemlisi de İddaa gelirine hiçbir temlik konulmaması maddesi. Ve de devamında gelirin iki katına çıkacak olması. Eğer bu kanun teklifi yasalaşırsa bence zorda olan veya olmayan kulüplerimiz kaynak olarak gördükleri bu oyundan üzerlerine düşen hakkı fazlasıyla alıp rahatça da kullanabilecekler. Bizler yaptırımcı değiliz, görevimiz gereği araştırmacı ve sorgulayıcıyız.

Son söz: Uyanın ey kulüp yöneticileri artık top sizde. Meclisteki bu yasa teklifini kovalayın, yasalaştırın ve düzlüğe çıkın!

Not: Yasa teklifi CHP Malatya Milletvekili Mevlut Aslanoğlu’na ait.

YORUM YAZ