MENÜ

Sneijder'siz derbi olmaz

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Sneijder gülerse takım güler, Selçuk güler, Muslera güler. Tudor’un bunu anlaması gerek çünkü kendisinin mutluluğu lig bitene kadar buna bağlı. ‘Büyük maçlar büyük oyuncularla kazanılır’ klişesi bu sıralar tam da Galatasaray-Fenerbahçe derbisine uyarlanabilir.

Riekerink’in gidişine Sneijder’in bir tepki koyması bekleniyordu ama Tudor’un Wesley’e bu denli duvar örmesi öngörülmüyordu. Koştu haber oldu, durdu manşet oldu ama artık Sneijder’in kenardaki tebessümü bile haber değeri taşır hale geldi. Galatasaray’ın halletmesi gereken birinci sorun bu. Sneijder gülerse takım güler, Selçuk güler, Muslera güler. Tudor’un da bunu anlaması gerek çünkü kendisinin mutluluğu en azından lig bitene kadar buna bağlı. ‘Büyük maçlar büyük oyuncularla kazanılır’ klişesi bu sıralar tam da Galatasaray-Fenerbahçe derbisine uyarlanabilir. İki teknik adam da son iki ayda denemedik oyuncu ve taktik bırakmadı. Hele de Tudor, evden çıkarken 3’lü oynuyor, Florya’ya girerken 4’lüye dönüyor. Belli ki kadro ve şablon istikrarı bu sezon Galatasaray için söz konusu olmayacak. Zorlamanın alemi yok, Tudor garantiye gitmek zorunda. Zira Başakşehir’e yenilmekle Fenerbahçe’ye kaybetmek arasında çok fark var.

Fenerbahçe’ye 3’lü oynanmaz

3’lü savunmanın versiyonları genelde hücum üzerine çözümler üretir. Kimi bunu 5’liye çevirip 2014 Dünya Kupası’nda Sampaoli’nin Şili’si ya da Miguel Herrera’nın Meksika’sı gibi defansif olanını oynar kimi Guardiola’nin Bayern’i gibi ofansif olanını. Tudor ise arada kalanlardan. Hırvat hoca kağıt üzerinde nefis şablonlar çiziyor ama bunu Galatasaray’ın mevcut oyuncu grubuyla sahaya yansıtmak kolay değil. Lens’in karşısına mutlaka iki engel koymak zorunda. 3-4-3’ün teorisinde ‘sol ön, sol iç ve stoper kademeyi alır’ görünür ama sahada pratiği çok zordur. Galatasaray’ın en zayıf halkası stoperleriyken Fenerbahçe’ye karşı 3’lü oynamak maça 1-0 yenik başlamak olur.

Galatasaray’ın stoperi!

Başakşehir maçını izledikten sonra ülkede Galatasaray’ın stoper sorunsalı üzerine cümle kurmayan fani kalmadı. Haksız da sayılmazlar. ‘Galatasaray’ın stoperi’ bir şablonu ifade eder, oyuncuyu içine koyarsınız ona göre şekil alır. Ama Galatasaray’da o şablona oturan stoper yok. Semih bu takımda oynuyorsa Florya’da geçirdiği yıllara dua etmeli. Ahmet, Serdar, Hakan tamamlayıcı, destek stoperler. Takımda Ujfalusi’den bu yana lider stoper yok. Tudor iki hatta üç yarım stoperden bir tam bulacağını zannediyor, mümkün değil, olmaz. Serdar ve Ahmet’e harcanan 7 milyon Euro’ya taşıyıcı stoper alınsa Chedjou’yu da oyunun içinde tutabilirlerdi. Futbol aklı kulüplere en çok da bu yüzden lazım işte.

7 haftada çok şey değişir

Demirel’in ‘Siyasette 24 saat çok uzundur’ sözünü pekala futbola uyarlayabiliriz. Hatta söz konusu büyük camialar olduğunda 7 haftada ligin rengi bile değişebilir. Galatasaray, Başakşehir’e kaybetmese önünde bambaşka bir sayfa açılırdı. Hâlâ da bu şansını kaybetmiş değil. Fenerbahçe’nin 1 puan gerisinde olsa da kazanırsa psikolojik üstünlüğü ele geçirir. O yüzden bu derbi iddiasız bir derbi değil tam tersi kazanan için lig yeni bir boyut kazanır. Çaykur Rize bugün Başakşehir’e yener, üstüne Galatasaray derbiyi kazanırsa şampiyonluk değil ama Şampiyonlar Ligi ön elemesinin kapısı pekala açılabilir.


YORUM YAZ