MENÜ

Seba farkıyla!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Futbolun mantığı, Arsenal'in kadro kalibresiyle Beşiktaş'a karşı favori olduğunu söyleyebilir. Fakat Beşiktaşlı oyuncuların motivasyon kaynağı Süleyman Seba olunca mantık bir kenara çekilir, yüreğe selam durur. Arsenal, Beşiktaş için mantık hesabıyla yenilecek bir takım olmayabilir ama 1. saniyede Demba Ba'nın direk kaleye gönderdiği şut Wenger ve öğrencilerini saygı duruşuna ikna etmek adına belirleyiciydi.

Beşiktaş'ta geçen sezondan beri bir sağ bek sıkıntısının olduğu gün gibi aşikar. Tigana dönemi Beşiktaş'a geldiğinde ön liberodan Milli Takım'a kadar yükselen Serdar Kurtuluş'un Mustafa Denizli döneminde Gaziantep'e bir orta saha oyuncusu olarak gittiği hatıralarda tazeliğini korur. Fakat Gaziantep'te mecburiyetten sağ beke evrilmesi ona Beşiktaş'ın kapılarını tekrar açmıştı.

Biliç kağıt üzerinde Serdar'ın yeterli bir sağ bek performansı vereceğini düşünse de pratikte durum çok farklı gerçekleşti. Yoksa Biliç'le yapılan muhteşem sezon başlangıcının Olimpiyat'taki Galatasaray derbisinde sekteye uğramasını nasıl izah edebiliriz? Serdar-Bruma karşılaşması sanırım sezona damga vuran enstantaneydi. Zira Serdar ayakta kalsa belki de Beşiktaş Şampiyonlar Ligi biletini Galatasaray'ın yerine doğrudan alacak ve milyonlarca Euro kara geçecekti, şimdi Arsenal karşısında ter dökmeyecekti.

Biliç'in eseri

Biliç, yönetime istediği hücumcu sağ beki aldıramadı. Kayseri'den Sefa Yılmaz'ı alsalardı bu sezon ikinci bir Caner Erkin performansına şahit olabilirdik. Biliç'in sağ bek zaafına karşı Wenger, Temmuz ayında dünyanın en seri forvetlerinden biri olan Alexis Sanches'i kadrosuna katarak takımın 3. bölge temposunu Podolski'giller seviyesinin üzerine çıkardı. Arsenal'in tıkandığı noktalardan biri buydu ve Wenger artık ön bölgede kusursuza yakın bir takıma sahip.

Arsenal'in kanat oyununa bağlı temposuna önlem için Biliç, İsmail'i sağ beke dikti. Slaven, EURO 2008'de Herenveen'in ofansif orta sahası Pranjic'i Hırvatistan'ın sol beki yaptığında hem takımının hem de oyuncusunun kaderini değiştirmişti. Pranjic, bir sezon sonra Van Gaal'in Bayern Münih'ine bir sol kanat oyuncusu olarak transfer olmuştu.

İsmail bundan sonra futbol hayatına sağ bek olarak devam eder mi bilinmez ama Casorla'nın karşısındaki kararlı oyunu Beşiktaş'ın sağ kanat savunmasını Necip ile Serdar'ın bir seviye üstüne çıkardı.

Özellikle ilk yarı boyunca Beşiktaş beklentilerin ötesinde bir oyun oynadı. Belli ki Biliç futbol kamuoyunu ikna ettiği gibi oyuncularını Arsenal'i eleyeceklerine inandırmış. Demba Ba-Pektemek uyumu 3. bölgede Beşiktaş'a nefes aldırdı. Pedro Franco'nun oyun okuma ve top kullanma becerisi ilk yarının en dikkate değer unsurlarıydı. Geçen sezon Chelsea'de çok az forma şansı bulsa da özellikle Şampiyonlar Ligi'nde çektiği 5 şutun 3'ü çok kritik gol olarak tabelaya yansıyan Demba Ba, Almeida'ya oranla çok daha nişancı ve yıpratıcı bir santrfor. Gerçekten fark yaratıyor. Oyun konsantrasyonu ve enerjisi çok yüksek.

Ramsey'in yokluğu avantaj

Arsenal, nefis bir hücum hattına sahip olsa da stoper rotasyonunda SOS veren bir takım. EPL açılış maçında Cristal Palace'lı Hangeland'tan yedikleri yan top golü en büyük zaafları. Southampton'dan aldıkları sağ bek Chambers'i Mertesacker olmadığı için mecburen stoper oynatıyor olması Wenger'in uykularını kaçırıyor.

Oğuzhan, Wenger'i sahada en yakından tanıyan Beşiktaşlıydı. Eski hocasını futboluyla olmasa bile Ramsey'i attırdığı için son zamanlarda en çok kızdıran oyuncu oldu. Çünkü Ramsey 2013 Ağustos'taki Fenerbahçe maçından bu yana müthiş bir gelişim içinde. Geçen bir yılda değişen sadece Ramsey'in imajı değil, aynı zaman futbol karakteriydi. Arsene Wenger'in, oyunu Galli üzerinden kurguluyor oluşu Ramsey'in rövanştaki yokluğunun ne anlama geldiğini sanırım daha iyi anlatır.

Normal şartlar altında bu tur Wenger'in kalkınma planındaki en kritik eşik. Fakat bu kez Seba'nın manevi desteğiyle Beşiktaş Wenger'in Devler ligi zincirini kırma şansını Londra'ya taşıdı.

YORUM YAZ