MENÜ

Şampiyonluk kaçarsa taşlar yerinden oynar

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe’yi her anlamda çok zor bir yaz dönemi bekliyor. Şampiyon olursa belki işler daha kolay olacak gibi görünebilir. Ama olamazsa yönetim de, hoca da, kadro da depreme hazır olsun.

Fenerbahçe şampiyonluğa mecbur çünkü;

Aziz Yıldırım’ın 18 yıllık başkanlığı süresince Fenerbahçe’nin 2.’lik sayısı (8) şampiyonluk sayısından (6) fazla. Bu süreçte Yıldırım 2 kez 4.’lük, 1 kez 3.’lük, 1 kez de 6.’lık yaşamış. Doğal olarak Fenerbahçe bu sezon şampiyon olamazsa Aziz başkan 19 yılda 9 kez ikincilik görmüş olacak ki, bu zaten, “Şike davasında karar çıksın bırakacağım” diyen Yıldırım’ı hayli zor duruma düşürecek.

Fenerbahçe şampiyonluğa mecbur çünkü;

Bir kulübün yaşaması ve büyümesi için sportif başarının sürdürülebilir olması elzemdir. Fenerbahçe, 2008-09 sezonundan bu yana Şampiyonlar Ligi’ne katılamıyor. Yani 3 Temmuz sonrası Avrupa’dan men cezasının da etkisiyle tam 8 yıldır UEFA gelirlerinden mahrum. Yine de Fenerbahçe hep rekabetçi kadrolar kurmayı başardı. Hele bu sezon 70 milyon Euro’luk yatırımla tarihin zirvesine çıktı. Şampiyon olamazsa, başkan, Pereira’yı göndermekle ateşi söndüremeyecek ve mesaisinin önemli bir bölümünü, “Fenerbahçe, geçen yıl İsmail Kartal ve yaşlı kadrosuyla da bunu başarmıştı. Yönetim 70 milyon Euro’yu ikinci olmak için mi harcadı?” sorusunu cevaplamaya harcayacak.

4 maçlık cezanın çelişkileri

2013-14 sezonuydu. Fenerbahçe, Ersun Yanal yönetiminde gittiği Trabzon’da ilk yarıyı 1-0 önde kapatmışken, geçen hafta hakeme saldıran holiganın atladığı tribünde aynı direk yerinden sökülmüş ve çıkan olaylar sebebiyle müsabaka tamamlanamamıştı. Yanal ve futbolcuları soyunma odasına koşar adım gittiler, ne Fenerbahçe kafilesine ne de hakem heyetine fiili bir saldırı oldu. PFDK, toplanıp Trabzonspor’a 5+1 maç seyircisiz oynama cezası verdi.

Bu fark neden?

2015 yılının Temmuz ayında PFDK üyeleri değiştirildi yeni bir kurul oluşturuldu. Trabzonspor’a 4 maçlık cezayı bu yeni kurul oy çokluğuyla (4’e 3) verdi. İki farklı kurul, aynı kulüplerin karıştığı olayda, daha da ağırlaşmış saha eylemlerine rağmen nasıl oluyor da farklı karar veriyor? Peki bu durumda hangi kurulun kararı doğru?

Ceza caydırıcı olmalı

2006-07 sezonunda Manisaspor kalecisi Bülent Ataman, Sakaryaspor maçında Cüneyt Çakır’a saldırıp 20 maç ceza almış, Tahkim Kurulu kararı 12’ye bağlamıştı. 2013-14 sezonunun başında Engin Baytar, Erzurum’da oynanan Süper Kupa finalinde Cüneyt Çakır’ı saha içinde tartakladıktan sonra 11 maç ceza aldı. Cezanın en temel prensibi caydırıcı olmasıdır. TFF’nin hukuk kurulları o dönem bu cezalarla hakemlere, ‘Rahat olun biz sizi koruyoruz’ mesajını vermişti. Şimdi PFDK’nın Trabzonspor’a verdiği 4 maç seyircisiz oynama cezasına bir de bu açıdan bakmak gerek.

YORUM YAZ