MENÜ

Kilit adam Isla!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe bugüne kadar oynadığı resmi maçların tamamında topa daha çok sahip olan taraftı. İlk 5 haftada Trabzon ve Başakşehir gibi topa yatkın takımlar ile oynamasına rağmen Galatasaray (yüzde 60) ve Beşiktaş’ın (yüzde 57) önünde (yüzde 62 ile ligin en çok topa sahip ekibi Fenerbahçe. Fakat bunu bir baskı oyununa çeviremedikleri için ligin en çok şut atan 5 takımının arasına giremediler. Geçen sezondan çok farklı bir takım ve oyun yapısına sahipler. Topun karşısına geçtiklerinde bocalıyorlar. Beşiktaş’tan topu alarak işe başlamaları gerek.

Savunarak değil oynayarak

Beşiktaş enine de boyuna da iyi oynayan bir takım. Şayet Aykut hoca ikinci ön liberosunu da sahaya sürerse oyun pratiği tavan yapmış rakibine karşı geçişlerde bol top kayıplı bir derbi izletir. Edilgen kalmak Fenerbahçe adına büyük risk. Aykut Kocaman Beşiktaş’ı savunarak değil oynayarak yenebilir. Maç Kadıköy’de, Fenerbahçe’nin çıkışa ihtiyacı var ve bu takımın şampiyon olabilmesi için yarıştaki rakiplerini yenerek işe başlaması gerek.

Janssen’in rolü değişebilir

Janssen isim olarak Aykut hocanın hayalindeki santrfor olmasa da cisim olarak istediği tarzda bir forvet. Alanya’ya karşı gol atmasından daha kıymetli olan kendine pozisyon hazırlaması ve rakipten kaptığı topla penaltı kazandırmasıydı. Beşiktaş karşısında ilk 11’de Janssen başlar ama 60 sonrası için Soldado’lu yeni bir plan hayata geçebilir. Beşiktaş gibi stoper etkinliği yüksek bir rakibe karşı Soldado’nun arkasındaki yırtıcı Janssen rolü işe yarayabilir. Ve elbette Aykut Kocaman Valbuena’nın Beşiktaş pratiğinden maksimum faydalanmalı. Valbuena’nın geçen sezon Lyon formasıyla Beşiktaş’ı bitiren adam olması önemli bir detay. Orta sahada 3’lü durmalarına rağmen Ozan’ın sol iç oynadığını söylemek zor. Valbuena’yı korumak ve ona seçenek sunmak adına Ozan’ın sola gitmesi şart.

İş orta sahada çözülür

Orta sahada oyunun yönünü değiştirecek oyuncu eksikliğini fazlaca hissediyor Fenerbahçe. Beşiktaş (Oğuzhan, Atiba, Tolgay) Başakşehir (Emre), Galatasaray (Fernando), Trabzonspor (Sosa) bu konuda çok daha avantajlı durumda. Ozan’ın bu rolü şimdiye kadar alması gerekirdi ama güven tamirinden buna fırsat bulamadı. Beşiktaş’a karşı topu yavaş dolaştırmak işe yaramaz, rakibi şaşırtacak, terse 40 metrelik topları atacak oyuncuyu çıkarmaları şart. Josef ya da Ozan bu topları atamazsa Alanya maçında olduğu gibi herkes sağ öndeki Giuliano’yu arar. Bu da Giuliano’nun oyun metrajını uzatması anlamına gelir ki, 60. dakika sonrasını görmesini zorlaştırır.

Caner-Babel’e karşı Alper Potuk

Fenerbahçe ligin topa en çok sahip takımı olsa da pas bağlantılarında ve oyuncu uyumunda sorun yaşıyor. Mesela Babel ile Caner arasındaki pas bağlantısına sahip bir ikili yok Fenerbahçe’de. Ya da Fernando-Ndiaye uyumunda bir orta sahası. Fakat aşılmayacak bir sorun değil, yeni kurulan bir kadro olduklarından bolca pratiğe ve idmana ihtiyaçları var. Beşiktaş’ı durdurmak için öncelik topu onlardan almaktan ve sonrasında Caner ile Babel’in arasına bir oyuncuyu sokmaktan geçiyor. Orta üçlünün sağ içinde Dirar olsa belki Alper ile başka bir düzen mümkün olabilirdi ama Faslı oyuncunun sakatlığından dolayı plan değişecek. Dirar’ın rolüne Alper soyunursa dinamizmi, top kapma becerisi ve baskı isteğiyle Caner-Babel uyumunu bozabilir.

Sorun ters kanatta

Fenerbahçe’nin yeni düzeninde Isla’nın rolü çok önemli. Ligde 13 kilit pas atarak Caner ile birlikte bu alanda liderliği elinde bulunduran Isla, Babel ve Caner’e karşı savunmada geri koşuların adresi olabilir. Ama bence asıl farkı hücumda yaratma ihtimali yüksek. Alper ve Giuliano’nun boşalttığı koridoru kullanabilmesi maçın yönünü tayin eder. Elbette sorun ters kanatta bir İsla’nın olmamasında.

YORUM YAZ