MENÜ

İhtiyarlara yer yok (mu?)

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bunu tartışmaya bile gerek yok. Fakat 1930’dan bu yana oynanan Dünya Kupaları tarihinde mutlu sona ulaşan 60 yaş üstü antrenör olmadığını biliyor muydunuz? Del Bosque 2010’da İspanya’yla şampiyon olduğunda 60 yaşındaydı ve bugüne kadar kupa kaldıran en yaşlı hoca olarak tarihe geçmişti.

Dünya Kupası’nda şampiyon antrenörlerin yaş ortalamasının 49,5 olduğu düşünüldüğünde bu turnuvada bir çok tabu gibi bu da ‘yıkılabilirler’ listesine girecek.

Brezilya 2014’te son 16 içerisinde 9 hoca 60 ve üzeri yaştayken, 4’ü 50-60 arası sadece 3’ü 40-50 aralığındaydı. Çeyrek final de ihtiyar delikanlıların hegemonyasında oynanacak. 8’de 5 (Scolari 66, Pekerman 65, Van Gaal 63, Pinto 62, Sabella 60), 60 yaş ve üstü iken, 50’lerin tek temsilcisi Löw (54)olacak.

Beckenbauer, İtalya 90’da Almanya ile kupayı kaldırdığında 45 yaşındaydı. O turnuvadan bu yana 50 yaş altında hiç bir antrenörün mutlu sona ulaşamadığını hatırladığımızda Wilmots (45) ile Deschamp’ın (46) gizli favori statüsünde saklanacağına şüphe yok. Tüm bu istatistikler ışığında Löw’ün kupayı kaldıracağını mı düşüneceğiz? Kim bilir?

Löw’ün çelişkileri

Dünya Kupası 2. turunda favori olan takımların tamamı çeyrek finali görse de Kolombiya-Uruguay eşleşmesi dışında rahat geçen maç olmadı. Hele Almanya-Cezayir maçında Löw’ün gösterdiği antrenörlür performansı vasatı aşamadı. Neden mi? Löw, Almanya’yı Pep Guardiola’nın yörüngesinde dönüştürüyor. Pep’in Barcelona’da icra ettiği, Bayern’de de oynatmaya çalıştığı total futbol esintilerini görüyoruz Löw’ün takımında. Almanya’nın birinci önceliği artık topa sahip olmak. Fakat Löw’ün 4 stoperli dizilişi sistemi kırıp döküyor. Pep’in Barcelona’da Alves-Abidal ya da Maxwell, Bayern’de de Rafinha (Lahm)-Alaba ile oynadığı kanat oyununu Löw, Hövedes ve Mustafi ile oynamaya kalkınca öndeki 6’ya ayak uyduramayan geri 4’lü genelde orta yayda rakibe yakalanıyor. Kaleci Neuer’in Cezayir karşısında topa ceza sahası dışında 19 kez dokunmasının birinci sebebi buydu. Cezayir karşısında Mustafi sakatlanana kadar ısrarla bunu sürdürmesi Löw’ü Alman futbol kamuoyunun hedefi haline getirdi.

Alman futbolunun Kaiser’i Beckenbauer’in muhalefetine rağmen santrforsuz pas oyununa geçen Löw için Fransa maçı gerçek bir test olacak. Önünde çok seçenek de yok aslında. Ya Lahm-Groskreutz-Durm’dan ikisini kanatta kullanacak ya da 4 kıpırdamaz stoperin arkasında Neuer’i Benzema’yla başbaşa bırakacak.

İyi ki kalecilerin turnuvası

Brezilya 2014 bol gollü, heyecanlı bir turnuva olduğu kadar iyi kaleci performanslarıyla da hafızalarda yer edecek. Alman Neuer, Cezayir karşısında lidero kaleci tanımını literatüre kazandırdı. Meksikalı Ochoa, Şili kalecisi Bravo, Kosta Rikalı Navas, İsviçreli Benaglio, Belçikalı Courtuois ve tabii ki ABD’li Tim Howard. Turnuvada ilk turun gol ortalaması 2,83, ikinci turunki 2,25. Golcülerin bu kadar formda olduğu bir Dünya Kupası’nda kalecilerin böylesine büyük oynaması belki de bizleri tarihi bir rekordan mahrum bırakıyor.

YORUM YAZ