MENÜ

Dünyaları ayrı, hedefleri aynı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde hayata gözlerini yuman Johan Cruyf'tan bayrağı devralan Guardiola için, izleyenlerin eğlencesi önemli. Tıpkı Rijkaard'ta olduğu gibi.
Sezon sonu Bayern'den ayrılıp City'nin başına geçecek Guardiola için bu sezon Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldırmak herşeyden daha önemli. Peki, antrenörlük kariyerinde Barcelona ile kaldırdığı 2 Devler Ligi kupası olmasına rağmen bu seneyi özel kılan ne olabilir? Heynkens'in 3 kupasının baskısından başka birşey değil bu.

Bayern Münih'i Jupp Heynkens'ten bir Şampiyonlar ligi şampiyonu olarak alsa da 3 yıllık Bavyera serüveninde şu ana kadar bu başarıyı tekrarlama imkanı bulamaması Pep'i çoktan Almanya'nın en tartışılan hocası yaptı bile. Ama aynı Guardiola'nın Alman futboluna kazandırdıkları ne olacak? Joachim Löw'ün 2014 Dünya Kupası'nı kazanan Alman Milli Takımı'nı Pep'in yörüngesine oturtup pas oyunuyla kazandığı kupayı görmezden mi geleceğiz?

Diego Simeone... Disiplin, fizik, akıl, savunma.

Simeone için idmanlar ezberlenmiş hareketler bütününün her gün tekrarı anlamına gelir. Ezberle, uygula. Daha iyi ezberle daha iyi uygula. Mükemmel ezberle kusursuz uygula. Atletico Madrid'li herhangi bir futbolcu golü kaçırabilir ama pozisyon hatası yapamaz.

Diego Simeone, River Plate'i çalıştırırken Radamel Falcao'yu oynatan ve geliştiren adamdı. O süreçte Rodellega Kolombiya Milli Takımı'nın birinci santrforuyken Falcao, Simeone fırınında pişti, Porto'nun yolunu tuttu ve Kolombiyalıları için Rodellega'dan önce gelir oldu. Benzer bir durum Alexis Sanches için de geçerliydi. Şilili daha genç olduğu için Falcao kadar süre alamıyordu ama River ile gelen 2008 şampiyonluğu sonrası Udinese'nin yolunu tutarak kariyerindeki en önemli basamaklardan birinin üzerine çıkıyordu.

Total futbol mu Catenaccio mu?

Nasıl ki dünya üzerinde total futbol Michels'ten Cruyf'a, Riijkard'tan Guardiola'ya gelişerek ulaştıysa, aslında Helenio Herrera'nın Catenaccio'su da aynı evrelerden geçti denebilir. Tıpkı Simeone gibi Arjantin'de dünyaya gelen Herrera'nın, 18 yaşından sonra geldiği Fransa'da kendine yepyeni bir hayat kurmakla kalmadı dünya futboluna da asma kilit'i öğretti. 1960'ların İnter'ini iki yıl üst üste Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonu yaptı. Onun başlattığı akım 1982 İtalya'sını dünya şampiyonluğuna taşırken, yıllar içinde Mourinho'dan Simeone'ye kadar her futbol aklı bu oyun tarzına emek verdi, geliştirdi. 2010 Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Pep Guardiola'nın Barcelona'sını eleyen Mourinho'nun İnter'i finalde de Bayern'i yenerek kupayı kazandığında Diego Simeone'ye ilham kaynağı olmuştu. Günümüzde dünyanın en iyi savunma takımlarından birini yarattı Diego. 2011 Aralık'ın da Gregori Manzano'nun yerine Atletico'nun başına geçen çılgın Arjantinli aynı sezon Avrupa Ligi'ni kazanırken kendisine en büyük katkıyı veren River Plate'teki öğrencisi Radamel Falcao ve Arda Turan'dan başkası değildi.

4 yıllık Atletico'nun Madrid kariyerine 1 La Liga şampiyonluğu, 1 şampiyonlar ligi finali, 1 İspanya Kupası, 1 UEFA Süper Kupası, 1 de İspanya Süper Kupası sığdıran Simeone için artık hayattan da Real'den de rövanşı alma zamanı geldi.

Tek ortak noktaları kaderleri

Askeri disipline dayalı sert ve ciddi idmanlarıyla oyuncularının sahada kat edecekleri mesafeleri bile ölçebilir hale gelen Diego ile Pep Guardiola'nın hayattaki belki de tek ortak noktaları kaderleri. İkisi de futbolculuklarında şampiyonluk yaşadıkları takımlarını antrenör olarak da mutlu sona ulaştırmayı başararak tarihe geçtiler.

1990 ile 2001 arasında Barcelona ile 6 kez La Liga'yı kazanan Pep ve arkadaşlarının zincirini 1996'da Radomir Antiç, Solozabal, Caminero, Munoz ve Juan Vizcanio ile kıran Diego Simeone tam 18 yıl aradan sonra Atletico'yu La Liga şampiyonluğuna taşıyarak inanılmazı başarmıştı.

Diego Simeone, teknik direktör olarak göreve başladığı 2011 Aralık'ından bu yana 1995-96 sezonunun MVP'si Caminero'yu Sportif Direktör, orta sahadaki partnerlerinden kıvırcık Vizcanio'yu ise yardımcısı olarak Atletico'da yanında tutuyor. Belki Fatih Terim-Müfit Erkasap ilişkisi yok aralarında belki ama Diego idman tesislerinin kapısında görüldüğünde bir Fatih Terim etkisi yarattığını Arda Turan'ın anlatmışlığı var.

Tabii o dönem Diego Simeone saha içi ve dışındaki sertliğiyle doğal bir şeflik pozisyonu alsa da sahada yetenekleriyle herkesi kendine hayran bırakan Caminero'ydu. Hayati hayli çalkantılı geçen ve 2009 yılında yargılanıp ceza alan Caminero sonrasında çok karizmatik bir futbol direktörüne dönüşebildi. Simeone'nin eski takım arkadaşından vazgeçmeyişinin de buradaki rolü yadsınamaz tabii.

Simeone'ye bu kez tren lazım

Ve gelelim bu geceye. Madrid'deki ilk raundu Simeone kazandı, ama Pep'in takımı Münih'te bıktırıcı bir baskı ile Atletico'yu bekliyor. İlk maçta Diego ve askerleri kalenin önüne bir otobüs çekerek 1-0'ı korumuştu ama sanırım Allianz Arena'da bu gece bir trene ihtiyaçları olacak.

YORUM YAZ