MENÜ

Önyargılar ve Yanal

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ersun Yanal’ı insani ilişkileri, özel hayatı ve futbolcularıyla yaşadığı gereksiz polemikler sebebiyle eleştirebilirsiniz.

Bu eleştirileri başka birçok teknik adam ve hatta işi ‘yönetmek’ olan karar vericiler için de yapmak mümkün. Ancak sadece futbol ve futbol odaklı tercihler üzerinden hareket edecek olursak o zaman Ersun Yanal’ın milli takım hariç her kulüp için şans olduğunu söylemek gerekir.

Bunu sadece ben de söylemiyorum üstelik. Kendisiyle daha önceki dönemlerde beraber çalışmış, aynı odayı paylaşmış, sonrasında arası bozulmuş yöneticiler bile konu buraya geldiğinde, asla Yanal’a toz kondurmamaktadır. Son olarak kendisiyle uzun süre çalışmış bir başkan olarak Sadri Şener’in yolladığı, “Yönetim transferi Yanal’a bırakmalı, biz öyle yapmıştık. Kendisi bu işte iyidir” mesajı da dikkate alınması gereken bir mesajdır.

Yanal yerlide ilk tercihti

Gelelim bu işlerin Trabzonspor’da nasıl yürüdüğüne ve Yanal ile nasıl yürüyebileceğine. Bir kere net olarak belirtmekte fayda var ki, Trabzonspor macerasını uzun zamandır yakından izlediğim Başkan Hacıosmanoğlu’nun aklında birlikte çalışmak istediği hep 3 öncelikli isim vardı... Yabancılarda Lucescu ve Halilhodzic, yerlide ise Ersun Yanal. Hatta hatırlayanlar olacaktır, Hacıosmanoğlu, Nuri Albayrak yönetiminden ayrılıp başkanlık için çalışmaya başladığı ilk dönemde de Yanal ismini telaffuz etmiş, Albayrak erken davranıp işi bitirmişti.

Neyse, tarihte yolculuğa gerek yok. Başkanın Yanal’a ve onun oyun felsefesine inancı büyük. Futbol bilgisine, oyuncu tercihlerine de çok inanıyor. Her kulüpte olduğu kadar Trabzonspor’da da oyuncu önerenler, işi çok iyi bilenler (!), tanıdık teklif edenler var ve olmaya devam edecek. Ancak Ersun Yanal ismi ve tercihleri bu tip birçok sıkıntıya önemli bir barajdır. Bugün adı lazım değil birçok teknik adamın her türlü kararı tartışılabilir ama Yanal’ın listesi her önyargıyı yerle bir edecek türdendir.

Başarı kıstası...

Onur Kıvrak’tan Colman’a, Selçuk’tan Arda Turan’a, Egemen Korkmaz’dan Burak Yılmaz’a kadar Trabzonspor’a ve şimdi de Türk futboluna hizmet eden birçok isme dokunmuşluğu vardır. Astronomik sayılamayacak maliyetlerle yaptığı tercihler ve ortaya çıkardığı yıldızlar yeni dönem için hem yönetimin hem de kulübün şansıdır.

Bu nedenledir ki, Trabzonspor’da yeni sezonda kendi kadrosunu ve sistemini oynatma şansı bulacak olan Ersun Yanal’ın başarı ihtimali bu sezon yaşananların çok ötesindendir. Başarı nedir peki diye soracak olursanız...

Bu, başlı başına bir yazı konusudur ama bence başarıya giden yol, Trabzonsporlular’ı stada çekecek futbol, kaybettiğinde bile alkışlanacak mücadele ve elindeki kadrodan 2-3/3-4 yıl bandında faydalandıktan sonra onların yerine yenilerini koyabilme yeteneğidir. Şampiyonluk, Şampiyonlar Ligi, Avrupa’da başarı gibi beklentiler bu süreçlerin beraberinde gelecek hedeflerdir.

YORUM YAZ