MENÜ

Geçmişten kalanlar (2. bölüm)

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

1974 Batı Almanya

Türkiye’den Dünya Kupası’na giden ilk hakem olan Doğan Babacan, Batı Almanya-Şili maçında Carlos Caszely’ye gösterdiği kırmızı kartla da tarihe geçti. Çünkü bu kart, dünya kupalarında gösterilen ilk kırmızı karttı. 1974 finallerinin açılış maçı ertelendi. Çünkü kale direklerini dikmek kimsenin aklına gelmemişti. Finalde Cruyff’lu Hollanda’yı 2-1 yenen Batı Almanya şampiyon oldu.

1978 Arjantin

Hollandalı Johann Cruyff ve Alman Paul Breitner, Arjantin’deki cunta rejimini protesto ederek kupaya katılmadı. Finalde Arjantinli oyuncular, Hollandalı Rene Van der Kerkhof’un giydiği plaster alçının tehlikeli olduğunu ve bu şekilde oynamasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Sorun, Hollandalı oyuncuların maçı terk etmekle tehdit etmesiyle çözüldü. Nihayet oynanan maçı, Arjantin 3-1 kazanarak kupanın sahibi oldu. İtalya ile İngiltere arasında oynanan maçı ise ne İtalyan ne de İngiliz televizyonları naklen yayınladı. Çünkü birçok kişinin maçı seyretmek için işini bırakacağını düşünmüşlerdi.

1982 İspanya

Tüm kıtaların temsil edildiği ilk turnuva oldu. Batı Almanya ve Avusturya’nın birlikte gruptan çıkması için Almanlar’ın sahadan 1-0 galip ayrılması yeterliydi. Maç 1-0 B. Almanya’nın lehine olunca iki takım da birbirine gol atma girişiminde dahi bulunmadı. Fransa Teknik Direktörü Micheal Hidalgo, bu fazla dostane tutumlarından dolayı iki ülkeye de Nobel Barış Ödülü verilmesi gerektiğini söyledi. Gruptaki 3 maçını da berabere bitirip, sadece 1 gol averajla üst tura çıkabilen İtalya, finalde B. Almanya’yı 3-1 mağlup ederek kupayı kazanmayı başardı.

1986 Meksika

Fas, kupa tarihinde grubunu lider tamamlayan ilk Afrika ülkesi oldu. Arjantin’in yıldız futbolcusu Armando Diego Maradona’nın çeyrek finalde İngiltere’ye attığı iki gol de, şampiyonanın en çok konuşulan konusu oldu. Maç sonrasında bütün izleyicilerin görmesine ve tüm kameraların görüntülemesine rağmen Maradona yumruğuyla attığı golü reddetti ve şu yorumu yaptı: Bu Tanrı’nın yardımı ve Maradona’nın kabiliyetiyle kazanılmış bir vuruştur. Daha sonra ‘Tanrı’nın eli’ olarak isimlendirilen bu golden iki dakika sonra yine Maradona’nın orta sahadan aldığı topla İngilizler’i çalımlayıp attığı gol, kupa tarihinin en güzel golleri arasındaki yerini aldı. Finalde Arjantin, Batı Almanya’yı 3-2 yenerek, ikinci kez şampiyonluğa ulaştı.

1990 İtalya

Kamerun, Kolombiya’yı eleyerek çeyrek finale yükselen ilk Afrika ülkesi oldu. Kamerun’da forma giyen 38 yaşındaki Roger Milla, Romanya’ya attığı 2 golden sonra ‘General’ rütbesiyle ödüllendirildi. Arjantin ile İtalya arasında Napoli’de oynanan maçta Napoli taraftarları, Napoli’yi Serie A’da şampiyonluğa taşıyan Maradona’yı destekledi. Batı Almanya, finalde Arjantin’i 1-0 yenerek, şampiyonluğa ulaştı. Arjantin kalecisi Sergio Goycochea çeyrek finalde Yugoslavya, yarı finalde İtalya karşısında seri penaltılarda harikalar yaratıp takımını finale taşısa da, finalde Brehme’nin penaltısına engel olamadı.

1994 ABD

İlk iki maçında parlak bir oyun sergileyen Arjantin’in en iyi oyuncusu Maradona doping nedeniyle turnuvadan ihraç edildi. Grup maçlarında ABD’de karşısında kendi kalesine gol atan Kolombiyalı Andres Escobar, “Kendi kalene attığın gol için teşekkürler” diyen bir taraftar tarafından öldürüldü. Dünya Kupası tarihinde ilk defa bir final maçı 0-0 bitti. Uzatmalara rağmen gol atılamayınca İtalya’yı penaltılarla 3-2 mağlup eden Brezilya, şampiyon oldu.

2002 Güney Kore-Japonya


İlk kez iki ülkenin birlikte düzenlediği turnuva, Asya’da düzenlenen ilk kupa oldu. Türkiye tarihi bir başarıya imza atarak, dünya üçüncüsü oldu. Hakan Şükür’ün Güney Kore’ye 11. saniyede attığı gol, kupa finallerinin en erken atılan golü olarak tarihe geçti. Brezilya, Almanya’yı 2-0 yenerek, beşinci kez şampiyonluğa ulaştı.

2006 Almanya

Kupa’nın en çok konuşulan olayı İtalya ile Fransa arasındaki finalde Zinedine Zidane’ın, İtalyan futbolcu Marco Materazzi’ye attığı kafa oldu. Kariyerinin son maçını oynayan Zidane kırmızı kartla sahadan ayrılırken, İtalya penaltı atışlarıyla 5-3 galip gelerek şampiyon oldu.

2014 Brezilya

Brezilya, evindeki organizasyonda, yarı finalde Almanya karşısında 7-1’lik tarihi bir yenilgi aldı. Bu mağlubiyet, Brezilya’nın tarihindeki en ağır mağlubiyeti olarak tarihe geçti. 1-0’lık skorla Almanya’nın dördüncü şampiyonluğuna ulaştığı Kupa’da Arjantin üçüncü kez finalde kaybetti.

YORUM YAZ