MENÜ

Beceriksizler!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Galatasaray Erkek Basketbol Takımı, geçen hafta hepimize büyük bir heyecan yaşattı ve EuroCup’ın sahibi oldu. Ben de bu başarıda taraftarın etkisi ve Ergin Ataman’ın açıklamaları üzerine birkaç kelam edecektim. Ancak yönetemeyenler, yine rol çaldı ve gündem olmayı başardı. Galatasaray’ın EuroCup serüvenini incelediğimizde deplasmanda 4 galibiyeti, 8 mağlubiyeti var. Evindeki maçlarda ise ezici bir üstünlüğü olan takım sadece 1 mağlubiyet, 11 galibiyet almış. Bu başarıda en büyük pay, tribünleri dolduran ve salonu rakiplere dar eden Galatasaray taraftarının.

Ancak birçok kulübümüzde fazlasıyla olan beceriksizler, para gerektiğinde ilk akıllarına taraftar gelen yönetemeyenler, yine bir çuval inciri berbat etmiş ve taraftarı yolunacak kaz görmede çığır açıp Galatasaray basketbol kombinelerine akıl almaz zam yapmış. Galatasaray Basketboldan Sorumlu Yöneticisi Can Topsakal’ın ne taraftardan, ne basketboldan, ne Türkiye, ne de dünya gerçeklerinden haberi var anlaşılan. Ya da herkesi saray erkanından falan zannediyor. Topsakal demiş ki; “Artık Euroleague takımı olduk. Bütçemizi genişletmemiz gerekiyor ve bu yüzden taraftara ihtiyacımız var.” Oysa ki; güzel/kaliteli kadrolar, pahalı bilet/ürün satarak kurulmaz; doğru planlama, anlaşma, pazarlama ve sponsorluklarla kurulur. Geçen sezon kadın basketboluna sponsorluk için prensip anlaşmasına vardıkları Mektebim Okulları’na 2 ay yanıt vermeyip, takımı sponsorsuz bıraktılar. Bu hafta da basketbola ve voleybola malzeme sponsoru olan Hummel’e 4 sporcu ve başkanın bulunduğu tören sözü verip hiçbirini yerine getirmediler.

Taraftarın cebinden elinizi çekin!

Öncelikli görevleri takıma sponsor bulmak olan yönetemeyenler, olan/olacak sponsorları da böyle kaçırıp bütün yükü taraftarın sırtına yüklemeye çalışıyor. Belirlenen kombine fiyatları, adeta bir soygun ve taraftara “maça gelme” demekten başka bir şey değil. Olacaklar belli: O fiyatlara o kombineler satılamayacak. 3-5 zengine zorla satacaklar, onlar da sadece birkaç maç gelecek. Salon boş kalacak. Alım gücü düşük ama ruhu büyüklerin yarattığı en önemli kale de çökmüş olacak. Oysa yüzde 20-25 civarı bir zamla kulüp tarihinin en büyük kombine bilet satışını gerçekleştirebilirlerdi. Passolig belasına futboldan uzaklaşan binlerce insanı salona çekebilirlerdi. Böylece basketbol şubesi, dolu salon sayesinde sponsorlar için de çok daha cazip duruma gelirdi. Ancak bu bakış açısı yönetemeyenlerde yok maalesef... Takımlar taraftarıyla var olur, müşterileriyle değil. Yönetemeyenlerin atladığı en önemli gerçek de işte bu. Ve gördüğüm en başarısız Galatasaray yönetimi “bir kulüp nasıl yönetilmez”in dersini veriyor adeta! Galatasaray taraftarı umarım çabuk kurtulur!

Not: Ben yazıyı gönderdikten sonra Galatasaray yönetimi kombine fiyatlarında indirime gitmiş. Sosyal medyanın gücü mü, yoksa ölümü gösterip sıtmaya razı etmek mi bilinmez... 3 Haziran’a kadar kombine alacaklara yüzde 50 daha indirim var. Öğrencilere ayrıca bir indirim daha yapılmış. Yeterli mi? Bence yine de pahalı... Sanırım bu iyileştirme karşısında taraftar da “yetmez ama evet” diyecek.

İler tutar yanı yok

Başımıza bela ettikleri Passolig ile neler değişecekti bir hatırlayalım: Şiddet sona erecekti. Karaborsa bitecekti. Kulübe değil, şahsa ceza verilecekti. Hayat bayram olacaktı, güzel günler gelecekti. Bla bla bla... Maalesef hiçbiri olmadı. Önceki hafta Trabzon’da başkasının Passolig’iyle maça giren bir çocuk(!) bir hakemi darp etti. Sırtı sıvazlanarak serbest bırakılan şahıs kahraman oldu, Trabzonspor 4 maç ceza aldı.

Geçen hafta oynanan Beşiktaş-Kayseri maçına bilet almak isteyen birçok taraftar Passolig’in taş devrinden kalma sürekli kilitlenen sitesinden bilet alamadı. Çünkü biletler satışa sunulduğu anda yok oldu. Ve o biletler karaborsada satışa sunuldu. Hem de ne uçuk fiyatlara...

Sonuç: Bilet bulamadığı için maça gidemeyen taraftarlar, karaborsa sebebiyle Beşiktaş Stadı’nda boş 7-8 bin koltuk. Passolig bitirmek bir yana karaborsacıların hayatını kolaylaştırdı; stat kapılarında, soğukta bilet satışına son verdi. Karaborsa, Passolig sayesinde internetle ayağımıza kadar geldi.

Premier Lig şampiyonu Leicester City’nin birkaç taraftarı, önceki hafta kombinelerini karaborsada sattıkları için tribünden men cezası aldı. Türkiye’de çeşitli sitelerden adı, bloğu, koltuğu açık bir şekilde devam eden bu karaborsa bilet satışına kim dur diyecek? Hukuk mu, TFF mi, kulüpler mi?

Umudu olan var mı?

YORUM YAZ