MENÜ

Yeni bir milli takım nasıl hazırlanır?

Abone Ol Google News

2018 yılında oynadığımız son milli maç olan Ukrayna karşılaşmasının sonucuna bakmayın. Oyun olarak aramızda önemli bir futbol farkı vardı. Büyük olasılıkla futbol alanının kötü zemini onlara ayak bağı oldu. Çünkü Ukrayna çok kaliteli ataklar geliştirdi. Zaten Uluslar Ligi’nde grup birincisi olarak A Ligi’ne çıkmaları da konuklarımızın kalitesinin bir göstergesi.

Haberin Devamı

Birlikte oynamak düşüncesi yeni değil

Futbolda bir arada belli bir zaman oynamak fikri yeni değil ve bu düşünce futbol oynandığı sürece değişmeyecek. Takımın içindeki unsurlar ya da dışarıdan etkileyen faktörler değişse de, daha iyi futbol oynamak, gelişmek için birlikte yola devam etmek günümüzün temel gerçeği.

Yaratıcı hücum organizasyonları yapamıyoruz

İstatistiksel verilerin bize öğrettiği bilimsel bir gerçek var: Bir şeyi yeterince uzun süre yaparsanız, mümkün olan her sonuç zaman içerisinde ortaya çıkacaktır. Ulusal takımımızın yaratıcı hücum organizasyonları yapamadığını, kaleye anlamlı tek bir şutun bile çekilmediğinden şikayet ediyoruz. Etkili hücum yapabilmenin anahtar faktörü birbirlerini çok iyi tanıyan, birlikte uzun süre yan yana oynayan futbolcuları bir araya getirmektir. Çok şut çekmekle maç kazanılmaz. Hedefi bulan kaliteli şutlar çekilmeli. Bu da çok uzun süre çalışmakla elde edilir. BU çalışmalar milli takımda değil kulüplerde özel olarak çalışılır. Yukarıda da söylediğimiz gibi, bir şeyi uzun süre yaparsanız sonucunu mutlaka alırsınız.

Haberin Devamı

Daha becerili olan maç kazanmaz!

Ama buna karşın futbol tek başına bir beceri oyunu olsaydı daha iyi olan takımlar tüm maçlarını kazanırdı. En basit örneği son oynadığımız Ukrayna karşılaşmasıdır. Daha iyi oynadılar ancak maç berabere bitti. Futbolda becerinin dışında oyunun gidişatını etkileyen onlarca parametre vardır. Disiplin, profesyonelce yaşam, psikolojik güç, kuvvet, dayanıklılık ve devamlılık bunlardan sadece birkaçıdır. Teknik direktörlerin görevlerinden biri ise rastlantıların sonucu etkileme gücünü olabildiğince devre dışı bırakmak, en aza indirgemektir.

Oyuncu seçimi ise başlı başına bir uzmanlık konusudur. Kişiliğine, insanlığına ve futbolculuğuna her zaman kefil olduğum Mehmet Topal ile devam etmek başka bir oyuncunun gelişmesine engel olmak demektir. Yeteri kadar oynadı, görev artık başka bir gencin olmalı. Bazı oyuncular var ki, geleceğin takımı için yeterli görünmüyorlar. İsim vermek istemiyorum. Sadece çabuk olmak Milli takım düzeyi için yeterli olmaz dersem sanırım ipucu vermiş olurum…

YORUM YAZ