MENÜ

Temel sıkıntı topla fazla ve gereksiz oynamak…

Abone Ol Google News

Geçen hafta oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçına ilişkin bana sorulan birçok soru oldu ama bu sorulara yanıt vermek yerine dikkatleri kaleci Altay üzerine çekmeye çalıştım. Geçen hafta olduğu gibi Antalyaspor karşısında da, Fenerbahçe’nin en iyi oyuncusu kaleci Altay’dı. Fenerbahçe ve Türk futbolu büyük bir kalecinin ayak seslerini duya dursun biz maça dönelim.

Haberin Devamı

Oyunun geneline bakıldığında Fenerbahçe’nin istekli oyununu izledik. Erken yenilen golde Jailson’un ne yapmak istediğini anlamak çok güçtü. Çünkü Umut’un önünü boşaltıp gol atması için adeta kenara çekilen bir savunma oyuncusunu bunca yıldır ilk kez görüyorum. Bir kaza golü desek değil, bir hata golü desek hiç değil. Jailson’un, Ufuk’a açtığı gol yolunu anlayan varsa beri gelsin!

Artık çok net görülüyor ki büyük takımların temel sıkıntısı topla fazla oynamak. İstatiksel verilere bakıldığında Fenerbahçe neredeyse rakibinden dörtte üç oranında daha fazla topla oynamış ve yine rakibine göre sayısız pas ve orta yapmış. Ama tabela Fenerbahçe’nin yenildiğini gösteriyor. Pas oyunu kaybediyor, direkt futbol kazanıyor! Ya paslar doğru yapılmıyor ya da pas oyunu rakip savunmanın çabuk toparlanmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Fenerbahçe oyunu hızlı oynamak adına telaş ve acelecilikle olgun ataklar geliştiremiyor. O acelecilik içinde soğukkanlı olarak bildiğimiz Kruse bile rakibin hatası sonucu kaptığı topu aut çizgisi üzerinden kaleye şutluyor. Oysa Vedat Muriqi gol için çok uygun durumdaydı. Eğer pas verebilseydi Vedat topu boş kaleye yuvarlayacaktı.

Fenerbahçe’nin iki beki Isla ve Diar’ın bile rakip kale önünde oynadığı bir karşılaşma bir futbol gerçeğini daha gözlerimiz önüne serdi. Çok oyuncuyu rakip ceza alanı etrafına ve içine göndermek kazanmanın garantisi olamıyor. Fenerbahçeli Zazic’in bir kafa vuruşu gol olacakken Muriqi’e çarptı. Çok oyuncuyla hücum yapmaktansa ne yaptığını bilen futbolcularla atağı geliştirmek daha iyi sonuç verir.

Ersun Yanal’ın maç sonunda söylediği anlamsız, hiç kimseyi tatmin etmeyen, tribüne oynayan sözleri de gösteriyor ki Fenerbahçe gelecek haftalarda da ne yaptığını bilen olgun ataklarla futbol oynayan bir takım haline gelmek için epey çaba harcayacak…

YORUM YAZ