MENÜ

Sergen Yalçın ne istediğini bilmiyor gibi…

Abone Ol Google News

Bir teknik direktörün takımına katkısı çok yönlü olabilir ancak ilk başta yaptığı tercihlerin kendine dönmemesi için futbolcu seçimini ince eleyip sık dokuması gerekir. Hangi oyuncularla sezona başlamalı, hangileri ile yolları ayırmalı? Geçmişte başarılı olan futbolcular bugün için yetersiz konuma gelebilir. Bunları saptayacak olan teknik direktördür. Örneğin Paok maçının kaybedilmesinde başrolü oynayan Vida Konyaspor karşılaşmasında da dört gol yedirdi takımına. Paok’dan yenilen goller Lens’in üzerinde kaldı ama Konya maçı her şeyi gözler önüne serdi. Vida’yı oynatıp takım bulmak uğruna Beşiktaş ligde çok zor günler geçirebilir.

Haberin Devamı

Atan kadar durduran oyuncular da önemlidir

Beşiktaş geçen sezon duran top organizasyonlarından en az gol yiyen takımdı. Oysa burada bir yanılma söz konusu. Beşiktaş rakip kale önünde köşe vuruşu kullanırken geriye dönememek yüzünden epeyce gol yemişti. Top geriye döndüğünde atan kadar durduran oyuncular da önemli hale gelir. Beşiktaş’ın bu sezon çektiği sıkıntıların başında bu unsur vardır. Artık köşe vuruşu demek birliklerin saklandıkları yerden açık alana çıkması, bu nedenle daha savunmasız kalıp açık vermesi demektir. Kendi sahasında bekleyip karşı ataklarla rakiplerini cezalandırmak isteyen çok takım var ligimizde. Bu nedenle durdurucular büyük takımların dikkate alması gereken en temel unsurlardan biridir.

Haberin Devamı

Teknik adamlar sadece sezgilerine mi güvenmeli?

Son dönemlerde futbol istihbaratından sıkça söz etmiştik. Teknik direktörlerin işi dünyanın her yerinde pamuk ipliğine bağlıdır. Bu ipi güçlendirmek için futbol istihbaratı konusunda en küçük ayrıntılara bile dikkat edilmeli. Teknik adamlar sezgilerine ve futbol deneyimlerine güvenebilirler ama bunlar istatistik ve verilerle desteklenmediği zaman altı boş kalır.

Sergen Yalçın en başta takıma 10 oyuncu gerektiğini söyledi ancak bu oyuncuların kim olduğuna ilişkin ortaya net bir bilgi çıkmadı. Eğer somut bir şey olsaydı basın mensupları mutlaka bir ucundan tutarlardı bu bilginin. Şu salgın döneminde büyük borçları olan takımların 10 oyuncu transfer etmesi kolay da değil gerçekçi de değil. Kaldı ki şu ana kadar Beşiktaş 5-6 oyuncu transfer de etti. Kanımca daha önemlisi transferden çok hangi oyuncularla yola devam edileceğine tam anlamıyla karar verilememesidir. Boyd Beşiktaş’ın beklentilerine çare olacak bir oyuncu olmadığı halde Sergen Yalçın ona dört elle sarılmış durumda. ABD’de futbol 10. Sıradan birinciliğe geldi de bizim mi haberimiz yok.

İyi futbolun tek bir yolu yoktur

Futbolda sonsuz olasılık var. Akan oyun ya da duran top, çeşitli şutlar, penaltı oluşumları ve vuruşları, gollerin zamanlaması, taktik dizilişler, iç saha ya da deplasmanlarda nasıl oynanacağı, futbol alanlarının konumu, takımlar öne geçtiği ya da geriye düştüğü veya maçta eşitlik olduğu zamanlar neler olacağı?

Bunları analiz etmek ve kıymetli düşünceler üretmek teknik adamların transfer isteklerinden çok daha önemlidir. Bu analitik düşüncenin en yararlı hale getirilebilmesi için bir ön koşul vardır: Futbol oynamanın bir “en iyi” yolu olmadığı şeklindeki basit ama güçlü olgunun kabul edilmesi gerekir. Daha az gol yemek fazla gol yemekten iyidir. Az gol yerseniz atacağınız gol ya da goller değer kazanır. Sergen Yalçın transfer istesin istemeye de, bu transferler gerçekleşinceye dek eldekilerin eksik ve gediklerine bir çare bulmalıdır. Yoksa transferler de işe yaramaz…

Haberin Devamı
YORUM YAZ