MENÜ

Rusya'da yıldız tutulması…

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Bu yılki Şampiyonlar Ligi finalinde, Liverpool’un Mısırlı yıldızı Muhammed Salah sakatlanınca İngiliz ekibinin maçı kaybedeceğine çoğu futbolsever inanmıştı. Bir aylık bir sakatlık süresinden sonra Rusya’nın karşısına çıkan Salah maç boyunca 8-9 kez topla buluştu ve bu buluşmaların hiç birinde rakip için tehlikeli olabilecek hareket yapamadı. Turnuvanın ortalama takımı olarak bilenen Rusya Salah’a top göstermedi bir bakıma.

Aynı durum Portekiz-Fas karşılaşmasında da yaşandı. İlk karşılaşmada üç gol atarak Dünya Kupaları tarihinin bir maçta peş peşe üç gol (hot-tricks)atan en yaşlı futbolcusu olan Cristiano Ronaldo maçın başında gol atmasına karşın, oyunun devamında hareket alanı bulamadı. Herhangi bir yıldız futbolcusu bulunmayan, neredeyse birbirine eşit yeteneklere sahip Fas Ulusal takımı Portekiz’i adeta kendi sahasına hapsetti. Son vuruşlarda dikkatli olabilseler maçı faklı kazanabilirlerdi. Üçüncü maçını oynamadan turnuvaya veda etmesi muhtemel olan Fas grup maçlarının en iyi futbol oynayan takımı olarak anımsanacak. Daha önce ülkemizde Kayserispor ve Galatasaray’da görev yapan Amrabat çok kaliteli bir futbol oynadı. Galatasaraylı Belhanda tam oyuna ağırlığını koymaya başlayınca hocası tarafından dışarı alındı. Pepe yine suya sabuna dokunmadan idare etti. Kesinlikle Çin’e gönderilmeli.

Fas Ulusal takımının birbirine eşit ya da birbirini çok iyi tamamlayan futbolcuları, oyunun artık tek bir yıldız oyuncu etrafında kurulamayacağı gerçeğiyle yüz yüze getirdi bizi. Fas karşısında Ronaldo’nun çaresizliği ve onun devre dışı bırakıldığında Portekiz’in nasıl sıradan bir takıma dönüştüğünü de gördük. Artık günümüz futbolunda başarıda devamlılık sağlanmak isteniyorsa, oyuncuların değil takımın yıldız olması gerekiyor. Belli kilit oyuncular üzerine kurulu futbol oynayan takımlar, bundan sonraki dünya kupasına zor gelirler, gelseler bile gruptan öteye gidemezler. Sorumlulukların eşit şekilde paylaşıldığı, yükün büyük kısmının belli oyuncuların omzuna yüklenmediği bir futbola doğru yol alıyoruz. Ülkelerde demokrasi geliştikçe daha demokratik bir futbol güzel oyunun özyapısını biçimlendirecek gibi…

YORUM YAZ