MENÜ

Ortasından Ekvator geçen futbol sahası

Abone Ol Google News

Hiç kuşku yok ki Brezilya dünyanın en renkli ülkeleri sıralamasında birinciliğe en çok yakışan, koskoca bir kıtanın yarısına yakını üzerinde kurulmuş bir memleket. 200 milyona yakın nüfusunun içinde futbol ve dans tutkusunun ateşi ile yanmayan yok neredeyse. Futbol Brezilya’ya Arjantin ve Uruguay’dan sonra gelmiş belki, ama futbola benzer, futbolun bir çeşitlemesi olan tüm oyunların mucidi Brezilya’dır. Bunların başında futsal, plaj futbolu, çamur futbolu, düğme futbolu ve çivi futbolu gelmektedir. Amazon’un suları çekildiğinde yerinde kalan çamurda turnuva düzenleyen, bu turnuvaya onlarca takım katılıp sponsor bulunabilen, dize kadar varan bataklığın içinden hoşluk çıkartan bu insanlar bir dönem Düğme Futbolu Federasyonu bile kurmuşlar.

Haberin Devamı

Dünyanın geneline bakıldığında kuzeye doğru uzanan coğrafyalarda insanların refah düzeyi daha yüksektir. Ne var ki brezilya da tam tersidir. Kuzeye gittikçe yaşam koşulları daha zordur. Bu zor koşullar içinde yaşayan insanlar Amapa Eyalet’inde var olma mücadelesi vermektedirler. Amapa Brezilya’nın en yoksul ikinci eyaletidir.

Haberin Devamı

Eşitsizliğin ülkenin her yerinde görülebildiği 1970 ve öncesinde yönetime el koyan diktatörler büyük ve gösterişli statlar yapmayı politikalarını halka benimsetmenin bir yolu olarak görmüşler. Moda olan büyük beton yapıları daha görkemli algılayabilmek için kelimenin sonuna “ao” ekleniyordu. “Zerao” bu isimler içerisinde en şiirsel olanıydı. Çünkü “Büyük sıfır” anlamına geliyordu. “Sıfır” kelimesi Brezilya’nın kuzeyinden geçen sıfır enlemini simgeliyordu.

Nasıl ki İngilizler Greenwich boylamının(meridyen) geçtiği yere bir rasathane inşa ederek bu bölgeyi dünya üzerindeki herhangi bir yer olmaktan çıkartarak dünyaya tanıttılarsa, Brezilyalılar da sıfır enlemine bir stadyum yaparak hayat verdiler.

Büyük Sıfır Stadı’nda ekvator çizgisi santra çizgisini gösteriyor. Maç başlamadan önce hakem takım kaptanlarına kuzey yarımküreyi mi yoksa güney yarımküreyi mi istediklerini soruyor. Ekvator çizgisi sahanın batısında yer alan tribünleri de ikiye bölüyor. İzleyicilerin bir kısmı kuzey bir kısmı ise güney yarımküresinde maçı izliyor.

1990 yılında inşa edilen ortasından ekvator geçen Büyük Sıfır’ın açılışına Brezilya Cumhurbaşkanı Fernando Color onur konuğu olarak çağrıldı. Açılış maçını Amapa’nın büyükler takımı ile Zico ve Paulo Cesar’ın yönettiği emektarlardan oluşan bir takım oynadı.

Büyük Sıfır Amapa bölgesine gelen turistlerin bir numaralı uğrak yeri. Santra çizgisinin iki kenarına ayakları açık halde basan turistler kuzey ve güney yarımkürede aynı anda bulunmanın ne demek olduğunu anlamaya çalışıyorlar herhalde. Büyük Sıfır Amapa’da turizmin merkezi olduğu halde yapıldıktan 10-15 yıl sonra bakımsızlıktan dökülmeye başlamış. Portekizlilerin 1782’de Amazon’un kıyısına inşa ettikleri hisar dimdik ayaktayken o şiddetli güney rüzgarlarının gücü karşısında sallanmaya başlamış bile.

Ama gene de Büyük Sıfır’ın santra çizgisi sadece futbol sahasını ikiye bölmekle kalmıyor, aynı zamanda sembolik olarak Amerika’yı da kuzey ve Güney olarak ikiye ayırıyor. Büyük Sıfır sadece bir stadyum değil aynı zamanda Brezilyalıların renkliliğinin, çılgınlığının ve kuzey ile güney yarımküre arasında yaşanan gerginliğin de ta kendisidir. (Alex Bellos’un Futebol adlı eserinden yararlanılmıştır)

Haberin Devamı
YORUM YAZ